tisdag 31 juli 2012

200 g nymald fläskfärs

Så tycker jag att den förbaskade halsduken ser ut!

Det har inte gått bra med den här presenten! Men ger jag upp? INTE då!!!
Jag ska sticka färdigt den, tvätta den för den luktar lite spinnolja och så färga den så att den får den vackra röda färg jag tänkt mig!

Annars så håller jag på och multi-taskar idag. Klipper gräs, provkokar äpplekompott (lätt omogna äpplen blev god kompott som jag kan bjuda torsdagens gäst på och SAMTIDIGT gallra i trädet!), frostar av frysen, betalar räkningar, avbeställer böcker från klubb, lägger ut annons och så vidare i smidigt samarbete med regnskurarna... De kommer plötsligt och i första hand när jag precis fått ut gräsklipparen!

I förrgår var jag så spinnsugen när vi väl kom till stugan att jag höll på till klockan två...men det blev det finaste garn jag hittills gjort!Så här lockande var ullen:
 
Lite mörkare blir garnet:
 
Jämnt och fluffigt och inte det minsta överspunnet:


Hot-socks-sockorna har inte fått ett enda varv men jag har strävat på med Wilhelmina-beskrivningen! Snart klar, tror jag!

söndag 29 juli 2012

Soff-OS

Sonen har inte lika brått till stugan som jag, han vill landa lite efter vår resa och det verkar väl rimligt så jag har försökt tagga ned lite i soffan. Jag är så hemskt ointresserad av idrott så jag tittar häpet och storögt på OS; hur orkar de?
Själv grunnar jag på turordningen på alla mina projekt...
1) Sockorna i "Hot socks, new style"-garnet (jag vet, fånigare namn än "Let´s knit", till och med!) är snart klara, tror jag fokuserar på dem först.
 
2) Halsduken  i återvunnet garn borde också snabbt bli klar, mottagaren fyllde år för snart en månad sedan!
 
3) Nålbundna hatten får vila, jag måst köpa mer garn! (Jag är inte bara tids- och väderoptimist, jag tror alltid att små snuttar garn ska räcka låååångt. Läste i nålbindningsboken att till hatten krävs ca 200 g varpå jag belåtet konstaterar att jag har knappt 100 g "men det räcker nog, jag behöver ju inte ta dubbla stygn..")
 
4) Sedan är jag grymt sugen på att göra om min fula dubbelstickning till näverstickning. Jag tycker om färgerna ihop men inte i dubbelstickningsmönstret.

5) Avsluta min andra dubbelstickning...

 6) Kuddfodralet, borde gå snabbt, precis som allt annat!

 6) Spinna färdigt mitt ljusbruna garn som jag påbörjade innan resan.

7) Ta itu med stora sockprojektet, närmare beskrivet här!

8) Tvätta färdigt kollegans ull, på landet.
9) Tvätta mäklarullen på balkongen:

Har redan tvättat en del av den:

10) Nästa stora spinnprojekt: Självrandande garn i naturfärger...ännu lösaknöten fundering...
11) Skriva beskrivning till Wilhelmina (det där har det ju gått troll i, så besvärligt kan det ju inte vara?)

 ...och en massa andra fina saker som jag vill göra! Manos-garnet jag fick när jag fyllde år och Noro Aya-garnet. Australien-garnet och lingarnet. Norska sockgarnet och det jag köpte i London för lääänge sedan och brickbandsvävningen och...och...och...och...
Underbart och förfärligt. Jag kan inte beskriva det bättre än så.
Underbart och förfärligt!

fredag 27 juli 2012

Här sitter jag och känner mig modern

Bloggar på tåget. NSB Wi-Fi, ja, jag säger då det.
Och så har jag letat upp (!) web-kameran på datorn och tagit kort på garnet jag köpte precis innan tåget gick:

Purelife, Revive från Rowan. Återvunnen silke, bomull och viscose. Lite stelt att sticka med (inget, platt inget är som ull!) men ändå behagligt.
Det blir resår på snedden till en enkel halsduk:
Lång resdag idag, vi åkte halvelva från Bergen, har just passerat Voss och i eftermiddag ska vi vara framme i Oslo, ren transport både idag och imorgon!

