måndag 28 februari 2011

Ullens lovsång!

Suttit i fina, kalla, hårda kängorna och varit tjusig om fötterna hela dagen; gott att komma hem och ner i ulltossor.Det är inte bara en go värme som sprider sig i själva tårna, hela kroppen blir varm och glad av dem.
Livet innehåller några stressmoment just nu, då är det tur att det finns ull att spinna, ull att sticka och ull att bära! :-)

lördag 26 februari 2011

Nära nu!

Sådär ja, nu är det bara resåren kvar!
(Som raggsockor betraktade hyfsat långa. De går klart över knäet, med 5 cm resår når de högre!)

onsdag 23 februari 2011

Stickmarkörer, fina kassar och längtan

För mindre än två år sedan visste inte jag vad stickmarkörer var. Hade nog haft användning för dem men satt sammanbitet och räknade (fel!) istället.
Sedan förstod jag plötsligt varför folk smyckade sina stickningar med örhängen, inte bara snyggt utan kanske praktiskt! :-)
Nu ser mina markörer ut såhär:En ullögla håller reda på var intagningar ska göras. Den är lätt att flytta när jag stickar och skramlar inte. För att hålla reda på antalet varv har jag en lite konstig säkerhetsnål som höll fast prislappen i ett plagg jag köpte, den är smidig och lätt att flytta. Me like!
Dottern hittade en fin kasse:den och fler andra finns att köpa här!
Jag stickar på koftan, grå sockorna och londonsockorna men längtar efter mer tid för då ska jag börja sticka av mitt glassbombsgarn...

lördag 19 februari 2011

Vargtimmen

Vaknade av en jobbig dröm, låg en stund och lyssnade på dånet från sjön (mer om det sedan!) och frös. Så nu värmer jag mig en stund vid en brasa innan jag lägger mig igen.

Idag ska vi packa ihop, sonen ska på bussen mot Göteborg och jag tar bilen till mamma. Ingen av oss har fått nog av lugna livet med vinterutflykter men that´s life...

Igår var vi ute på en något kortare sväng, 9453 steg enligt iPoden. Vi ställde bilen vid en gård och sedan rasade vi iväg genom skogen ner mot sjön. Ganska oländig stig, bitvis skilde det nästan en meter mellan traktorspårets djupaste och mittsträngen! Väl nere vid sjön lånade vi en bänk vid en ganska privat strand och åt matsäcken. Medan vi satt där klurade ut vad det är för dån vi hör från sjön; det lät väldigt tydligt där vi satt som att vattnet rör sig under isen som blir som ett trumskinn. Booing, liksom, fast mäktigare! :-)
Naturen är en konstnär, ännu en isbild:Annars är det vårljus på gång. Vi gick tillbaka längs vägen och det var omväxlande natur.Här är ganska kallt ännu, minus 9 just nu, men det blev inte mörkt förrän vid femsnåret och solen värmer lite, lite.

Jag stickar vidare på dotterns gråa sockor. "Kan skaften blir FÖR långa?" frågade jag innan jag for men det tyckte hon inte. Så jag stickar vidare...Så, nu ska jag skriva ett brev och sedan ska jag varm och nöjd krypa ned i sängen igen och somna om. Jag älskar att somna om!

fredag 18 februari 2011

Utflykt och sjödån!

En tanke jag har är att jag ska arbeta lite såhär på morgonen när sonen sover men ännu så länge har jag mest klappat mitt garn.... Tack för kommentarerna! "Som en smaskig bakelse" skriver Rosenvante och så är det nog, en glassbakelse med hallonsorbet inuti. Det blev mindre skränigt än jag tänkt men jag är nöjd, nu gäller det bara att sätta stickorna i. Jag valde att låta den andra tråden skifta i färg på samma sätt som den första men i långa sjok så jag HOPPAS att det kommer synas när jag stickar. Detta är spännande!

(Spinnrocken bereder mig lite problem, fast jag tycker att jag matar på som bara den så får jag lätt onödigt mycket snodd, så blir det aldrig med rocken i stan...måste klura på det...)

