fredag 31 december 2010

Live long and prosper!

Bättre önskan än så kan jag väl inte komma med såhär på nyårsafton! (Jodå, gammal Star trek-nörd...)
På dagens program står tvätt och lite annat skoj men sedan ska vi gå upp på berget och se på fyrverkerier! Och så ska det bli tid till stickning och allmän soffsoftning.
På maxi idag spelades Abba låtar så med huvudet fullt av dessa avslutar jag årets sista inlägg med följande sång och en stor nyårskram till alla som är här inne och läser! Välkomna nästa år också!

torsdag 30 december 2010

Mer paket!

Hemma igen, ALLA delresor funkade och allt gick jättebra. Sagt bara som motvikt till allt som står i tidningen och som jag själv skrivit och antytt.

Hemma väntade en försenad julklapp; tack käre make!Snart ska jag fingranska denna underbara bok...
Lite lace har jag själv åstadkommit:Brudsjalen i garnet jag köpte i somras från Hedängens ull och garn. Garnet är härligt och stickningen behaglig. Jag har till och med överlistat nupp-stickningen! :-)
Dessutom hade mitt paket från WoW (Nej, inte World of Warcraft, World of Wool!) kommit.
En härlig blandning, minns inte just nu av vad:Glansig som karamelldeg välde den fram ur påsen. Där låg också en dutt babyalpacka, röd ull till Tant Röd samt lite vit Cheviot som jag köte bara för att maken brukar säga något om "Cheviot-kostymen" och för att jag är nyfiken på att prova olika ullsorter:Det var vackert hos mamma och det känns lite som det inte kommer vara fullt så strängt kallt i natt:

onsdag 29 december 2010

SJ, SJ, gamle vän...

Nu ska jag ut och åka tåg. :-)Fast i ärlighetens namn så har jag inte haft problem med TÅGEN en enda gång, det är bussförbindelserna som inte funkar för min del. Denna gång har jag dock läst så mycket i tidningarna om tågkaos med mera att jag ska ha med en termos och några hembakta bullar!(Bullbilden är inte min men förutom sockret uppepå såg mina ut sådär ungefär.)
Och stickninga...ar, förstås. Jag kunde inte riktigt hålla mig, när jag väl börjat tänka på brudsjalen och novastickorna:Och så tar jag med mösskitet; håller på med fuskpolon nu men den ville inte vara med på bild!
Jag ska alltså till mamma. Jul, födelsedag och nyår och hon vill vara hemma hela tiden och vi får inte komma och hälsa på för vi ska vara med våra familjer och hon är livrädd för snö och is och SJ. Minst för SJ så nu bryter jag mot mammas regler och kommer ändå! Så det så!
"Du är så välkommen!" sa hon när hon förstod att jag inte frågade om jag fick....:-)

tisdag 28 december 2010

Paket till mig!

När jag kom hem idag låg det en paketavi på bordet. Jag väntar faktiskt på ull så jag tänkte att kanske det var den.
Men redan vid posten förstod jag att det inte var den så jag gjorde som vanligt; slet upp paketet innan jag ens hunnit ut, det är faktiskt lite pinsamt!Men när jag såg presentpapperet kom jag på vad det var, det var förstås vinsten från Mary-Ann!"Galen i garn" boken, en härlig inspirationsbok, Elegantgarn (70% kamull och 30%tussahsilke som tillsammans blir 500m /50 g underbar mjukhet!) och dessutom två chokladbitar! Tusen tack för en härlig julklapp! Färgen på garnet är inte så lila som på bilden, mer mörk tegel och jag ska klappa en stund på detta lilla mjuka underverk innan jag vet vad det ska bli!

Måste bara visa en härlig bild. Jag hörde ett väldigt hackande och när jag tittade ut så var det en hel flock reflexklädda herrar med var sitt spett som röjde trappan till bussen:De hackade och rensade för kung och fosterland och som en liten orange pärlrad såg de ut! (Tre skyms av buskarna!)

måndag 27 december 2010

Lite av varje och ny att-göra-lista!

