fredag 29 oktober 2010

To-do-list

Nu när jag varit så duktig med min att-göra-lista och dottern dessutom börjar tveka lite om uti fall att hon kommer att använda Dropshalsduken...(vacker men lite sticksig!) så stack jag emellan med lite mys-stickning:Sockor stickade från tån med hålfotsresår i flygande tefatsgarnet: Jag är inte säker på vilken färgställning det är jag har. Det kan vara Sputnik Welle eller Dr Luft...
Jag tänker inte gå ned till stan imorgon, Nordstan är kanske eller kanske inte bombhotat så vi åker nog till landet istället...

torsdag 28 oktober 2010

FO; Vantar, sjal och spökbesök!

Nu är vantarna klara: Jag har ruggat dem lite lätt men det kändes som alla 15% kamelhår var det som åkte ut och just dessa 15% är ju det som gör dessa vantar speciella så det är ju synd att borsta ut dem så! :-)Garnet är Schachenmayr nomotta Ecologico Camel. Jag använde större delen av två nystan, dvs nästan 100g eller 160 meter, till ett par rejält stora vantar. Stickade från toppen till mudden, båda två på en gång så att jag inte ska råka tröttna efter första vanten.

Sedan kommer här två bilder på min knytsjal.Mönstret bär spår av Fibbonacci; första hålranden består av en rad hål, nästa är också en rad. Nästa är 1+1=2 rader. Nästa är 1+2=3. Sedan är det 2+3=5 hålrader, nästa igen 3+5=8 och den sista är 5+8=13 hålrader. ( 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21,...)Dottern bär den på bilderna men jag hade den på jobbet i tisdags, både varmt och bekvämt! Men jag borde ha maskat av med dubbel tråd för kanten har en liten tendens att rulla sig. Kanske virkar jag en rad smygmaskor...om ingen avråder mig från det?

I morse när jag satt och sjukanmälde mig (galen huvudvärk!) hördes ett brak från vardagsrummet och min lille växt hade trillat ned. Måste varit ett spökeHär står den och väntar på att få ett nytt format och ny kruka!

onsdag 27 oktober 2010

No knitting in the night time

Kunde inte riktigt sova inatt så jag satt i sängen, i mörkret och stickade på mina vantar, tre räta en avig i mudden. Inte att rekommendera, på en sida hade jag kommit i otakt och mer än hälften av maskorna var felstickade ett par varv ned....

Insåg dock för en stund sedan att jag betat av en hel del på min att-göra-lista!

0. Avsluta en bebismössa, bara lite, lite kvar DONE!
1. Hemspunna muddar DONE!
2. Gröna sockar till dotter.nu (Hon kan vara lite ivrig ibland och det är bäst att göra dem på en gång!)DONE!
3. Fibbonachisjalen (knytsjal) DONE!
4. Manossjal
5. Silkesscarf
6. Extra allt sockor DONE!
7. Ribbad halsduk i Fame (egentligen dotterns projekt men det får bli ett joint venture!)

Vantarna finns alltså inte med här, men lite fuska pryder sin plats väl!
Det bästa är att jag är ganska så sugen på manossjalen nu och har gjort en bra bit på Fame-halsduken Och nästa vecka är jag delvis ledig onsdag till fredag för att fira lite höstlov med sonen så då kan jag sticka loss! :-)

måndag 25 oktober 2010

Fo; knytsjal och nystart

Igår stickade jag sista varvet på knytsjalen jag hade med på sommarens tågresa.
Idag skulle jag avmaska och det gick galant...men förstås var inte centimetrarna på min sida:Nåväl, jag löste det och nu är sjalen på spänn:Sedan har jag repat upp min flätade kamelhårsvante för jag var INTE nöjd och inspirerad av Bettan tänkte jag göra en egyptisk lovvikainspirerad vante. Fast sedan ville jag gärna börja i toppen och vid närmare eftertanke sätter jag kanske tummen i sidan och avslutar med vanlig resår...men ludda upp den, det tänker jag göra!

lördag 23 oktober 2010

Så, nu har tiden tagit ett skutt igen!