Gårdagens utflykt blev en riktig långpromenad, 11734 steg registrerade min iPod. Det var ganska ansträngande och bitvis väldigt halt, att gå och SMSa på samma gång funkade inte vilket jag blev varse ganska plötsligt. Inget skadat dock, utom värdigheten.... (Mobilen fick nog en repa till men det gör inget!)
Vi gick längs mitt kära Rör (Haby):På sommaren forsar här vatten på väg ned mot ett kraftverk på vintern sprutar det ut små fina strålar och bygger väldiga isvalkar (om man klickar på bilden kan man se vattendropparna stänka överst på isklumpen!):På sina ställen var växterna liksom glaserade med klar, fin is:När vi blev trötta och hungriga hittade vi ett kullfallet älgtorn, perfekt för trötta vandrare:Utsikten vill liksom inte riktigt fastna i kameran: men den var härlig, vattnet/isen är Kalven och jag började fantisera om att sitta här en daggig höstmorgon med hett kaffe i termosen och vänta på älg. Och när älgen kom skulle jag fotografera den och viska åt den att akta sig! :-)Nåväl, vi åt vår matsäck och sedan gick vi hem igen:
På kvällen gick vi en sväng till sjön och det dånade och sjöng i isen. "Isen kalvar" sa jag tvärsäkert och tryggt...varför gjorde jag det? Heter det så och VARFÖR dånar det i isen? (Jag tror att jag lärt mig det i skolan, mellanstadiet men aldrig hört det förut...)

torsdag 17 februari 2011

Men äsch!

Det blev ju nästan smakfullt...Det var ju inte tanken...

Sportlov i stugan

Sonen och jag har landat i stugan och sportar för fullt! :-D
Här är kallt så här får bäras ved. Och så blir det knäböj när den ska in i kaminen, jajamän! Sportigt värre! (Fast idag ska vi på vandring med lunchmatsäck, Lerbäck säger sonen att vi ska följa och det är OK för mig, jag kör, han läser kartan, jag parkerar någonstans och sedan går vi.)

På väg hit stannade vi till vid Baloo art & antik. Jag gillar deras slogan:

Vrakgods från tidens hav


Skönhet i förfall


Spillror ur det förgångna

Nästan lite Haiku-feeling. Nåväl, de har en ganska stor avdelning med lite av varje inte riktigt så fancy som på hemsidan men boy oh boy, fyndade jag eller?:Fina kardor för 50 kr. De ser oanvända ut men har en stämpel på som jag inte vet något om.Vi råkade halka in på Kinna garn också. Mitt projekt att göra upp med mitt diskreta prydliga jag (!) måste ju följas upp även här på landet. Här blir det dock lite mer organiserade tokerier, ena tråden kommer jag spinna i den ordning tussarna ligger här:Den andra tråden kommer jag (tror jag!) spinna i samma ordning men med en förskjutning. Eftersom jag har mer av det ljusrosa och lila än av de andra kommer det liksom bli systematiska förskjutningar. Eller inte... Den som spinner får se!

Två saker som jag tänkt på:

1) Det blev avstämning när vi checkade ut från ICA. Det tycker jag är bra att de har, fast det är inte kul när man storhandlat och packat allt så fint, så fint och måste riva upp allting igen.... Men denna gången hade vi varor för mindre än trehundra så det passade ju bra! :-)

I alla fall så blev avstämningen fel. Nej, jag hade inte scannat fel eller hoppat över något. Killen i kassan slog in min enda baguette två gånger. Sedan tittar han med vänlig och allvarlig min på mig och meddelar mig att jag gjort fel. Det skavde liksom hela vägen hem och när jag packade upp tittade jag på kvittot och såg att jag hade TVÅ baguetter på kvittot men bara en på bordet. Typ.

Det gör inget, det var ett ärligt misstag från hans sida men jag inser när jag tänker tillbaka att av alla avstämningar jag varit med om har jag gjort fel tre ggr :en gång glömde jag scanna clementiner, en gång scannade jag osten två gånger men glömde äggen och en gång hade jag helt slupmässigt råkar scanna frysta hamburgare... (Dessa mina tre missar hade faktiskt egentligen gynnat affären, jag tror att de har allt att vinna på att inte kolla mig! :-D)

Övriga gånger jag fått påpekanden har kassören gjort fel; slagit in fel sorts kassar, gjort dubbelslag, räknat fel på stycksaker osv. Så kontentan av denna utläggning är; kolla gärna kollningen om ni blir kollade! :-)

2) Jo, det här med miljövänlighet. Hittade en lite bok som inte var kul men troligen praktisk och bra läsning om kläder och textilier:
(Visst blev bilden skojigt misslyckad? Jag har inte klippt själva boken och inte heller fiddlat med bilden, varför skulle jag ställt till den så dumt?)Susanne Svensson står som författare tillsammans med Christina Carlsson och Lotten Westberg. Naturskyddsföreningen är utgivare och den kom 1994 vilket känns lite deprimerande att såpass mycket tankar och kunskap fanns redan då utan att det egentligen nåt ut särskilt bra!

Nu ska jag värma soppa och hälla på mattermosen och bre mackor!

(Fågelholk på västra sidan om Öresjön!)




måndag 14 februari 2011

Efterlysning: Kapsyltävling!

Vid röjandet-i-röran återfanns en back full med kapsyler. Ömt insamlade, kapsyl för kapsyl förtjänar de ett bättre öde än metallåtervinningen direkt. Någon som har en kapsyltävling på gång och vill ha en jump-start?(Haha, tog kortet med blixt i halvmörkret i hallen och ser först nu att där ligger ett par nycklar också!)

