onsdag 31 augusti 2011

Malår i år?


Jag har läst om malangrepp i flera bloggar den sista tiden, kanske är det malår i år? Nåväl, vi har kört iväg det mesta av våra grejor i förrådet till ett annat förråd...undrar om det var mal i det vi körde iväg? Hm, får nog åka dit och kolla...

Tack för medkännande kommentarer om mina sockor! Tror inte jag kan lirka ut dem men kanske jag kan sy fodral av dem. kanske klippa och skinnkanta eller något annat. De får ligga till sig lite så kanske jag förstår vad jag ska göra med dem så småningom!

Denna dag har inte riktigt börjat bra; ingen tidning som låg och väntade på dörrmattan som sig bör och när jag tittar på min e-post så visar den att jag har ett oläst mail men i listan är alla lästa. Det har hänt mig för, att det liksom kommit i otakt men ändå kan jag inte låta bli att leta...
Kanske jag ska ta dessa tecken på allvar och bara gå och lägga mig igen? Å andra sidan tror ju jag på någon form av balans; några gnuttor otur borde balanseras upp av tur längre fram, eller hur?

måndag 29 augusti 2011

Att ljuga eller inte ljuga...

Nä, ärlighet varar längst!
Jag föstörde mina liljesockar vid tovningen!
Jajamän! Bästa chans att ha dem till något är antagligen som pennställ.
Eller om jag gör ett par till och förstör på samma sätt kan jag sätta dem på fyra bordsben och låtsas att jag är hip. Eller något.De är fortfarande vackra och det är ljuvt med det rosa och vita men jag får baske mig inte in en hand ens!
Jag tovade dem alldeles för hårt och för er som inte testat kan jag meddela att det går liksom inte att ångra sig! :-D
(Det skulle varit fritidsgarn men jag använde Topp ull, kanske var ett byte som var olämpligt? Eller så var tvättmaskinen ovanligt varm eller något annat)

Nä, jag är inte ledsen! Sånt som händer och kanske lärde jag mig något?

Mer lyckad är då min hatto negro eller hatto rojo. Rolig stickning och ett härligt elastiskt resultat. Skulle jag göra en till gjorde jag den nog någon centimeter längrePrecis lika svårt att fotografera huvudet med mössa på i någon smickrande vinkel som vanligt. Troligen sitter liksom huvudet fel beläget i förhållande till armarna...
Nåväl, jag har till den härliga höstmössa använt hälften av det fina Lappland som jag fick av Snögumman, resten tänker jag göra pulsvärmare av i samma stickning så har jag allt klart för en härlig höstpromenad!

torsdag 25 augusti 2011

Vintervarmt för jätten Glufsglufs!

Nu är de färdigstickade, liljesockorna. Jag förstår inte varför jag envisas med att påstå att jag inte klarar att slutföra stora projekt, de här är ju gigantiska! Som en mindre olle, sammanlagt!
Nu ska de tovas.
Jag har använt nästan precis 200 g garn, Topp ull, gjort skaften kortare än beskrivningen och så trodde jag att jag följde beskrivningen vid tån men hade jag fortsatt som det började hade det blivit ett par enorma, vitrosa myggjagare...

Jag är hemma idag efter en kämpig natt, det är inte lattjo att vara förkyld, men nu känns det bättre! Fullproppad med Alvedon, Zyx, Nasonex och Bafucin förstärkte jag med grapefrukt och te och känner mig nästan som folk, just nu.

Stannar nog hemma från jobbet imorgon också, vem tusan är jag att smitta ned 500 människor med detta eländet? Nåväl, en förkylning är trist när den pågår men den går över. Min mormor lär ha sagt att en virusinfektion växer till sig under tre dagar, är som värst de nästa tre och klingar av på dag 7, 8 och 9. Så jag tror att jag är mitt i, typ!

När jag kände mig som ynkligast i natt tröstade jag mig lite med Ravelry, där finns alltid något att titta på! Bland annat såg jag att VisaLisa funderar på en uppföljare till SYTYCK. Jag är lite osäker på om jag kommer vilja delta men det blir förstås skoj att följa med på åskådarplats!

Min lin-T-tröja kommer bli en fusion av det jag hittade i min sticktidning i somras, en zickzacksak, och koftanskofta utan öppning. Så tänkte jag sätta mig ner och planera randningen, varv för varv men jag kanske, inspirerad av Stiko Maria, djärvt ska dyka rätt ut i äventyret och spontanranda?

