onsdag 31 oktober 2012

Höstlov!

Sitter  och kurar gryning. Har arbetat en stund men som jag sagt vid tidigare tillfällen; det är ett privilegium att då och då få utföra sitt arbete vid brasans sken!
I går kväll, när sonen och jag körde hit såg vi en olyckshändelse på lite för nära håll på E 20. En mötande lastbil svajade till och jag hann säga "Se på den stollen!" innan jag förstod att det var på allvar, bilen krunschade ihop mitträckena, det skvätte skräp ut på min sida vägen och ett ögonblick trodde jag att hela lastbilen skulle över till mig och att vi skulle frontalkrocka. Men den blev stående på mitten. Hoppas att det gick bra för föraren!
 Det blev i alla fall stopp i trafiken och vi var sista bil som kom förbi så en bra bit var det helt mörkt bakom oss, märklig känsla.
Nu är vi i alla fall här och med dagsljuset kommer lusten att greja! Ordna till utomhus för snart är väl snön här. Med "ordna till" menar jag inget finlir, bara lägga plast över grillen och skruva på bordsskivan på utebordet och sådant.  Hängde i alla fall upp kokosnötskalen med fågelmums i.
 
Min kollega ull-leverantören säger att det är en myt att man lockar fåglar att stanna, de äter där det finns mat, de gömmer undan och när det är slut letar de upp nytt och avser de att flytta så gör de det.
I går tog sonen och jag en promenad efter middagen. Det var fullmåne så jag behövde inte oroa mig för att trilla igen men en bit bort från vägen lyste ett orange ljus i gräset... Nästan lite FÖR spännande för en som läst HELA Kitty-serien OCH alla Vi fem-böckerna. För att inte tala om Ajvide Lindqvist... Så det där ska utforskas idag, i dagsljus! :-)
Inne finns också saker att göra:
 
I kväll kommer dottern och då kanske vi tar en sväng till närmsta stad i morgon, den ska ju också utforskas!
Frågan är om jag kommer få stickat något, men jag har i alla fall med mig både det ena och det andra...

onsdag 24 oktober 2012

Hatto negro

Jag har stickat två Hatto negro förut, trots namnet som måste betyda svart mössa, så är mina två tidigare rosa respektive vit.
Den rosa blev lite för kort och den vita gjorde jag i ett garn gjort av återvunna petflaskor. Men nu har jag gjort en i mjukaste merinogarn till sonen. Helt ärligt klär den honom inte så bra men han kan ha den på landet när kylan sätter in! :-D

Den ser ut som vilken resår- eller patentstickad mössa som helst men eftersom maskorna är vridna blir den både tät och tjock.

Jag är nu på gång med ännu en, till maken och detta är väl den svartaste jag gör, kanske. Maken gillar inte ull så det är 100% något annat. :-)

Bollarna vet jag inte varför jag gjort, ren fascination över att det går, kanske? Den lilla fyllde jag med ris men den stora ska jag peta full med syntetvadd så att den blir ordentligt rund!
Eller så blir nästa boll mönstrad i rött och vitt och en stilig julprydnad, det ska börjas i tid det som färdigt ska bli, om man så säger!

söndag 21 oktober 2012

Lite synd om mig...

I fredags hastade jag iväg från arbetet för att åka ut till stugan och alla flyttkartonger och oreda, ivrig att komma igång.
När vi kom fram var det härligt kolsvart, precis så som jag vill ha det och vi eldade en brasa och fredagsmyste med vår standard-fredagsmiddag.
Sedan hände det ödesdigra...
Vi gick på promenad.
 Dottern skötte ficklampan och lyste på alla gropar i vägen och sa till men jag var så upptagen av att lyssna efter hästarna i hagen att jag missade varningen, klev i en håla och STÖRTADE. Jag tror att det såg ut ungefär som när jordfräsen  JAS for i backen; jag roterade ett halvt varv, flög minst 8 meter, nåja, en halv,då, och landade på ryggen.
Stukad självkänsla och fot, rejält blåmärke på sidan av knät och rejäl sträckning i ryggen... URK...Så det arbete som utfördes på lördagen stod barnen för; de flyttade sängar och skåp, lirkade, lyfte, skruvade och grälade på mig som hela tiden ville hoppa upp och göra saker...
Irriterande att inte kunna delta men härligt att ha så rediga barn som samarbetar så bra!
På lördagens eftermiddag anslöt maken så idag får han köra hem, jag ska sitta med foten i högläge och sticka på ytterligare en hatto negro, mer om detta nästa gång...

onsdag 17 oktober 2012

Ha! Hahaha!