För övrigt önskas alla en fin alla-hjärtans-dag!

söndag 13 februari 2011

Söndagslunch på Frölich!

Mer röj-i-röran resulterade idag i en tur till landet.
Det var två garderober som behövs på landet och resten var sådant som skall förpassas till Erikshjälpen i Skene.

Idag lyxade vi med lunch på korvmojen i Skene Frölichs grill. Jag tog en halv special och de snålade inte med moset. Kanske hade det smakat godare om jag sluppit se traven med mospulverburkar medans jag åt:
Handarbetat? Jadå, lite på grå sockor och lite på mitt stora spinnprojekt, coat of many colors. Jo, det är Dolly Partons sång och när jag var ung och det vara SÅ ohipt att lyssna på Dolly tyckte jag i alla fall att det var en fin sång. Liksom många andra av hennes sånger om man lyssnar på texten. Hur många vet förresten att det är Dolly som skrivit I will always love you som den arma Whitney Houston sjunger i Body guard? Här kommer i alla fall en ung Dolly:


Och här sitter jag och gnäller om pulvermos...

lördag 12 februari 2011

De tre s:en

Slänga, Skänka, Spara, det är de tre s:en. Vi röjer hårdhänt men rättvist!
Och det är så skönt!
Efter att ha gjort bruna byrån, hallhyllan och stringhyllan gick maken och jag ut och fikade. Jag glömde fota räkmackorna innan de var nästan slut:men jag åt en tryffel också, här är den:-)(Den var inte fullt så suddig om jag minns rätt men väldigt god!)
Bland det som skänks bort är en liten fin spetsvirkning:Jag är nästan lite impad av mig själv, är det verkligen jag som varit så enveten?Här kommer en närbild:På hemvägen gick vi förbi istappsstället, där rinner vatten året om så blir det bara lite kallt blir det raskt stora klumpar med istappar där:Nu har vi ätit, jag har diskat (maskinlagaren kom inte i fredags!) och nu ska jag sjunka ned i fåtöljen med grå sockstickning, nyborstade tänder och gott samvete!
Trevlig lördagskväll, allihop!

Galengarn!

Japp, inget finstämt och välavvägt här inte!
Första spolen full och jag har nystat: Det ska bli tvåtrådigt men jag tänker inte tvinna förrän jag spunnit klart.
När garnet är klart ska jag sticka någon sorts poncho och det ska bli min coat of many colors!

fredag 11 februari 2011

Eller jag kanske ska lita på rosa?

Tror nog att diskreta demonen fick vara med för mycket ändå. Utan det rosa är jag väldig nära fotbollsgarn eller flaggfärger. Med en lite strimma rosa här och där blir det lite busigare. Och det var ju det som var meningen!Samtidigt har jag funderat på om jag kanske borde delat upp ullen i två högar och och gjort en tråd gul, vit, rosa och den andra grön, röd, blå. På så vis hade endast 6 möjliga färgkombinationer uppstått och slutresultatet hade kanske blivit lite mindre grilligt.

Som jag gjort nu finns hela 30 färgkombinationer att vänta. Varav 6 är enfärgade.

Men det kanske är just det som jag ska utsätta mig för nu? Och risken att blått och grönt kommer intill varandra är ju ganska överhängande och inte helt oproblematisk för mig... :-)

Nej, onward merry woman, här ska inte fegas! Folkligt, festligt och färgglatt får vara min paroll! :-)

Ullen som jag köpte härifrån är för övrigt fantastisk! Skulle bara spinna ett par varv innan jag tömde (den återigen avstannade) diskmaskinen men jag satt nog en timme...

torsdag 10 februari 2011

Diskreta demonen

Jag har blivit så enormt uppmuntrad av alla tillrop att ta hand om mig att jag faktiskt stannar hemma imorgon också! ;-) Mår SÅ mycket bättre men är inte bra...

Jag har emellertid både stickat och spunnit lite idag.
Rowankoftan går framåt, långsamt:Diskret och välavvägd i färgen, eller hur? Jag har en tendens att satsa på diskreta färger och mönster men på senare år har jag tröttnat rejält. Denna känsla pikar nu i mitt spinnprojekt, det här blir minsann inte diskret och klassiskt ett endaste dugg:Dock gick min gräns vid det rosa, jag kommer använda den ullen till något annat, man får låta sina demoner komma till tals lite grand, annars kanske de purknar till!
Dottern spann en stump också och hon hade inga problem med att hålla spinnrocken i rörelse men hon var kanske inte kvick nog att mata på med ull:

Hemmadag med Xena

Stannar hemma idag även om jag KUNDE gått. Det hade varit tungt med jag KUNDE klarat det.
Men varför pressa sig så? Det hör ungdomen till, nu är jag gammal och vis och stannar hemma och tar hand om mig själv utan dåligt samvete. Nästan...