Sedan tror jag att det blir en "svart hatt" som jag hittade hos Barbro W av Lappland som jag vann hos Snögumman.
Å andra sidan kanske garnet passar bättre till en annan mössa hos Barbro, som är samma idé som jag har i de muddar med fläta på tvären som jag håller på med....ack, dessa beslut! :-)


Liten efterlysning nr 1: Skulle någon av er vid en vindsröjning eller liknande stöta på en gammaldags strukturtapetrulle, en sådan där med små fiberbitar strödda, inte plastbubblor så släng den inte, sälj den till mig! Jag behöver EN ENDA VÅD för att täcka över en gammal synd... :-D (Vi byggde en ny vägg men eftersom vi skulle ha skåp framför tapetserade vi inte hela vägen...)

Liten efterlysning nr 2: Miamio, kan inte du maila mig, klicka på min lilla korgbild till höger så finns en e-post länk, så kan vi prata mer om Per Persson!

onsdag 24 augusti 2011

En gång är ingen gång, två gånger är en vana!

Jag har skrivit någon gång om att jag inte känt mig så väl till mods på Strikk, garnaffären. Nu är det så att förra gången jag var inne så var det så trevligt att jag nästan ville ta med allihop hem på middag! Men...en gång är ingen gång, så jag tog inget för givet idag när jag gick dit med presentkortet i högsta hugg.
När jag stått och velat en stund kom en trevlig expedit och hjälpte mig, så där lagom så att man känner att man väljer själv men får lite stöd, bara. Och i kassan utbrast expediten att hon tyckte att jag valt fina garner och att jag gärna fick komma in och visa upp resultatet! Och två gånger är en vana, så nu trivs jag även på Strikk! Så lätt är det att vinna över mig! :-)
Jag köpte lin till min T-tröja, måste klura lite på hur jag ska göra men det är bara kul, särskilt när färgerna är så spännande:Så nu bubblar det i all-in-one-kycklingen i ugnen och snart kommer mina nya vänner från Strikk på middag...nä, men det var i alla fall trevligt i affären idag!

Tror inte jag ska bjuda in någon alls, det svider bakom näsan och ögonen är varma och jag tål inte det stadiet i förkylningen så särskilt bra, jag regredierar och blir gnällig...

tisdag 23 augusti 2011

Nya idéer och ett litet misstag...

Änglabården blev inte riktigt som jag tänkte, muddarna med fläta på tvären blir nog sådär och mobilfodralet är klart; praktiskt men oskönt:Men nu har jag nya idéer. Jag ska göra en fräck väst som jag såg i en affär idag och så vill jag nog sticka Visa Lisas Gratitude, eventuellt av hemspunnet garn och så har jag tänkt mer på den där T-shirten i lin och tror nog att jag tar mitt presentkort med till Strikk imorgon...mmm...

Titta vad jag fick med mig från biblioteket idag:Det var INTE den bok jag lånade utan bara en som råkade ligga och skräpa vid låneautomaten. Ja, precis så disträ kan jag minsann vara!
Skulle gärna sett mitt ansiktsuttryck när jag drog upp den spännande reseboken ur väskan istället för ljudboken jag väntade mig!

Nä, jag reser inte så långt, i söndags var sonen och jag till Kungälv, det får räcka! :-)
Vi åkte till Ragnhildsholmen, en fästning från 1200-talet. Föregångare till Bohus fästning som ligger inne i Kungälv. Bland ruinerna gick det en flock får. Sonen och jag satt på en mur och åt matsäck när plötsligt ett får klev in genom dörren, tätt följd av tre andra. Hon tittade sig omkring, fick syn på sonen och mig och galopperade fram och ställde sig nedanför oss och tittade uppfordrande på oss. Gillar får kanelbullar? De gav upp att tigga ganska snabbt och började beta istället.Drickaburken är inte vår men den gråa "fläcken" i förgrunden är sonens knä.

Jag måste ladda in bilderna en och en, det går ju men blir liksom lite segt...

söndag 21 augusti 2011

Städdag hos Handarbetskorgen!

Eller I handarbetskorgen. Allting låg liksom underst i min stora, tunnformade stick-korg och jag fann att jag varje kväll satt med ett frånvarande, koncentrerat ansiktsuttryck med halva armen nedstucken i korgen, försiktigt rotandes runt efter något nödvändigt som aldrig fanns där.Nu ligger allting överst, istället! Fiffigt, eller hur?
Jag städade bland småstickorna också och nu känns det fint.Maken är ute och kör utrustning efter nattens spelning, sonen är förkyld och jag vill göra allting på en gång...
Köra grejor, promenera, sticka, städa ( nåja, jag skulle vilja att jag hade städat:-) ) men jag vet inte riktigt var det landar...
Hemspunna gröna sockor till dottern har fått hälar. Jag gör korta-varv-hälar men med en liten förbättring, ska prova några gånger till innan jag skriver ned hur jag gör. På bilden ser de grön-vita ut, men de är egentligen gröna i tre olika nyanser och mjuka som en puss. Spann i en förstärkningstråd men fick just höra av annan, mer rutinerad, spinn-stickerska att det inte hjälper, de kommer knappt hålla ens som bäddsockor...men vi får se, dottern får provköra dem ett tag så återkommer jag med mer erfarenhet sedan. man måste ju prova allting själv, minst en gång! :-)