Så, nu är julafton över. Jag tycker att det är lite skönt; idag är en verklig mellandag och jag har inte några planer eller måsten men tyvärr huvudvärk...är inte det lite typiskt, så säg?! Nåväl, jag har vidtagit åtgärder och det har lättat tillräckligt för att jag ska sitta här och blogga!

Måste visa en av makens julklappar! (Obs, han önskade sig faktiskt detta!)
Han fick ett paket med 100 g svart Visjögarn. Detta skall av mig stickas till en dragspelsbasker:(Work in progress!) Därefter ska baskern köras i handukstvätten. Då blir den liksom slät och tät och alldeles perfekt för Göteborgsvinter. Sedan skall jag sy i ett foder så att det inte kliar och sticks på pannan. Jag tror jag ska göra det dubbelt, tunt fodertyg närmast det stickade och mjuk flanell eller fleece (fast jag inte gillar fleece!) mot pannan.
Här är en annan julklapp, sonen fick Frostsockorna:Maken, sonen och jag tog en sväng till stugan, där är kallt och väldigt vackert nu:När vi blev med stuga för 12 år sedan var området ett rent sommarstugeområde, endast tre åretruntare. Enkel standard och fritt och skönt. Nu har VA dragits in (för att skydda sjön, helt okej!) och tomter har styckats av och monstruösa villor väller upp som svampar ur marken. Fast vårt lilla paradis ligger i kanten av allt detta och känns fortfarande ganska fritt utom för att de absolut ville ha in gatubelysning vilket inte kändes nödvändigt, det djupa mörkret är ju en del av vilan för en stackars storstadsbo. Men nu är det där och det har gjorts med förnuft; mjukt ljus som inte är riktat och jag tror att jag kan leva med det.Nå, nu är det dags för en ny att-göra-lista. Trivdes bra med min förra och det blev en del gjort om än inte allt. Samma regler som förra gången det vill säga jag ska välja att göra saker från listan men behöver inte ta dem i ordning. Jag får spinna om ull finns och jag får starta varannan-för-annan-stickningar om jag behöver bekväma ta-med-arbeten.

1) Makens dragspelsbasker (den SKA göras färdig först, det är ju i alla fall en julklapp!) Färdig!
2) Möss-kitet till stickhjälpen. (Mössan är klar, fuskpolo och vantar återstår!) Färdig!
3) Silkes-sjalen (Liten sur rest från förra listan....) Färdig!
4) Uppifrånochned-koftan i Rowan  Färdig!
5) Tokfärgade sockar i London-garn  Färdiga, nästan utslitna!
6) Fabelkoftan (Detta skrives med viss bävan...) Hrm, nåja, jag har kommit en bit till...
7) Tant Röds scarf, när ullen är kommen och spunnen.... Färdig

Nu ska jag göra mig en kopp kaffe med vispad mjölk och sedan ska jag skriva ett klagomail om en julklapp som exploderade! :-)

Tillägg:
Jag glömde....
8) Brudsjalen som jag köpte garn till tidigt i somras. Jag fick Nova-stickor i julklapp och de måste ju provas! Jag fick också en hoppa-hage-matta för att spänna ut en riktigt stor sjal på så den måste också provas! Fast jag tror nog att 8) inte får påbörjas ALLTFÖR tidigt, inte ikväll, i alla fall! :-) Färdig!

torsdag 23 december 2010

Sisådärja!

Medan bulldegen jäser: Nu har jag sytt lite grand med en halv Fabeltråd. Tycker att det blev såpass bra att när jag sedan klippt av tråden måste man nästan veta var det var eller möjligen vara expert på Echo Flowers mönstret:Stickade ytor kan vara förlåtande!

Och nu när det är jul, och allt!