Men idag har jag varit i farten, vill jag lova!
Bakat bröd med mjöl rån Åremma kvarn (Borde fotograferat utan påse...):Har en surdeg på gång för imorgon!
Kokat saft på en del av bären från trädgårdens tre vinbärsbuskar; en vit, en röd och en gredelin (passade det att skriva där fast den är förstås svart!). Saften är ljusorange för det är vita och röda bär i den:Kvällsmaten var färskt bröd med hemkokt saft; då kan man känna sig präktig en liten stund! Och längta efter ett sådant liv...
Så har sonen och jag varit på IKEA för han behövde en hylla och så har jag avslutat dotterns vantar: Grönt Fabel och estländsk uppläggning som jag sett hos Medea:Slutligen har jag fuskspunnit: Jag köpte förgarn, som slubb och så sitter jag och snurrar på spinnrocken och matar in...Blir väldigt jämnt och fint minsann! Kanske en bra övning om man just köpt spinnrock och vill lära sig att trampa och hålla, undersöka hur spinnrocken bär sig åt för man behöver inte tänka alls på själva spinningen!
Imorgon blir det mer bröd med Åremma-mjöl och tvätt och kanske lite städning. Nu ska jag krypa till kojs med Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, helt klart en rolig bok !

tisdag 19 oktober 2010

58 meter solsken!

Japp, det var nog därför det kändes gôtt att spinna det gula igår; efter en helg på landet med guld i träden och flödande gult ljus var det en riktigt chock med Göteborgsmåndagen. Grått väder och gråa hus och faktiskt hyfsat gråa människor som bara gäspade runt om...Jag spann och sonen tvinnade och nu hänger min gula härva här på tork. Den får bli till en solmössa!
Här lär inte bli någon sol ute så det får bli "sol inne, sol i hjärta, sol i sinne!"
En god tisdag önskar jag alla!

måndag 18 oktober 2010

FO; Extra allt!

Ja, nu är de klara! Mina sockor, extra allt! :-)
Det är slingrande klockor på, runt skaftet tre omgångar:ovanpå foten en rad:Resår under hålfoten för bra passform:liksom på på hälen: Överst på skaftet övergår mönstret i resår och dessutom ökas antalet maskor för att bekvämt omfatta mina svällande vadmuskler (eller vad den nu kan vara som breddar benet så käckt!?)
Jag tänker denna gång INTE gå in på allt jag är lite missnöjd med utom att NU FÅR DET VARA NOG med att sticka spetsmönster i garn som tar så mycket egen uppmärksamhet som självrandande garn.
Detta var nr 6 på min lista!

Jag har hittat på att återanvända en gammal tomatförpackning som trådgömma! Praktiskt för små stumpar att som man kan ha att knyta runt sådant man till exempel spinner.

Just nu spinner jag en "gulltråd!Det är mer sådandär tovningsull men den är förtjusande att spinna. Jag delade bandet i två, nystade upp och satte igång...mmm...
Finns det inte en saga om en flicka som spinner en guldtråd...för ett elakt troll, eller något sådant?

Jag har nu fått ett besök från Brasilien...kom på att när jag var new kid on the blog hände det att jag klickade på "Nästa blogg" i överkanten. Väldigt ofta hamnade jag på spanskspråkiga bloggar om allt möjligt (gissade jag med hjälp av bilderna!). Kanske så brassen hamnat hos mig?!

fredag 15 oktober 2010

Flag counter

Var inne hos Rosenvante och såg hennes fräsiga Flagg-räknare och att hon minsann har besök från alla möjliga håll!
Så nu har jag också en flagg-räknare och hittills är det en enda flagga; en besökare från Sverige!
Så nu ska jag ringa maken och förmå honom att besöka min blogg från internetcafé i Portugal....eller är det kanske att tappa distansen liiiite?

Tillägg, något senare!

