tisdag 30 november 2010

Tum-tid

Säkrast att sticka tummarna nu, så kan jag göra resten av vanten så lång som garnet räcker...I värsta fall får jag sluta när jag når armhålan. Är inte helt och hållet kompis med nya kameran än, den skulle vara lite bättre på lite mörkare miljöer och det är den kanske men då blir det galet konstiga skuggor och dåligt djup i bilden... Inte bara FBK (Fel Bakom Kameran=lilla jag själv!) :-)

måndag 29 november 2010

Tanke och handling är för kvinnan ett!

Ibland sammanträffar saker och ting; där satt jag och dagdrömde om nya vantar och kikade på bloggar så hittade jag detta: Kristinas lätt-tovade vantar!
Så nu stickar jag ett par för stora tumvantar med avsikt att tova, så småningom!Garnet är Drops Eskimo i bruna nyanser, kameran gör färgen hyfsad rättvisa. Tror jag! :-)
(Någon mer än jag som får skojiga kommentarer om stickade BH-ar i detta läget?)

Tankeflykt

Behöver ett par vantar.
Stickar ett par i rekordfart.
Tvåfärgade?
Tovade?
Har jag garn? (Troligen!)
Hm...

Mysigt att planera!


Om man har något i sin byxficka och lägger sig i sin bäddsoffesäng KAN det hända att den där lilla saken slinker ut ur fickan och trillar ned på den icke utdragna sängen under... utan att man alls märker när det sker eller reflekterar över att fickan är tom när man reser sig. Små saker som drabbas av detta öde är ofta mobiltelefoner och kameror! :-)

söndag 28 november 2010

Åh, härliga vila!

Framemot lördagens eftermiddagen rullade jag ihop mig i den sköna stugvärmen och tog mig en tupplur. Ändå somnade jag gott vid tio och sov till halvnio; tala om att behöva ladda batterierna!

På väg till stugan stannade vi till på vår kära Erikshjälpen; där köpte jag en adventsljusstake (inklusive ljus!) för 15 kr och en stilig grön julduk att ha under för 5 kr. Mossan kostade sedan 20 kr på ICA så fick vi lite adventsstämning i sommarstugan!(Sicken bild! Rabattkupong, skräp och gamla använda glas...)
Det var mindre snö än i februari men ändå en hel del:Gamla kameran är återfunnen på ett ställe där endast en mor skulle komma på att leta... :-DVår sjö är inte frusen ännu men det kommer så smått i kanterna; så här båtrampen ut nu: Tidigare i höst gick sonen och jag större delen av Ekleden, en slinga som går genom Rydal, Seglora, Fritsla, Kinnahult och några till ställen men hann inte hela innan mörkret föll. Idag gick vi sista biten, ungefär 13984 steg, för min del. Det var härligt!
Jag har nu lagt i första omgången tvätt och så har jag letat efter adventslådan för att få till lite adventspynt här också men jag hittar den inte.... illa! :-)

lördag 27 november 2010

Vi for till landet...

Ja, vi har inte åkt ännu men snart så! När jag betalat räkningarna och maken veckohandlat packar vi och åker.(Bilden är från februari!)
Där är nog kallt så vi får packa ned lite varma kläder och köpa mycket god glögg!Veckan som gått har bara varit för mycket, en otäck blandning av att inte komma igång med det som egentligen känns OK att göra och åtminstone tre ganska motvilligt genomförda arbetsuppgifter...

Så nu tänker jag VILA denna helg och bli dubbelredig med start söndag kl 17 då vi har tvätttid. (Jag VET att det inte ska vara tre t men jag har ledigt och hade lust att skriva så!) Sådetså! :-)

tisdag 23 november 2010

Hjärtevärmare och bloggertrassel?

1) Vad menas med en hjärtevärmare i handarbetssammanhang?
2) Jag vill skriva kommentarer men blogger bråkar, någon mer som har samma problem? Skriv en kommentar i så fall... :-D

Tillägg: Jag kan kommentera på en del bloggar men inte alla?!

Måndag igen

Jobba på dagen, hem, tvätta, sova... Lätt att tycka att det är lite fel balans på grejorna i livet. Men det kanske kan hjälpa lite att tänka på Så länge skutan kan gå; "Så ta med glädje ditt jobb fast du lider, snart får du vila i eviga tider!"

Nä, det hjälpte inte.

(Egentligen tycker jag väldigt mycket om den sången men just den raden är ju kanske lite nedslående...)