Maken svär väldigt sällan ( medan fula ord lätt hoppar ur min mun...) men häromkvällen skrattade han till:
"*** så många väskor jag har!" Visst har han rätt? Sju stycken där under bordet och ändå fler i klädkammaren. Nästan lika många som mina förlängningssladdar! :-D
Lyssnar på en bok som jag inte rekomenderar till dem som har pacemaker eller sådandär inbyggd elchocksapparat eller känner någon som har det... den heter Flimmer...

onsdag 17 augusti 2011

Inspiration och svar

De senaste dagarna har jag fått TRE nya idéer till egna stickpåhitt:
1) mobil eller iPodfodral
2) muddar med fläta på tvären
3) en änglabård till en axelvärmare...

Och så är jag lite sugen på mina gamla projekt som legat till sig lite över sommaren.
Och så har jag ju påbörjat gröna sockorna.
Och så vill jag sticka en T-shirt i lin...
Och så har jag mina ljuvliga nya garner..."vunnena" och "fådda"

Jag tror jag blir tossig!

Jag har fått frågor som jag glömt besvara i kommentarer:

Sticktidningen jag köpte hette Kreativ stickning

Mössan jag stickat är ett av Järbos mönster som ser ut såhär i deras tappning:

tisdag 16 augusti 2011

Paket och nytt garn

Idag fick jag med mig paketavin och hämtade vinsten från Snögummans lotteri. Jag brukar ju öppna mina paket redan i affären men denna gången var det så fint att jag var tvungen att fotografera själva paketet förstInnehållet såg ut såhär och det där Alpaca-garnet är så löjligt lent att jag ska ha det i sängen inatt! Eller, nej, men nästan!
Tack snälla Snögumman för underbart garn fint paket och gulligt kort, omtanke hela vägen!!!

Jag har gjort garn också. Jag spann en tunn mörkgrön tråd och en ljusgrön och så köpte jag tunn tråd med lite akryl i, ändå ljusare grön:Dessa tre tvinnade jag ihop:Tvättade och hängde på torkVad ska man ha lampor till om inte att hänga garn på?!
Garnet är till sockor till julklapp till J, men dottern ville genast ha likadana, det är ju ända grönt garn, så jag har gjort en tredje, lite större härva, mina spinnrock är fantastisk!
Väl värd sina 150 kr! :-D

Ojojoj, är så stressad nu för jag glömde laddsladden i stugan och nu håller batteriet på att ta slut; svetten lackar och det frasar i öronen av stress...
Ha en skön kväll, nu måste jag skyndaaskynda mig att skicka ett mail, också! :-)

fredag 12 augusti 2011

Så ovärt! (FO)

Om jag i vanlig ordning avstått från att sticka provlapp hade jag använt stickor 4,0 i stället för 3,25 och min nya mössa hade blivit lite...generösare. Så nu lär det dröja innan jag gör om den dumheten med provlappsstickning!Men den var väldigt rolig och sticka och jag ska sticka en till i lite grövre garn. Jag har det redan, det är lent och ljusgrått och inköpt för länge sedan till något annat projekt som inte blev av.
Jag är i alla fall nöjd med mössan har en känsla av att den kommer sitta kvar på mitt huvud utan tejp och hakband vilket hör till ovanligheterna!(Förbaskat svårt att ta vettiga bilder på sitt eget huvud!)
Vi brukar inte bli kvar i stugan så långt in i sensommaren och här har varit en härlig dag men det finns ett viss vemod också, med blommor som vissnar och kvällsmörkret som smyger sig på.

Strutsarna!