Oo! Titta! Tre från Finland och en från USA! Undrar vilket märkligt sökord den råkade skriva in för att hamna hos mig?! :-D

torsdag 14 oktober 2010

Torsdagspyssel

Nu har jag redan gjort slut på den härliga ullen jag köpte av Willow Fairy!
Det gick på ett kick.
Skulle bara börja lite, lite och se om jag kunde åstadkomma en lite tjockare tråd.
Det gick och nu har jag spunnit upp alltihop och dessutom tvinnat ihop till tvåtrådigt.Jag har nu 108 m garn (100 g) i en fantastisk nyans, Very Berry! (Nåja, jag ser hur det ser ut på skärmen och det är LÅNGT från verkligheten!)Det är precis så lagom ojämnt att ingen misstar sig och tror att jag fuskat och köpt garnet men tillräckligt jämnt för att bli stickat. Det ska bli en mössa som ska få heta Svea, eftersom jag tänkt på min mormor medan jag spann, och hon hette så.

Svea föddes 1901. Hon lärde till barnsköterska och flyttade till stora staden. Så gifte hon sig med Leonard, son till provbagerskan på kvarnen i hembygden. Trots att Svea var rätt klen blev det tre barn. Svea var också gladlynt, hade en lite småretsamt humor. Mamma har berättat att när de hälsade på hos Leonards föräldrar så tyckte Svea vid något tillfälle att det behövde minsann behövde tömmas på dass så hon skrev en liten dikt och satte upp på dassdörren:

Se opp, se opp,
för pyramidens topp!

Svea blev alltså storstadsbo i Göteborg och köpte fina linnen i silke när ekonomin tillät (jag har två av dem i min låda!). När ohälsan blev stor rekommenderade en läkare henne att äta havregryn och bära ull närmast kroppen. Havregrynen fick Svea i sig men ull på bara skinnet, nej, det var inte möjligt. Hon klagade sin nöd för makens systrar och de tog fram av sin finaste ull och spann, blandat med lin ett tunt och fint garn som de sedan stickade till linnen till sin svägerska...som älskade dessa linnen och slet dem tills de inte gick att stoppa mera!
Så det tål att tänkas på; ull kan nog klia ibland men Anna och Ester de visste minsann hur man spann en len tråd. Detta är vad jag funderat på medan jag spunnit; att försöka utnyttja fiberns längd för det lär vara fiberändarna som kliar och sticks! Kanske det finns fler bra tankar i sammanhanget, troligen spelade linet någon roll också.
Av dessa tre kvinnor är Ester den enda jag träffat men jag var bara 5 år när hon gick bort.

onsdag 13 oktober 2010

Inspiration från arbetskamrat

Jag har några handarbetande arbetskamrater.
En av dem har varit hemma några dagar sjuk och hade stickat och kommit på flera skoliga saker. Bäst var nog avmaskningen; hon hade avmaskat en sjal genom att fortsätta med kantmaskorna och så sticka ihop den sista av de tre med den maska som skulle avmaskats. På så sätt fick hon en kant längst med hela sjalen, fiffigt, eller hur?
Jag måste prova det....
Då kan jag också visa för jag undrar just om någon förstår det jag just skrev... :-)

tisdag 12 oktober 2010

Hur har jag kunnat missa detta?

Tantkalendern!!!
Har tydligen funnits 13 år och just i år är temat helt rätt för mig!

söndag 10 oktober 2010

Aha nr 1, Aha nr 2 samt Asch nr 1

Det gäller att vara systematisk. Här kommer Aha nr 1
När jag avundsjukt betraktade The Willow Fairys spinnrock och hon pratade om hurpass snabbt den snurrade pingade det till i huvudet på mig (tror inte det hördes utanför?!) och jag insåg att en av de medföljande spolarna till mina söta Gerd Elisabeth (står så på den!) hade ett något bredare drivhjul än den jag hittills spunnit på. Så väl hemma vevade jag av 81 m hårdspunnet garn, bytte spole och TADA! sista slatten av Liljas ull gick mycket lättare att få så tjock som jag ville, något jämnare och inte fullt så knorvlig!