Sedan är det inte synd om mig, jag hade en trevlig dag på jobbet och tvätten var liten OCH jag hann sticka lite grand på Tant Gröns scarf: Jag hann också tvinna ihop det blå garnet, 77 g tvåtrådigt, 137 meter långt:Den blommiga kassen fick jag när jag köpte en blus på Pacs; jag älskar vallmo, så den är verkligen MIN!

söndag 21 november 2010

Innedag

Det blev ingen promenad, så jag har gjort en massa innesaker idag.
Bland annat har jag tvättat bilen...
Och så har jag tagit hand om mina nytvättade garner:Vägt, räknat varv, antecknat och nystat.
Det julröda längst fram är i en helt annan och betydligt noblare färg egentligen, rött är svårt!
Det beiga är Liljas ull som jag tvättat, kardat och spunnit, lite extra stolt är jag allt över det.
En annan sak som jag lagt märke till är att det är lättare att få samma grovlek på garnet om man gör alltihop på en gång så nu tänker jag kasta mig över min blåa ull och nåde den som stör mig! :-)

Allt möjligt!

Såhär blev min alldeles första bild med nya kameran:Absolut Lucky Luke! Kunde den visa minsta fiber också? Jajamän, klicka gärna om bevis önskas! Och den klarade röda färgen riktigt bra.
Klarar den att ta bra bilder inne, på kvällen? Nja...nä... Men idag ska kameran få komma med på ö-promenad tror jag. Sonen och jag var på väg ut för några veckor sedan men när vi kom till Majvallen krockade spårvagnen med en bil... Nu gör nog vi ett nytt försök, maken och dottern är sega idag efter att varit på konser igår/natt (Imogen Heap) på Brewhouse så de får stanna hemma. :-)
Den som eventuellt läste min blogg förra december vet att jag hade en massa amaryllisar i en stor kruka. I år gick sniglarna hårt åt mina lökar och sedan skötte inte jag om upptagningen ordentligt heller så nu är det några små sorgliga knortar kvar.Därför tänker jag låta dem blomma, om det går, en och en.
Först ut är denna, inte alltför imponerande i sitt hyacintglas men det finns en liten fräsch grön rand och "finns det liv är det aldrig försent!" (Wiehe, Flickan och kråkan)Dessutom har jag en köpeamaryllis, 20 kr på Blomsterlandet, men den kommer fint:Min novemberkaktus blommar och snart har vi också en blommande orkidé.I somras köpte vi en paprikaplanta. Jag var lite motvillig för min erfarenhet är att de får löss. Den klarade sig ute hela sommaren men inne i lägenhetsvärmen fick den löss och inte lite. Så jag hyvade ut den på balkongen och se på den nu! Nästan så jag skäms!
Jag avslutar med en bild på min blivande kofta, lite bättre färgåtergivning i dagsljus!Nu ska jag se om sonen går att väcka och om han vill promenera, han ska på bio lite senare så det kanske är säkrast att vila sig i form inför det? :-D

lördag 20 november 2010

Så, nu då!

För mitt presentkort på Strikk köpte jag Rowan-garn, felted tweed. 50% merino, 25% alpaca och 25% viscose och det är ljuvligt att sticka. Jag hade tänkt mig en mild grå men föll för en gråblå nyans som heter Ducks egg. Det ska bli en kofta, hoppas jag!
Jag stickar också i vanlig ordning på ett par sockor i Frost. Jag har haft lite motflyt för jag skulle fiffla till hälen så tjusigt men nu rullar det på. Man ska vara försiktig med att börja tänka!
Det gröna garnet ska bli till en sjal till min svägerska. Det ska vara dendär modellen som jag första gången såg hos Rosenvante, långsmal i Fabel. Jag stickade den i mitt egen första hemspunna och jag älskar sjalen. Av den blå ullen ska det bli en likadan till min ena syster och av det röda till min andra syster! (Tror inte att de läser denna blogg!) Grass, Royal blue och Scarlett heter färgerna och är kanske lite väl enfärgade men jag har ju å andra sidan bestämt mig för att dra ned på flerfärgade garn! :-)
Måste nog lära mig min nya kamera lite mer men jag tror nog det blir bra. Sonen tycker inte jag ska ha datumet kvar i bild men jag tror det är alldeles utmärkt för mig med mitt sviktande minne...
Till middag blev det hemkokt kalops och äpplekaka till efterrätt!Till höger syns två krukor som jag drejat med egen tass! För tjugo år sedan, oklart om jag fortfarande kan!

Grön, grön, grön...


Det bidde en Nikon Coolpix, är väldigt nöjd! Här är första Lucky-Luke-bilden av mitt senaste garn.
Jag har inte tid att blogga nu så det blir mer senare men jag var lite sugen på att lägga in en nytagen bild direkt!
Nu ska jag göra mitt vardagliga plick-plock, kanske laga en köttgryta och sedan fira lördagkväll!
Trevlig lördag!