Då ska väl inte sådant här hända?Fast, i sanningens namn så blev jag inte så upprörd som jag trott att jag skullat bli; jag vet ju nämligen att jag kan sticka en ny! :-)

Nu ska jag dra på mina varma utanpå-brallor och gå ut och köpa den allra sista julklappen.
Sedan ska det till slut bli andra bullar av, jag har nämligen skjutit upp bullbaket gång på gång!

onsdag 22 december 2010

Orkidé

Förra året hade jag helt galet många amaryllisar. Nästan alla lökar gav något, fler gav mycket.
I år blir det mest blad, men jag ska vårda lökarna ömt och inte låta sniglarna komma åt dem i sommar så kommer de nog fint nästa vinter!
En enda blommande amaryllis har jag i år. Den köpte jag ur en låda med utrensade lökar på stor blomsterkedja och den har ju blommat fint:För snart två år sedan fick maken en orkidé och jag tyckte inte så mycket om färgen, den var liksom prickig i grönt och lila.
Nu har den kommit med en ny stängel och enligt principen Do it again and do it right samlades färgerna ihop, det gröna har blivit gulare och det lila är djupare i färgen och nu tycker jag att den är ljuvlig:Dagens miljötanke: Det är svårt att tänka sig att över en natt gå från det invanda beteendemönstret man har till ett som mer påminner om 50-talets men jag har tänkt såhär; Allt jag gör kan vara värt att fundera över ur miljösynpunkt, alltså börjar jag med att strukturera i två enkla kategorier:
1) saker som jag utan minsta problem kan avstå ifrån (tex att färga håret och måla mig, bara en ren lättnad att slippa!) och
2) sådant som jag ABSOLUT inte vill avstå från(tex kött och varm dusch med MYCKET vatten i strilen!).
Saker som inte faller i varken ena eller andra kategorin bör jag kanske fundera mer på för de kräver kanske lite eftertanke och vilja men allra först kan jag fundera på mina "måste". Kanske kan jag äta något mindre portioner kött och kanske inte varje dag? Och duschen behöver ju inte pågå i 20 minuter och kanske inte heller den varje dag...

Om en stund ska dottern och jag gå till stan innan alla andra får för sig att göra det och vi har en lista så lång som en arm över saker som ska fixas. Bland annat så behöver hon varmare skor än Converse...

tisdag 21 december 2010

Men hur i hela friden tänkte jag nu då?

15 g kvar, som mest. Muddar?! Eh?Men jag fick i alla fall testa tipset jag fick av Margita apropå Sveas kant. Det var himla bra; lägga upp med två färger så är själva ihopstickandet enklare.
Imorgon blir bullar (barnens önskemål) och grekiskt bröd (mitt önskemål) och kanske något annat.

Helgernas olika stickprojekt

Jag har liksom börjat på ett par små muddar i samma garn som Svea, mest för att göra slut på det men annars har jag tänkt att jag ska ägna mig åt i första hand Rowan-koftan men i duschen nyss fick jag en idé!

Jag ska önska mig garn som ska bli till en julklapp till någon annan...och mig!
Jag ska sticka ett set; mössa, fuskpolo och vantar till Stickhjälpen.
Skickade ett paket till Hjälpstickan som en del i firningen av Therese men nu bli det något till Stickhjälpens nya insamling!

En sockerbagare här bor i staden

Kolla! Polkagrisar utan polk, typ! (Har grejat med röda ränder tidigare men det är trixigt!)Inte så krångligt som man tror men man ska ha handskar på! Då kan man hantera och dra degen utan att få blåsor. Man behöver tålamod...och tempo! Jag försöker klippa som tetrapack, vrider rullen 90 grader mellan varje klipp så att de ska bli små pyramider.

Härlig vinterdag!

Promenerade till jobbet, på vägen går jag förbi ett delvis bortsprängt berg och där sipprar en massa vatten. Såhär ser det ut nu:Vad var det nu med mina ljusstakar? Jo, INTE dagens miljötanke men iaf...

1) In med ljusstakarna i frysen, då lossnar stearinfläckarna lätt, ibland nästan de HOPPAR av, beror nog på vad ljusstaken är gjord av och kvaliteten på stearinet.

2) Kör dem i diskmaskinen eller i vanliga disken om diskmaskin saknas dig.

3) Inte för att jag egentligen vill göra reklam för Cillit Bang men, spreja på lite grand, kanske fettvarianten är ändå bättre men jag hade kalksorten hemma. Skölj, torka och häpna!Fina, eller hur?!

Måste visa, på en plats inte långt från hemma står ett riktigt ovanligt hus:Runt och gult som en melon! Undrar så hur det ser ute inne och hur de löst möbleringen....

Nu ska jag paketera lite julklappar och sedan ska jag koka karameller, ett av sonens julönskemål. Eventuellt var dottern lite intresserad också, det märker jag snart!