Aha nr 2 gäller mysteriestickningen.
Såhär blev den ovanifrån:Underifrån:Nu är det två:Och så här ser de ut på:Tofflor, tossor, sockar eller vad man vill kalla det! Först att nämna något av dessa magiska ord var Mary-Ann som härmed är vinnaren!
Jag har förstås inte hittat på modellen själv, såg den i form av mormorsrutor för ett tag sedan men eftersom jag inte är så förtjust i mormorsrutevirkande tänkte jag genast på dominorutor som är roligare!

Asch nr 1 gäller en av mina disktrasor som fick sig en tuff tur i centrifugen:Ha en trevlig dag!
Vi satsar på tallriksmodellen; en tredjedel tvätt&städ, en tredjedel handla och planera och en tredjedel trevligt! :-)

fredag 8 oktober 2010

Sista rutan, ny ull och stickbyte!

Nu är väl alla fem rutorna på plats: dags att få dit den sista av de sex... Nu finns en öppen maska på tre ställen, börja med den som på min stickning är orange, som döljs av mitt pekfinger på bilden ovan. :-)Plocka sedan från rätsidan, den sidan som ligger nedåt på bilden längs kanten upp mot den kvarlämnade mittmaskan, använd den och plocka vidare inklusive den sista öppna maskan. Nu finns det två maskor för mycket, så redan på första varvet stickar man ihop de två yttersta i varje sida. Fäst lösa trådar där det går lätt och gör ihoptagningarna. Denna gång dras tråden igenom på sista maskan och nu återstår att göra en till... :-)
Efter helgen (eller på söndag, kanske!) Visar jag hur det blev och hur det är tänkt, ifall någon undrar. :-)

Idag åker jag till lilla mamma, hon har haft bekymmer med att solva och skeda sin nya väv, så vi ska hjälpas åt med det. Trevlig arbete att göra tillsammans, lungt och lite monotont så det blir mycket tid till samtal. Kanske vi hinner en sväng till COOP och havet också.

MEN,
igår var jag hemma hos The Willow Fairy och hämtade ullen jag köpte av henne:Nu måste jag spinna färdigt Lilja-ullen så jag kan få börja med denna! Den har mer nyanser än min bild visar och känns härlig!
Jag fick klappa på lite fler saker som fanns att köpa och höll en stund i den ljuvligaste, lenaste härva...
Dessutom fick jag hälsa på två fina katter, de är härliga på bild men verkligheten var ändå några snäpp bättre; härliga, lena, vackra!
Och så fick jag trampa lite på den nya spinnrocken...så nu snurrar det fint i huvudet på mig... Vill ha! (Men inte riktigt än, den som väntar på något gott...väntar alltid för länge?!)

Trött är jag på min to-do-list och utflykten med fingervantarna tog stopp efter 4 fingrar...men nu är jag på extra-allt-sockorna, tar enbart med dem till mamma så kanske det händer lite på den fronten.

onsdag 6 oktober 2010

Mysteriestickningen, femte rutan! (Näst sista!)

Nu borde det se ut ungefär såhär:Äntligen är det då dags att använda den där öglan som varit oanvänd sedan ruta nr 2! Plocka upp det vanliga antalet maskor men använd nu den kvarlämnade maskan som mittmaska! Fäst omedelbart den maskans tråd som tidigare så att det blir stabilt och färre trådar att fästa till slut.
Min mittmaska är blå och när jag plockade upp maskor blev de också blå...Av pedagogiska skäl repade jag upp det och plockade med grönt garn men GLÖMDE TA KORT! Va´?! Sicket snille... Nåväl; man kan på bilden se mitt finger peka på den blå mittmaskan till skillnad från de andra blå! På nästa har det blå garnet gått och blitt blått, magiskt kan tyckas! :-)
Sedan är det förstås bara att sticka på som förut; ihoptagningar och kantmaskor. Spara sista maskan som ska bli början på mittmaskorna på sista rutan!
I ugnen puttrar lasagnen, på bänken väntar kladdkakan som ska serveras med jordgubbssås; sicken snidare jag är ändå! En vanlig onsdag efter arbetet och dessutom nätverksmöte efteråt. :-D

Stickningarna går så låååångsamt, ett varv då och ett varv då. Kanske man kan ta pysselsemester?

tisdag 5 oktober 2010

Mysteriestickningen, fjärde rutan!