Ingen kamera...än! :-)

När maken och jag (för många år sedan!) fått syn på fina ringar som vi kunde förlova oss med så gick vi på låtsas runt en hel dag och tittade i andra affärer för att se om vi hittade någon annan ring... fast vi egentligen visste...
Med åren har jag lärt mig hoppa över den fasen...
Ibland går det då lite FÖR fort men nu brinner det i kameralängtan och så hade de inte den kameran som dottern kikat ut åt mig! Va!?
Så nu ska vi slafsa i oss lite lunch SNABBT och sedan åker vi till en annan affär! Bråttom, bråttom! :-D

BFL-fåret ser ut såhär:Bokstäverna står för Blue Faced Leicester men vilken besvikelse, den är varken svart eller blå i fejjan!

Vill ha...

ny kamera men orkar inte engagera mig...
Såg en annons idag på en riktigt billig, Fujifilm-kamera, 499 kr och eftersom dottern och maken ändå skulle till affären ifråga (jag gör inte reklam för dem, när jag köpte min dator kom den på annons en tusenlapp billigare dagen efter!) ska dottern kolla om den verkar "enough". Hon ska också kolla efter en billig mjölkvisp eftersom det hör till mina helgmorgonmys att få en kopp starkt kaffe med socker och varm, vispad mjölk och min nuvarande visp inte längre finns...kan man skriva så? "Min nuvarande visp inte längre finns"...Nä, troligen inte, nä.Fast jag vill ha en mer normal, tror jag...

Jag har ju lite grand att visa; min presentkortsstickning i färgen Ducks egg och frostsockorna och så har jag spunnit den första dutten BFL!
Ojojoj! Det var mysig spinning!
Färgen är lite kraftigare gräsgrön än jag tänkte mig när jag beställde men vad kan man begära när färgen heter Grass?!

Apropå färger så har jag ett gnagande, skavande minne om att jag kom på en sak att skriva på min önskelista inför julen... Jag TROR att det var något gult och att not-de-luxe-versionen var i plast och lite rundad, som ett större kinderegg...men vad tusan var det?
Jag tänkte på det när jag gick på Avenyn så jag får väl helt enkelt masa mig ut i snön och försöka hitta tanken igen, därnere på stan....Nä, så mycket snö är det inte, snodd bild! :-)

Tillägg: Nej, den kameran tyckte inte dottern jag skulle ha, hon hittade en annan så nu blir det spännande om ett tag när hon kommer hem!

torsdag 18 november 2010

Kamera...

Hm, jag vill ha en Lucky Luke kamera som jag kan dra snabbare än ljuset och fyra av utan att sikta och ändå få gloriösa bilder! :-)
Och så ska det gå att krypa nära så att jag kan demonstrera själva fibern i sakerna jag stickat!

Jag hade några underbara dagar fredag till tisdag när jag kände att jag var med i tiden, hann med, hade koll men nu har det rasat igen.
Tisdags kväll satt jag på föräldramöte i sonens klass och det framkom saker som verkligen känns trista även om jag inte tror att det berör sonen på något direkt sätt. Vacklade hem, sent, sov iofs gott.
Onsdag morgon hade jag en tid att passa, var lite sen, hoppade på en buss utan att riktigt kolla och höll på att trilla om kull när den SVÄNGDE uppför Aschebergsgatan istället för att som jag tänkt mig ånga på LÄNGSMED Vasagatan. Japp, tio minuter försent är inte någon riktigt bra start på dagen.
Efter jobbet en sväng ned på stan för att tillsammans med sonen inhandla vinterskor, hem, laga middag, veckotvätt och klappa på ullen som kom från World of Wool...
Den blå och den gröna hade rätt färg, den röda har en underbar jordgubbsrödfärg som är helt fel för Tant Röd som ska få sjalen, så där får jag nog göra något. Så småningom!

måndag 15 november 2010

Vad ska man köpa för kamera, då? :-)

Säkert har affärerna något halvtaskigt under rubriken "Bloggkamera"...eller så kan jag börja använda webcamen!:-)
Självporträtt av en skum typ:Lite pixligt, kanske? :-D
Jag stickade idag under både för- och eftermiddagens föreläsningar. Och det var riktigt bra för jag hamnade aldrig i "nu-tål-jag-inte-mer-koma" eller "om-han-harklar-sig en-gång-till-så-går-jag-irritation" utan jag satt snällt och lyssnade, deltog i diskussioner och ställde två riktigt viktiga frågor. Var dessutom på fint humör när jag gick därifrån! Så till den milda grad att en manlig arbetskamrat sa "Du får nog lära mig att sticka!" för han kände sig deprimerad och grinig.