Medans jag kämpar med papper och tejp lyssnar jag på Johan Theorins Blodläge. Den är mysig och spännande fast det är påsk i boken och det gör mig lite förvirrad eftersom jag är så inne i vinterstämningen!

Svea är klar!

Såhär blev det:Snett bakifrån (om någon undrar!) samtbakifrån egobild (ovanligt perspektiv för just egobild!)
Första bilden visar bäst färg, den är benvit och garnet är Sannes Alpakka 110 m per 50 g. Till mössan gick det åt 85 g (jag älskar min våg!)

Jag gjorde en dubbel kant, dvs jag lade upp 108 maskor, stickade 3 cm,
stickade ett varv där jag *stickade ihop två och gjorde ett omslag *
och sedan stickade jag tre cm till.
Sedan gjorde jag ett besvärligt varv där jag stickade ihop uppläggningsvarvet med det varvet jag var på (så att jag skulle slippa sy, sedan!)

Sedan experimenterade jag en massa med typ dominostickning och näverstickning men hamnade till slut i min gamla Sveatanke och gjorde i princip feather and fan.
I toppen tog jag in genom att att inte lägga ut tills det var ca 30 maskor kvar. (I princip!)

Jag är nöjd, tycker att den blev som jag tänkt! Svea och jag ska ta en promenad om en liten stund!

Sedan har jag ett annat litet projekt på gång. Här är "FÖRE-bilden":Ljusstaken är en av två som jag fick av min bror för kanske 30 år sedan. De är inköpta på Indiska för billig penning och från början satt det ringar på kanten men de trillade av. Alltså inte några slektklenoder och inte en del av mitt julpynt utan de står på frukostbordet från oktober till april.

Dagens miljötanke: I juletider får många av oss sirapsflskor över; diska ur och använd som vattenflaskor i stället för de (i allmänhet läckande!) vattenflaskor med reklamtryck som säljs för dyra pengar. En sirapsflaska läcker inte! Man kan ju skriva dit sitt eget stick-alias som reklam! :-)

söndag 19 december 2010

Jag är glad att jag är nöjd!

Sedan en längre tid har jag tänkt på att städa väggarna i badrummet...
Så läste jag hos AnJa om miljövänligt superdupermedel och har letat men inte funnit.
Så då kastade jag min betänkligheter överbord och struntade i att läsa miljö-infon (som inte fanns) och köpte Cillit Bang (TROTS den dumma reklamen) OCH Ajax power-någonting och släppte loss på kaklet och i badkaret och nu är där fiiiint! :-)
Jag firade, inspirerad av Mia,med ett julbad med lukta-gott i vattnet, levande ljus och en liten smula vin.
Nej, det är inte det att jag inte hunnit sätta på fronten ännu, den står i källaren för jag hatar den! Den är vidrig att sätta fast och när den väl sitter där så får man inte fram grejer man tappar ned bakom karet och dessutom blir det ALDRIG städat bakom för den är så vidrig att sätta fast! Enda möjliga slutsatsen blir väl då att skippa badkarsfronten? :-)

Nu ska jag sitta i fåtöljen och sticka, kanske läppja på en smula glögg...

Jag önskar eder alla en fröjdefull kväll!

lördag 18 december 2010

Nä, detta var inte skoj....

Maken och jag fick för oss att vi skulle göra lite window shopping idag. Haha, hur tänkte vi då? Efter 2 minuter inne på Clas Ohlson fick jag svettslag och panik så vi gick hem igen. Men just en lördag var kanske ovanligt dumt att försöka, sista lördagen före jul, dessutom!

Men vi fick en promenad och dessutom, på väg ned till själva kokande shoppinghelvetet gick vi förbi Deisy Design och där satt en kvinna i fönstret och spann!
Hon hette Ingrid och ger kurser via Studieförbundet!