Nu är väl kanske tredje rutan klar och det är dags för den fjärde rutan. De tre färdiga rutorna ser ut såhär: Den fjärde stickas som den tredje, fast på andra sidan, det vill säga lägg upp det vanliga antalet maskor längs den andra kanten!(Förskräckligt dålig bild, ´rsäkta!) Glöm inta att låta öglan vara samt att lägga upp så du slipper fästa och att passa på att sticka in eventuella lösa trådar!
Fabel har liksom fastnat i mina händer nu, trivs så bra med färgerna och tjockleken. Förutom mysteriestickningen så håller jag på med fingervantar till dottern, åtta fingrar kvar eftar att första lillfingern och tummen är klara:Borde alltså kanske skippa min hiskeliga to-do-list och avsluta min fabelkofta? Det kanske skulle bota min Fabel-fabless?
Jag spinner av Liljas ull men det trögar; spinnrocken vill spinna tunnare än jag och i ren protest matar den inte in det spunna utan jag måste hejda mig och GREJA. Det blir inte njutigt då. Men snart har jag spunnit det jag har, då ska jag sticka värsta home made tofflorna världen skådat. I alla fall i detta hem skådat! :-)

söndag 3 oktober 2010

Mysteriestickningen, tredje rutan!

Så, nu kommer tredje rutan.
Plocka upp lika många maskor som tidigare längs med två kanter, mittenmaskan hamnar nu liksom i "sömmen".
(Kör med dubbelt garn de första maskorna så blir det mindre att fästa och fäst också genom att "vira" om du har en ände i sömmen!) Låt öglan i hörnet vara, den ska du ha till senare! :-)
Vänd som vanligt, sticka räta maskor och gör ihoptagningarna kring mittmaskan på nästa varv. Glöm inte kantmaskorna!

Maken och jag åkte ensamma till landet på lördagen och tidigt i morse var vi ute för att få upp båten ur sjön. Det är inte gjort i en handvändning och utöver vanliga saker som båtkärra, bil och båtshake kom domkraft, spett och stege väl till pass idag.
Nåväl, jag säger inte mer om det för sedan kom barnen ut med buss och vi tog en promenad. Det var inte så där fantastiskt underbart väder men alldeles nog för mig och dottern har nya, röda stövlar.(Jag kanske har slarvat med min To-do-list och påbörjat ett på gröna fingervantar till henne...) Nåväl, vi mötte en kalkon och en katt! För att vara en så stor fågel har den löjligt liten röst men katten var desto pratsammare!
Vi gick vid Dräggsjön, namnet är inte så vackert men där är fint. Dottern (som tagit alla fotona utom på stickningen i detta inlägg) fotade det nedfallna trädet och stenbron i ett stycke över Dräggbäcken.Dotterns favoritbild är nog ändå denna; jag för mig som vanligt med stil och elegans, maken har gett upp och går åt andra hållet och sonen vet inte vartåt han ska gå...(Ingen idé att klicka på bilden, det blir inte bättre ändå!) :-D

fredag 1 oktober 2010

Mysteriestickning, mellansnack! :-)



Det går bra med enfärgat garn också. Flera olika snuttar i olika färg eller större snutt i en enda!
Med Fabel går det åt ca 30 gram totalt!

Fler gissningar har influtit men jag tiger som musslan! (Konstigt uttryck?! Man kan väl i så fall tiga som masken eller snigeln lika bra?)Avslöjar ingenting förrän det är färdigstickat! :-)

Trevlig helg!