Har läst i någons blogg att Frost är ett trist garn och jag som stickat mycket Fabel i höst måste säga att det är ljuvligare att göra det.
Frost har en tendens att tova sig innan det ens kommit på stickorna och stickar man snabbt händer det att man stickar långt ut på stickorna och då delar sig Frost på ett sätt som inte Fabel brukar. Men jag är nöjd med ytan på det stickade och det mönstrar sig fint, bild kommer så småningom!
Jag ska också finessa till hälen lite grand, förklaring och bild kommer!
Trevlig kväll!

söndag 14 november 2010

Snodda bilder, kanske?

Jag börjar i alla fall med en egen; jag har påbörjat ett par sockor igenDet ser ut UNGEFÄR såhär fast garnet jag stickar med är blå-grön Frost:Imorgon ska jag bli fortbildad vilket skulle gå så kolossalt mycket bättre om jag kunde med att sticka under föredragen...Jag skulle lyssna noga, avbryta stickningen för att skriva ned viktiga saker och inte dagdrömma det minsta lilla!Nåväl, troligen kan jag inte med, vi får se och jag ska rapportera ärligt vilket det blev till slut! :-)
Jag ska i alla fall åka buss dit så då är det bra med en hederlig sockstickning i väskan!

75% av familjen har varit ute och traskat i leran vid Sandsjöbacka idag, härligt att röra på sig och få lite frisk luft. Inte mycket att fota faktiskt heller. :-) Eller, det finns andra som redan gjort det och från helikopter dessutom!Om inte kameran dyker upp inom kort så är det kanske dags att fundera på en ny,(som Sunna så rätt kommenterade!) den just nu försvunna har kanske överlevt sig själv...eller så har den inte det men det jag menade var att den har ju några år på nacken...

Nu har far firats med tupp i vin och citrussallad till efterrätt och nu...ska jag nog inte göra något utom att sticka!
Trevlig kväll!

lördag 13 november 2010

Kamera, hallå? Var är du?

Maken for till landet och skulle då, trodde vi, ta med kameran hem... men den var inte där.
Eller så hittade han den inte?
Nåja, den har varit borta förut men eftersom jag inte har kamera på min mobil så blir det lite bildfritt här ett tag. Ska leta lite imorgon, misstänker sonen... :-)

Från vårt fönster ser vi Lisebergsgranens topp och dotterna och jag funderade på en liten promenad därnere bland bodarna...tills det började regna och lusten rann bort.

Jag stickar på gråblå, hemliga underbara projekt i fantastiskt garn som jag köpt på Strikk.
Jag lade upp 151 maskor och nu är de 267!

Trevlig lördagskväll!

onsdag 10 november 2010

Fortfarande kameralös...

passar jag på att köpa lite garn... det som inte syns finns inte. :-)
Kände att jag förutom en ny att-göra-lista behövde få in lite nytt blod så jag köpte ett härligt garn för mitt presentkort på Strikk. Jag, som brukar meddela varje liten tanke jag har kring mina projekt tänker denna gång smyga mig lite grand medan jag planerar, vara lite hemlighetsfull!

Tack för tips för färgning av min silkes-sjal, nu ska jag fundera lite på vilken färg jag vill ha!

Nu tänker jag smita iväg från jobbet, har bespetsat mig på att göra en höstlig rotfruktsgratäng som ska stå klar lagom till att jag matat in första tvätten i tvättmaskinerna. Om den blir god ska jag dela med mig av receptet. Kanske man behöver en äpplekaka också, denna gråa eftermiddag?

tisdag 9 november 2010

Bildfritt

Nu blir det nästan utan bilder för kameran...är kvar på landet! :-)

Jag är i alla fall färdig med mina parallell-sockor; de blev till present till dottern på födelsedagen.
De fick den svåra varianten av häl när jag stickar från tån och upp och de blev ovanligt bra...som jag kan visa otra vez!

Så nu stickar jag på silkessjalen men har tröttnat på den beigea färgen. Kan man färga silke på något bra sätt?

För övrigt har jag besökt World of wool som Therese tipsade om. Jag kom nämligen på att jag trivs väldigt bra i sjalen som Rosenvante inspirerade mig att sticka av det garn jag spunnit själv.
Och då kom jag på hurusom jag kan slå flera flugor i en smäll: Jag kan få öva mig på att spinna genom att köpa vackert färgad ull i grönt, blått och vinrött, spinna och sticka trevliga sjalar till tant Grön, tant Blå och tant Vinröd i julklapp!