Sitter mest och stickar och lyssnar på deckare, Moströms nya, Stryparen. Han skriver bra och det är Torsten Wahlund som läser så det är bra men han beskriver två kvinnor som båda är så eländigt osjälvständiga, självupptagna och bedrövliga i sina relationer så jag blir lite ledsen å Moströms vägnar, är det en reflektion av hans egna erfarenheter, mån tro.

Så funderar jag på en annan sak. Nästan alltid när jag är ute och reser hoppar folk fram och frågar mig om vägen. Åtminstone en i Oslo och TRE i Bergen, bara denna resa.
Jag måtte se välinformerad och trygg ut.
Samma sak händer mig på bibliotek, folk vill veta var olika böcker står... och jag brukar hjälpa till om jag kan, men lite skumt är det ju. En gång var det en dam som blev lite gramse när jag försökte ignorera henne trots att jag hade jacka och handväska, jag menar, hur många biblioteksanställda går omkring på jobbet med jackan på?

Det här med "internett" på tåget imponerar inte, segt som sirap i sugrör. Smalt sugrör! :-D
Jag återgår  till stickningen, over and out!

torsdag 26 juli 2012

Bergen i mitt hjärta!

Ofta när jag är ute och reser så funderar jag på hur det skulle vara att bo på det ena eller andra stället. I Bergen känns det som jag skulle kunna trivas och det gjorde det i Oslo också. Jag uppskattar dessutom att folk tittar mig i ögonen och ler, det gör inget att vi såg personalens minneslapp SNÖ (Smil, Nicka, Ögonkontakt) på ett hotell, resultatet blir ju bra!
Och vaddå regnar i Bergen, här är värmebölja! Sol och blå himmel!

Idag har jag tillfrisknat och handlat lite garn på Norwegian Spirit:

Sockgarnet är av norsk tillverkning och det andra var på rea... :-)
De två små härvorna överst är från Husfliden. Det är entrådigt från spelsau och tänkt som förstärkning till tå och häl när man stickar sockor. Det gäller också det ljusgrå Regiagarnet, 100% polyamid.
Två varianter på samma tema.
Tyvärr verkade damen hos Husfliden helt oförstående när jag frågade om möjligheten att köpa spelsau-ull, då kom hon med en påse tovningsull i muntert gult...

I Bergen finns också fantastiska och enormt dyra Oleana :

Om man inte har råd kan man gå till Natalie.

Lite tokigare och vildare mönster och absolut inte billigt men kanske lite, ändå. (Nä, jag har inte handlat på varken ena eller andra stället, 1700 kr för en t-shirt är inte möjligt, ÄVEN om kvaliteten är fantastisk och den är underskön...)
Två varianter på samma tema, även här.

När jag köpte garn var sonen på Lepramuseet. Som den gode son han är, tog han kort på det enda därinne som kunde tänkas intressera modern; en spinnrock:
Den var tydligen riktigt liten, kanske bara 50 cm hög! Samma "plana" modell som min egen Gerd-Elisabeth, en gång kallad "norsk-rock". Så det kanske ligger något i det? Att den är norsk, menar jag!
Idag är liksom sista turistdagen, imorgon åker vi till Oslo, sover över där och sedan bär det av hem mot Göteborg!

Ovanligt sommarkneg

Tänkt platsannons:

Huldra sökes!

Arbetsbeskrivning: Din uppgift blir att åka med tåget på Flåmsbanan, 8 avgångar per dygn i vardera riktningen. När tåget stannar vid Kjosfossen sätter du av som en kaninen genom buskvegetationen, sätter på den mystiska och ljuva musiken som ska dåna genom dalen, drar på dig den ljusa peruken och sedan dansar du förföriskt och lite lagom exotiskt på och omkring husruinen i ungefär 3 minuter.
 
Därefter slår du av musiken, lägger peruken på hyllan (du delar den med en huldrekollega!) och ränner tillbaka ned till tåget!
Vi ser gärna sökande av båda könen!