Jag har ju alldeles glömt att blogga om strutsarna. (Jag har ett litet problem med detta med strutsar, när jag ska tala om dem så säger det "storkar" först i huvudet på mig och så måste jag rätta till det!)
De ser egentligen lite roliga ut:Här är en lite värdigare bild:Jag är ju lite rädd för fåglar i allmänhet och dessa är nog helt klart värda att vara lite försiktig med...Men de har fantastiska fjädrar!I gräset syns en liten en som var väldigt, väldigt söt!Dottern hade med en kompis och efter besöket på Romsås strutsgård åkte vi till stugan med våra byten; stora äggskal: och strutskött som vi marinerade och grillade. Det såg ut som nötkött ungefär och smakade gott!
Till sist en bild på min mössa-to-be.Jag höll på att få krupp och fick börja om tre gånger för jag tappade bort mig i korta varv och långa varv med ökningar och minskningar men nu har jag koll!
Maken är i stan och han säger att det finns ett paket till mig...nästan så jag längtar till Göteborg för jag vet vad som finns i: Garnet som jag vann, förstås!

söndag 7 augusti 2011

Lycklig lördag

Det blev en bra lördag, igår!

Det började på fredagen med lite julförberedelser; detta är den ena av tre trådar som ska bli ett strumpgarn till J. Mer julförberedelser pågår på uteplatsen, mina amaryllisar har fått en lång, solig sommar och bara en har fått allvarlig påhälsning av elak snigel.
Så stickade jag klart sockarna som jag stickat av garn som jag spunnit av olika sorters ull som jag fick av the Willow Fairy.De är stickade från tån upp tills garnet tog slut och hälarna är gjorda med korta varv men jag har anpassat den varianten lite till mina ganska höga hälar. Det gjorde jag genom att göra en pytteliten kil så fick jag fler maskor att göra häl av. Tycker att det blev väldans bra!

Själva lördagen började kanske lite grått med blåsigt, mulet väder men två av tomaterna börjar ta färg. Sedan åkte vi till en av de fyra loppisar i området som vi går till ibland, inte mitt favvoställe, men titta vad som stod och väntade på mig!En knäpphärvel! Ja, veven saknas och själva knäpp-pinnen är av men kugghjulen är helt okej! Man får inte vara grätten, den är SÅ fin!
Sedan vet jag inte längre ordningen på saker och ting men dottern och solen kom till stugan och jag såg att jag vunnit hos Snögumman!
Dottern kom för att fira sonen som fyllde år för ett tag sedan. Så det blev paket och grillmiddag och tårta med jordgubbar. Sedan spelade vi kort och dottern, sonen och jag sparkade boll. (Det vill säga de sparkade mot mål och jag åbäkade mig och gjorde tåfjuttar på löpande band!) Så spelade vi mer kort och dottern jonglerade med kiwisar (man tager vad man haver och de har försökt mogna en vecka nu...) och så åt vi godis och chips och spelade kort och maken var med och jag blev kall om magen, precis som mumintrollen och sedan åkte dottern och jag till Göteborg genom augustisnatten.Så det var kanske inte så märkvärdigt men en god dag, det var det allt!

Jag vann!

Jag vann hos Snögumman!Jag blev så glad! Har redan klappat lite på Lappland i en affär, det är så superfina färger i det garnet! Och Alpaca-garnet ser härligt ut! Tack för lotteri och vinst, Snögumman!

onsdag 3 augusti 2011

Solsting?

Om någon eventuellt undrade om jag fått solsting då jag skrev om lamadjur på cykelavstånd från min stuga kanske misstanken fördjupades då jag dagen efter den omtalade festen (!) åkte för att beskåda alpackor. Cykelavstånd även denna gång för en vältränad person, men jag tog bilen.
För er som bor så att ni nås av Göteborgs Posten är det i alla fall nu möjligt att läsa en fin artikel om alpackorna i del 2 den 1 augusti!
Så det så! :-)

Nästa vecka ska vi åka och köpa strutsägg! :-)

Göra ingenting...

Vad är det?Jag har hållit koll på mig själv idag!
Först målade jag och väckte sonen, helt programenligt.

Sedan satt jag i solen och kammade alpackaull.
Att kamma ull påminner lite om att kamma de där lyckotrollen alla hade i min barndom. Mitt hade förstå kort hår (mamma kanske köpte det korthårigt eftersom hon anade att det skulle bli det med tiden i alla fall i min ömma vård?) men min syster hade ett som hade väldig gul kalufs. Den kunde man kamma och kamma.

Sedan duschade jag faktiskt, enligt planen för dagen och sedan stickade jag en stund. Både på alpackapulsvärmare och på strumporna i garnet jag spann av ullen jag fick av the Willow Fairy.

Sedan lagade jag lunch, pannkakor gräddas utomhus på landet. Mjölet inköptes på en gårdsbutik häromdagen och skulle inte vara bra för bakning men finfint till pannkakor. Sådant tänker inte Kungsörnen och de andra på, att ta tillvara även det allra sista vid malningen! (Tror jag?)