Och så har jag planer på en ny to-do-list för det har ju funkat riktigt bra och så tänker jag på att jag ska göra tofflor av mitt kabeltvinnade, sockor av Liljas ull, underbar sjal av mitt röda, entrådiga merino och en massa annat fint!
Bilden är lånad från Ravelry och idén fick jag från Marie!

torsdag 4 november 2010

Nu är nu...

Kanske vinden tutat i för mycket runt knutarna eller så softade jag för mycket igår; natten har inte varit lugn och vilsam... Steg i alla fall upp i morgonmörkret och kylan som jag älskar så mycket och tände en brasa för att jaga båda på flykten.
Efter frukost med hörbok, strumpstickning och brasa bar jag ut kompost och in ved och nu är det dags för lite arbete, rosa kassen står här och ser uppfordrande ut. Hm.Om två timmar väcker jag sonen och vi åker nog till Komosse och vandrar Björnleden. Det är en bit att åka men jag är såå såld på spångade leder, det är absolut värt resan! :-)

onsdag 3 november 2010

Dagens tredje inlägg!

Nu är det inte mycket kvar på tefatssockorna. Idén med garnet var förstås att man skulle få två precis likadana sockor eftersom garnet är nystat parallellt och därefter färgat (tror jag!). Väldigt fiffigt på många sätt och särskilt för oss som stickar båda sockorna på en gång MEN det där med likadana kan verkligen kvitta när de bara blir grilliga i alla fall. Missförstå mig inte, jag tycker om både garnet och sockorna men det är ju i ärlighetens namn inte så mycket mönster att tala om?!
Vi gick på promenad i solnedgången, sonen och jag. Hittade kantareller...Innan vi kom tillbaka till stugan var det nedmörkt men då hade vi hunnit med en sväng till stenen med älvkvarnarna där jag offrade en kastanj vilket råkade vara det mest värdefulla jag hade i fickan.

Alla är vi barn i början!

Såhär blev detta: Glömde härveln hemma så jag har vevat upp på en pappbit och vet inte hur långt mitt kabeltvinnade garn är. Skulle jag göra om det skulle jag

1) spinna de ingående trådarna tunnare
2) öka snodden i första tvinningen (kan man säga så?)
3) ha en spole med tjockare drivhjul för sista tvinningen

Men jag är ändå nöjd! Frågan är nu om detta ska bli en liten hård mössa eller tofflor utan hälkappa och eventuellt tå?

Garnet är i alla fall merino, såg jag på etiketten!

Morgonfrid i stugan!

Sedan sist har jag haft biståndsmöte med handläggare och mamma, jobbat, stickat fel på mina tefatssockor FLERA gånger (tror jag är på spåret nu!), kört till Borås och hämtat make, haft mer huvudvärk, jobbat, tvättat, plockat undan, lämnat saker till second hand, jobbat, krympt mina kamelvantar (liiite för små blev de, men härligt vindtäta! Borde nog inte kört dem med handdukarna utan kanske nöjt mig med 40-tvätten?!)
Nu har jag landat i stugan där barnen varit ensamma och gjort slut på inburen ved. Så nu är det inburet ny sådan och brasan glöder ut sin ljuva värme. Och lugnet sprider sig. Idag ska jag inte arbeta alls, rosa kassen med buntarna är förvisad till sin plats under soffan. Men imorgon ska jag arbeta lite grand men mest vara i stugan med sonen.


Jo, så har jag visst råkat köpa en spinnrock till! :-)150 kr på Erikshjälpen. Den är antingen ett ihopplock eller kanske kraftigt renoverad av tidigare ägare men helt och hållet ett fynd! Hjulet vobblar pyttelite men inte alls så det märks när man spinner. Den behöver tvättas och oljas in men jag var så ivrig så jag åkte genast till Kinna garn och köpte tov-ull i fyra färger och satte igång med att försöka kabeltvinna. Den har nämligen tre spolar med samma mått, den ena lite trasig men den duger gott till tvinning.

Hm, förr var stämningen på Kinnagarn alltid god! Lite som en korsning av Deisys och den stora Icaaffären.
Nu är det inte så, man stöter på grinig personal som inte bryr sig eller som verkar tycka att små tanter som vill diskutera mest stör... Har haft halvsur eftersmak de senaste tre besöken.
Nu ska jag ta en kopp kaffe och njuta av att vinden tjuter i knutarna och att brasan är varm och att tefatssoskorna snart är inne på upploppet! Sedan blir det manos-sjalen, tror jag!