Eller hur såg annonsen ut?
Eller är detta ett sådant där drömjobb som bara kan fås via kontakter? :-D

onsdag 25 juli 2012

On the top of the world

Nja, men nästan. Jag är kanske mer en fjälltoppsperson än en dalperson.
Vi kom till Bergen i eftermiddags, åt god lax på den stora fiskmarknaden utanför hotellet. (Det var mycket godare än Joikakakerna som var köttbullar fast av lite blandat kött ren och får bland annat. De var mättande och närande men måste antagligen ha ingått i vanorna från barnsben för att kunna uppskattas helt!)
Sålunda mätta och nöjda begav vi oss till Flöi-banan, en spårvagn som var byggd i backe. Härlig utsikt på toppen och skön, frisk luft!
 
Man kunde vandra runt på skogsstigar och njuta av grandoft vilket vi gjorde.
Sedan äkte vi stadsbuss, sonen är en hejare på att navigera!, till en linbana vid  Ulriken.

Inte precis orörd natur där heller, förstås, men underbart friskt och liksom fritt! På bilden ser man över en fjällsjö tvärs över de södra delarna av Bergen. Eller östra, vad vet jag, jag saknar varje spår av normal, inre kompass! Kan inte höger och vänster heller, klarar hjälpligt "upp" och "ned".

Imorgon är det Lepramuseum, Skolmuseum samt Naturhistoriskt museum på programmet. Förutom att jag inte vågar gå på lepramuseet utan då istället ska gå på garnbutik.
Jag besökte en redan idag, det var Nilssens på Bryggan. Det var en välsorterad butik, inte särskilt dyr men de hade inget som var helt nödvändigt att köpa.

Jo, jag handarbetar ju också!
Sockorna blir bra, helt vanliga rakt på:

Kuddfodralet blir nog också bra. Jag fattar liksom inte mönstret och måste sticka efter beskrivningen och får omedelbart huvudvärk:

Då är det bra med en nålbunden hatt, så här ser den ut just nu:
 Den ska tovas lite grand när jag fått dit ett brätte.
Såhär stiligt blir det när den sitter på ! :-D

tisdag 24 juli 2012

Nåja...

Flåm har Flåmsbanan och den är mycket speciell.

Från Myrdal, som ligger 865 möh ned till Flåm, som ligger 2 möh åker man tåg på mindre än en timme längs hisnande bergsstup, påminner om resan vi gjorde längs malmbanan till Narvik men väldigt tydligt i lutning.
De har långsvansade får, långhornade kor



och fantastiska naturscenerier
 
men sådant kan man se på andra ställen och tyvärr känner man att Flåm har alldeles för mycket turister! (Hm, sådana som vi, alltså...) Vi har haft en fantastisk dag och det har varit fint väder och vi har sett massor vackert och storslaget  men detta i ständigt sällskap av spanjorer, tyskar, engelsmän och amerikaner. Hela hamnen är full av turistshopar och det är svårt att se nästan några spår av normalt människoliv i Flåm.
På tågmuseet såg jag i alla fall den här sötnosen:
 
I Vikingshopen (!) köpte jag mig en nålbindningsnål i ben, bara för att! :-)
 
I bakgrunden ser man sockorna som jag stickar till dotterns kompis, hon måste ju få ett par i ull också så att hon kan jämföra dem mot akrylsockorna jag stickade först. Jag är lite sur på garnet; i höjd med hälens trampdyna, typ, kom jag till en knut, det är ju sådant som händer så jag skarvade  utan knot men precis på andra sidan hälen, påhälkappan kom jag till nästa, det är lite väl tätt, tycker jag. I övrigt är det ett bekvämt stickgarn, som Fabel eller så, fast jag minns inte namnet just nu...
Nu ska jag ta mig samman och tillaga Joikakaker och potatis till middag, skönt att komma till Bergen imorgon så att man slipper självhushålla! :-D