Dottern och jag ser på Xena, the warrior princess och jag stickar igen.

Så jag KUNDE gått till jobbet...

Tack för "krya på dig"-hälsningar, det värmer faktiskt!

onsdag 9 februari 2011

Stackars mig...


Mår inte bra idag. Ont magen och hela kroppen och fryser.
Fast nu är det ganska så OK. Har ätit lite och dragit mig tillbaka till sängen. Rippar in böcker ifall det skulle bli långvarigt...tog med lite jobb hem också, för säkerhets skull... SÅ djupt DUM i huvudet!
Men just nu rippar jag:
Ajvide: Låt de gamla drömmarna dö
Nesbö: Huvudjägarna
Grimes: Dakota
Fredriksson: Simon och ekarna
Jacobson: The Finkler question

Som ett litet mått på hurpass illa det är med mig; jag stickar inte.

Men jag brukar raskna till snabbt så imorgon är jag nog igång igen.

Hm, kanske man kunde kolla på TV på datorn och vara modern?

Någon med mig skämta aprilo?

Fick ett telefonsamtal igår, en kvinna erbjöd mig en lägenhet i Borås! Bara en minut från busshållplatsen...
Jag som är så himla hemlig av mig!

måndag 7 februari 2011

Mina drömmars stad, Borås!

Nä, inte längtar jag dit egentligen, fast jag har inget otalt med stan heller. Saken är bara den att nästan varje dag passerar jag Korsvägen i Göteborg och som från ingenstans dyker den upp, dubbeldäckaren.Buss 100 mot Borås.
Var tionde minut lär den avgå (minst!) och den drar mig till sig som en magnet drar järnfilspån! Jag vill kliva in genom dörren, smyga uppför trappan och sätta mig tillrätta. Dra upp fötterna under mig och njuta av resan.

Hm, det blir nog nödvändigt att göra resan någon dag, bara för att få den ur mitt system.

Undrar om det finns ett behov för linje 100 eller om man försöker skapa ett?

Funkar på mig i alla fall!

söndag 6 februari 2011

Ull!

Japp, efter min work-shops-spinning blev jag så till mig att jag råkade klicka in mig på Ullaffären och shoppa loss. Lite grand, i alla fall.Jag kom nämligen på att om jag ska spinna mer "gladgarn" så måste jag ha lite olika färger hemma, och det kan man lugnt säga att jag har nu. :-D
En glad överraskning var att jag utan förvarning fick 10% rabatt!

Kände mig förkyld i fredags, har mått fint hela helgen men nu, när jag börjat tänka på måndagen så känner jag hur det drar lite i halsen igen, tynger lite i huvudet och bultar oroväckande bakom näsan...

Eller är det ullen som drar?

fredag 4 februari 2011

Fredagsfrid

Efter en tokigt snärjig dag sitter jag nu här, vid brasan...Aah!
Härligt!

Det var inget mer spännande med mitt förra inlägg än att en punkt och ett utropstecken var understrukna. Och jag kunde tamigsjuttsingen inte få bort det!

Jag har vid något tillfälle lovat sonen att vi ska växtfärga miljövänligt till våren...me and my big mouth! :-) Så nu sitter han och läser på i någon bok han hittat på biblioteket. Båda gäspar vi nöjt.

Sov gott!

Fredagsmorgon

Idag har det snöat...
Men det gör inget, det försvinner nog.

Efter jobbet idag ska dottern och jag åka en sväng till en större djuraffär; hon går i kattplaner och vill titta, kanske köpa, lite grejor.

Sedan tar sonen och jag bilen till stugan över helgen, har inte varit där sedan nyår!
Vi ska lämna saker till Erikshjälpen, båda har lite arbete som ska utföras, besöka biblioteket, röja i förrådet...men framför allt ska vi mysa. Trevlig helg!

(Liten skum detalj i detta inlägg, någon som ser?) :-)

onsdag 2 februari 2011

Kvällspyssel!

Ikväll har jag snabbskrivit åtta inlägg i en ny blogg. Det kommer inte bli fler och troligen inte färre!
Jag har stickat en smalsjal till vardera mina systrar och min svägerska. Det KUNDE blivit julklappar men det blev inte så.

När jag nu ska ge dem sina scarfar så vill jag förklara och visa lite grand och jag väljer att göra det i bloggform. Jag tror inte de känner till den här bloggen och den är så rysligt tjatig med stickning och min egen navel som huvudsakliga ämnen så därför gjorde jag en komprimerad variant till dem. Bloggen heter Tre sjalar.


Någon som vill läsa?! Klicka på länken, enjoy! :-)