När jag spann den den vackra falklandsullen som jag köpte av The Willow Fairy så tänkte jag ut hur jag skulle sticka en mössa av det och eftersom jag också tänkte på min mormor Svea bestämde jag att mössans namn skulle få bli Svea.
Nu råkade falklandsullen bli lite onödigt tjockt garn till mössan och dessutom har det liksom blivit en scarf av själva garnet...så nu blir Svea till i ett underbart mjukt alpackagarn från Sandnesgarn.
Nu tänker jag köpa resten av julklapparna via internet och förövrigt softa i soffan med mina stickningar; Svea, koftan, liljesockorna och lite annat smått och gott!
Här kommer ett bra tips; bry er bara om det i julkonceptet som ni bryr er om! För mig är det amaryllis, knäck och pappas ljuskrona. Barnen har önskat julgran, lussebullar och pepparkakor och maken kommer nog fixa julbord. Så jag har gott om tid att vila mig!

torsdag 16 december 2010

Är turen rättvist fördelad eller kommer den i tjocka sjok?

Jag vann hos Par i stickor! Det var roligt och jag känner mig nästa orättvist gynnad av fru Fortuna eftersom jag vann hos Hoffmans design för pyttelite sedan!

Nu är den stora frågan; innebär det här att jag är på surfvåg av tur och att jag rask bör skaffa mig ett batteri av Trisslotter och liknande eller innebär det tvärtom att jag liksom förbrukat min andel för en tid framöver och att jag snarast bör vara väldigt försiktig? Inte bör räkna med att smörgåsen landar med smörsidan upp, till exempel? Hm, detta får bli dagens duschgrubbel! :-)

Jag har nu spunnit upp den röda ullen jag köpte för att göra sjalar till tanterna Grön, Blå och Röd.
Blå och gröna ullen hade bra eller nästan bra nyanser och blev till garn som blev till smalsjalar (Dropsmönster 120-19 som jag hittat via Rosenvante!) men den röda var alldeles underbart jordgubbsröd och HELT fel nyans till tant Röd.Så nu blir det (förstås!) sockor av det röda garnet och den som tror att ull kliar och sticks borde nog prova på lite BFL-garn, det känns mer som silke eller viscose eller alldeles ny bebisakrylgarn! :-)(Så, ja, jo, ett förnyat besök hos World av wool har jag hunnit med också, mer om det en annan gång!)

Det är SÅ skoj att spinna och jag blir sakta, sakta bättre och bättre. (Sicken tur, tänk om det varit tvärtom!)

måndag 13 december 2010

Man borde inte sova, när natten faller på...

Eller jo, det borde man väl...
Nåväl, jag lyckades dåligt så nu har jag gjort julkorten och måste dela med mig av mitt bästa adresshittartips:

birthday.se

För att se adresser måste man registrera sig men sedan, WOW!
Och alla dessa ungdomar som har flyttat ihop med någon vars förnamn man fått reda på men vad fanken heter de i efternamn och det känns inte artigt att bara skriva förnamnet...då klickar man på "På samma adress"
Eller dem som man i princip vet vad de heter i efternamn men gärna vill stava rätt, de dyker också upp även med det taffligaste stavningsförslag!

Väldigt smidigt, bättre än hitta och eniro tillsammans, tycker jag!

(Har idag sammanfogat själva-kroppen-delen på min ankäggsblå kofta som kommer stå så fint mot mitt grånande hår och provat och den satt finfint!
Åh, helt nya projekt och projekt som går bra, vilken boost det är för tillvaron! )

lördag 11 december 2010

Att göra idag:

*Veckotvätta
*Veckohandla
*Dammsuga
*Plantera amaryllisar
*Återvinningen
*Moppa badrum
* " kök
* " hall
*Tvätta köksluckor

Uppe med tuppen satte vi igång, maken och jag men när vi kom till sista punkten kände jag att maken gett sitt bästa, han är nämligen förkyld.
Men då sa dottern att hon kunde hoppa in och det slutade med att vi inte bara torkade luckor, hon gav sig på spisen (ovanpå och inuti!) och den är nu i det närmaste "in mint condition" och jag blev inspirerad och gjorde diskmaskinen fin. Så nu är jag riktigt nöjd med både kök och dotter! :-)

Igår var sonen och jag och såg på invigningen av julstaden och ljusspelet. Lite klurigt att fotografera men så här såg det ut på konstmuseets vägg precis innan det började:Sedan gick vi hem och man kan undra vad vi ska hitta på imorgon? (Egentligen stod det en sak till på min lista; spinna. Kanske jag skulle göra det nu?)

torsdag 9 december 2010

Tröstpris?!