Flåm

Jag har inte använt etiketten utflyktstips hittills för det känns ganska uppenbart att om någon vill åka till oslo så kommer du nog på det av sig själva ...men Flåm! För mig helt okänt innan sonen föreslog det som resmål!
Jag vill ut och vandra i härligheten nu så det blir inget långt inlägg, res hit och titta! Som aptitretare kommer nu några bilder.
Vandrarhemmet:

Utsikt genom vårt fönster:

Utsikt om jag lutar mig ut en smula!:

Brekkefossfallet från vägen:

Brekkefossfallet efter den svettigaste klättring jag gjort i mitt liv:

Där bjöds gratis dusch, det var som att stå i grov dimma och man blev genast genomblöt!
Nu ska vi gå en "Kategori 1"-promenad till skillnad mot gårdagens "Kategori 3" (!!!) klättring!

måndag 23 juli 2012

Tidsoptimisten tänker till...


Tåget går strax efter elva och affärerna öppnar tio. Fotoaffär för sonen OCH garnaffär? Skulle inte tro det, inte på riktigt.
Men vi mellanlandar i Oslo på fredageftermiddag och då ska jag gå till Strikkedilla!
(Jag har letat upp garnaffärer i Flåm, dit vi ska idag, och i Bergen, dit vi ska i övermorgon, också. För säkerhets skull!)


Igår var det vila på rummet som gällde.Vi njöt av utsikten, gång på gång. Eftersom tiden gick så ändrades den ju!

Jag var ute på liten rekognoseringstur; letade upp spåret det inställda tågets buss ska gå ifrån (avspänd resenär!), en affär att köpa lite matsäck i samt garnaffären, för att kika i fönstren. Men den finns liksom INUTI ett köpcenter och går inte att se en söndagskväll. Kanske om jag marscherat runt alltihop men det kändes lite ruffigt på baksidan...
Jag ser nu att jag verkar helt desperat efter garn, men så är inte. Jag har med så jag reder mig. Förutom ett sockgarn, som jag valde att börja med:

så har jag tre nystan bambublandat som ska bli till ett kuddfodral till min nack-kudde.

Det regnar något envetet idag, men jag hoppas det är bättre åt Bergen till. (Se där, ja, inte bara tidsoptimist utan hopplös väderoptimist också; bättre väder i BERGEN?! Det fick jag lära mig på lågstadiet att i Bergen regnar det ofta, typ 300 regndagar på ett år...).
Nåja, vi ska bara till Flåm, där är det kanske annorlunda?

söndag 22 juli 2012

Tre skepp

Nja, egentligen fler ändå men i alla fall en snärtig rubrik. Kanske...
Först besökte vi Vikingskeppsmuseet. Jag kände igen mig precis, här var vi också när jag var liten, Osebergsskeppet finns nog på bild från barndomsbesöket också.
 
Bland sakerna som fanns i skeppet fanns en del textilutrustning, brickor till brickbandsvävning bland annat.

Kan undra om de inte satt ihop niddynoddyn fel? :-)

Utanför fanns en måsunge.
 
Och i närheten en högljudd förälder!
 
Sedan promenerade vi till Fram-museet.
 
Spännande museum och otroliga färder men tveklöst lite kvavt inne i själva båten.
 
(De åt nog en välig massa kex från Saeterkjaex!)
Lite lättad när jag kom ut. Efter en uppiggande kaffepaus var det dags för Kon-Tiki museet.
 
Bindgalen idé att att fara omkring i båtar av lätta naturmaterial men det funkade ju!
Sedan var det lite bussåkning och så var det dags för Naturhistoriska museet. Som i göteborg men lite fräschare och med en gigantisk geologisk avdelning. Jag har inga kort därifrån, jättetrött...

Nu ligger jag på hotellrummet och försöker återvinna mina krafter. Utanför tjoar en mås, vi har fantastisk utsikt!
 
Imorgon hoppas sonen att vi ska hinna till en fotoaffär och jag hoppas på en garnaffär.
Jag har bestämt mig nu, färgkombon i halsduken är förskräcklig och det får vara slut med självbedrägeri nu, jag kommer aldrig att kunna ge bort den.