Sedan satt jag en stund till med stickning och så diskade jag och därpå kammade jag lite fårull, Idas vackra, svarta lockar. Betydligt trögare än alpackaullen men att kamma är i runda slängar tusen gånger enklare än att karda.

Därefter kardade Fina von Snålen (dvs jag!) skräpet efter kamningen och kunde på så sätt utvinna tre usla kardrullar. Dessa spanns till en eländigt knottrigt, grovt garn som kan användas som snöre att binda upp saker i trädgården. :-D

Så går det till att göra ingenting.

Nu ska jag laga middag, tror jag!

Att komma till skott...

Nä, det blev inget målat igår...
Först var det som det skulle till att regna, sedan blev det för fint och sedan regnade det faktiskt och till slut hade jag inte längre lust...

Istället gick vi bort till loppisen som har öppet tisdagskvällar.

Men idag!
Program:
1)Måla
2)Duscha
3)Väcka sonen
4)Göra ingenting

Kanske att maken kmommer ut ikväll eller så kommer han imorgon, då ska ha få beundra Kebenekaise och mig!

tisdag 2 augusti 2011

Popcornsinlägg

Ett popcornsinlägg skrivs medan sonen poppar popcorn och man kommer åt datorn... :-D

I morse när jag överblickade mina resurser i kylskåpet stod en lilla luckan till övre facket lite på glänt och mozzarellen såg liksom...ivrig...ut! Påsen var spänd och trind till bristningsgränsen.Jag stack hål på paketet och hu-jeda-mej vad det luktade!!!
Mozzarella är helt klart en produkt vars bäst-före-datum bör respekteras!

Ibland är det svårt att hitta på rubrik! :-)

Garnnytt

Alpackaullen var lätt att spinna men lite klurig ändå för jag fick liksom "hålla i den", blev trött i fingrarna på ett sätt jag inte brukar bli.När det var dags att tvinna svor jag för det mjuka, fina, entrådiga garneländet snodde sig i sig själv och levde rövare rent allmänt de första 10 meterna. Sedan gick det som en dröm...Jag hör ju till dem som har svart att motivera mig till att lägga upp 30 maskor och sticka 37 varv för att kolla att jag har rätt stickor...men ibland ÄR provlappar bra. För att stå ut gjorde jag "en lille en"; 10maskor och 10 varv!:-)Jag satsar på att sticka pulsvärmare och gör ett 4-varvs feather and fan mönster. (Jag har hört svenska namnet men minns inte...)
Trädgårdsnytt

Vi har ett litet irritationsmoment i trädgården (tur att man har något att reta sig på!) och letade efter lämplig växt att liksom täcka eländet med. Men det går inte alltid som man tänkt, efter ett samtal med en entusiastisk trädgårdsmästare siktar vi nu på att bli första vingården i Marks kommun. Det kan eventuellt dröja ett tag:Vi kommer få både gula och blå druvor och plantorna är anpassade till nordiskt klimat och ska tåla -25 grader! Jag har med öm tass grävt en smärre ravin, fyllt med kompost i botten och sedan torvblandad jord för att de små rötterna ska få något behagligt att breda ut sig i. Mitt i det tilltänkta vingårdslandet låg en jättesten, ganska djupt ned:Den ser puttig ut på bilden men jag lovar att det var som att kulta bort Kebenekaise! Det känns dessutom så i kroppen idag...
Trädgården är underbar just nu. Maken tog upp potatisen så vi har guld på tallrikarna ett bra tag framöver! Vi har också vildhallon, en av de belöningar man får när man inte rensar sin trädgård alltför hårt:Luktärtor:Äpplen, som säkert borde gallras, men vem har hjärta? Jag kokade äpplekompott till lunch igår och tog då några av dem som trängdes värst:Krassen trivs i ampeln på hörnet, billig och miljövänlig ampelväxt:Liljan är arv från tidigare ägare, jag blir lika överraskad och glad varje år:
Kantarellnytt

Stora stället är nu troligen reducerat till "före detta stället"... Senaste kantarellutflykten gick till tre olika ställen och inbringade totalt 23 kantareller varav 3 visade sig vara sådana där kantarell- look- a-likes:(Bilden från Wikipedia.)

Så härmed utfärdas en varning: Nästa man eller kvinna som sorglöst utbrister "Kantareller, de växer ju överallt ute i skogarna, helt gult längs vilken stig somhelst!" kommer finna att jag inte längre tar det som ett trevligt försök att konversera, jag kommer kräva åsyna bevis!
Led ut mig i till "överallt" och visa mig de där gula stigarna!!!

Nu ska jag strax dra på plasthandskarna och måla en liten bit igen, snart är halva huset klart!