När jag kom hem idag (efter en datortrassel på jobbet!) fanns det ett kuvert till mig som inte var en räkning; detta är mycket ovanligt! Inuti låg denna fina påse:och inuti den låg det här!:Ett jättefint armband, vintervitt som is och snö men det gjorde mig glad och varm! Tack, snälla Antonija!

Jag har, lite slirigt startat nya saker. En mössa inspirerad av mammas soffkudde:Kanske repar jag upp den igen, lite osäker just nu på om det blir bra...
Och så en pås-stickning, en sådan där som alltid går att ta med. (Det måste jag ha en!) Det här blir ytterligare ett par sockor till dottern i garn som hon och jag köpte för nästan precis ett år sedan när vi var i London och såg Pink. (Och nästan missade flyget hem , blir lite svettig när jag tänker på det, fast det gick bra. Där var dottern en klippa; uthärdade lugnt vid min sida och sprang med mig genom Heathrow...pust!)Garnet är just nu mitt favoritgarn och jag har en härva till! Det heter Supersock Select Semi-Solids, Cherry tree hill och är 100% Superwash Merino men det har inte alls så mesiga färger som på bilden!
Slutligen har jag blockat två smalsjalar men min matta har helt fel format! Jag ska åka till Biltema och köpa ett bokstavspussel!
Blå:Vinröd:Mattan har korrekt färg, inget annat! :-(

onsdag 8 december 2010

AWARD!

Tack Rosenvante, som tänkte på mig igen!
Tre ord om mig själv...svårare än jag trodde först.
Men här kommer tre som stämmer med dagens humör:

Karaktärsfri; har aldrig lyckats sluta med godis eller något annat som man borde sluta med eller börja med som att träna regelbundet. Idag fikade sonen och jag på stan och jag började med en ostsmörgås med förnumstig uppsyn men sedan avslutade jag med att trycka i mig det sonen inte åt upp av chokladkaka med vispgrädde! Yummie!

Idog; på jobbet kan jag var ettrig som en terrier tills det som ska göras är gjort. När jag var yngre kunde jag stiga upp toktidigt för att typ köra ett pass FÖRE jobbet. Kanske är det plikttrohet? Ren och skär dumhet?

Underhållande; jag är inte någon entertainer men en lätt klumpighet gör att saker händer och jag drar mig inte för att berätta. Idag skänkte jag mina arbetskamrater ett gott skratt då jag redogjorde för hur det kom sig att jag spillt kaffe över baken!

Nu skulle denna vidare till tre bloggare... svårt är det att välja men jag skickar vidare till
Stickverk
Antas stickning
och
Kamolini

Nu ska jag sätta mig med min stickning, det har inte varit mycket av den varan de senaste dagarna, tycker jag!

tisdag 7 december 2010

En award och en vinst!

Igår kväll var det lite julfest och när jag kom hem och kollade min blogg visade det sig att jag hade fått en award av Rosenvante, massor av tack!

Och så hade jag vunnit tröstpris hos Hoffmans design, massor av tack, igen!

Idag blir det nog en lång dag med små tidsmarginaler mellan jobb och cellokonsert men gott om tid att fundera på awardens tre små ord...

måndag 6 december 2010

Ibland är det skönt att vara två!

På vägen hem hälsade jag på snögubben igen och han hade fått en vän!Jag passade på att ägna mig åt lite inre dans också, för där fanns en plats i parken som var särskilt lämpad för sådant:Såhär blev pulsvärmarna; lite otympliga och grova och alldeles...underbara! (Ja, varma i alla fall!)Och Frostsockorna blev såhär:Jag kom hem lite tidigare idag och solen lyste in på amaryllisen, också den är alldeles underbar:Min mamma hade en vit amaryllis och den så ut såhär:Jag avslutar som jag började, med snögubbar! Dessa finns i Falkenberg.Jag hade velat sitta med på det kommunstyrelsemöte där man beslutade om att julpynta på detta sätt, undrar hur de tänkte och hur diskussionerna gick! :-)