Har hittat den ondskefulla bankdosan!

Löjligt lättad!

tisdag 16 oktober 2012

Nålbunden hatt

Vad var det nu för sista härva jag köpte på Kinnagarn? Jo, en härva Järbo lovikka i rött. Jag påbörjade ju en hatt i nålbindning i somras men garnet tog slut och lämnade mig med en larvig kapsyl... Nu däremot är det en tjusig hatt:
Jag ska valka den en liten smula så att den blir lite tätare så blir det en perfekt Göteborgshatt! Så försvinner kanske en del av skarvarna lite också. Det har verkligen varit roligt, jag måste genast hitta på ett nytt nålbindningsprojekt!

Att kroka runt är roligt. Man behöver en kroknål med krokar i båda ändarna eller två med kabel emellan. Man börjar med att virka luftmaskor till en ring och sedan plockar man upp maskor med främre kroken:

och drar igen om garn från ett annat nystan med den bakre:
 
Också väldigt roligt och enkelt!

måndag 15 oktober 2012

Långsamt farväl!

Idag har jag varit vid stugan och plockat upp de där sista sakerna; båtbatteriet, dammsugaren, stickmaskinen, en låda till Erikshjälpen och lite skräp som skulle till tippen.

När allt var packat och klart begav jag mig ned mot stranden  men vände halvvägs; det var bara rent självplågeri och sånt har jag blivit för gammal och klok för.

Vi började ta farväl när gatljusen kom...eller kanske när ängen blev till tre villatomter...eller när grannen byggde sin jätteveranda ...eller,  ja, säg när? Men beslutet har vuxit fram och det ÄR rätt och vi har ju hittat ett nytt ställe...men lite vemodigt var det allt en stund.

Så jag åkte i väg till Erikshjälpen med min sista låda och fick min sista kaffekupong. (En enda gång har jag använt en av alla kuponger vi fått!)
Sedan åkte jag till Kinnagarn och inhandlade min sista härva av Antonia och hejade på Lotta. (Nä, jag är inte på förnamnsbasis med dem, jag bara vet, men de känner nog i alla fall igen mig, tror jag.)

Sedan åkte jag till fastighetsförmedlingen  med tre nycklar. Välsigne den unge, allvarlige köparen som någon gång under processen utbrast "Vad roligt det ska bli!" för det värmde.

Sedan åkte jag till Skene skog, som tippen heter och sedan till jobbet.

En omtumlande dag. Jo. Nu skulle jag bra gärna vilja hitta den förb. lilla bankdosan och sedan gå och lägga mig. Varför är alla sådana där grejor svarta, små och helt tysta?

fredag 12 oktober 2012

Matchande mössa!

Det surrar i huvudet på mig; att byta sommarstuga är stressigt! Men nu har jag gjort en mössa som passar till sorlet på insidan:

Den är stickad i restgarn (Nähä?!) och små nystan som bara fastnade i handen på mig på Panduro för ett bra tag sedan. Tekniken är resår med lyfta maskor, därför är den randig på längden på utsidan och på tvären på insidan:

Bambu/bomull och bambu/silke, den är len, fluffig och mysig och jag kommer lätt att överleva älgjakten i år!

Så har jag rundkrokat en vante. Jag tycker att den ser så gulligt RUTIG ut!

Det mörkblå garnet är Lowisa och det ljusblå (som inte kommer att räcka!) är Eskimo.

Liten planering:
Fredag: Arbeta, åka till Örby, packa lite, vila lite.
Lördag: Sälja våningssäng, träffa köparen, packa lite mer, slänga på tippen det ingen vill ha, skänka det någon kan ha användning av.Flytta båten. Maken åker med det vi vill ha till Herrtorp. Sonen och jag stannar kvar i tom stuga och städar. Buss hem.
Söndag: Om allt är klart i stugan är söndagen ännu oplanerad. (Lite senare: INte längre, bokade tvättstugan, så att jag inte ska tappa fart i onödan!)
Måndag: Möte med köpare på banken för överlämning av nycklar och sådant! Åh, så skönt när allt detta är över!!!

Nu ska jag fokusera på denna dag, en dag i taget, little by slowly, som Stephen King skrev i 11.22.63, klart läsvärd, spännande hittepå bok! :-)

söndag 7 oktober 2012

Välkomstkommittén attackerar!

Denna helg och nästa handlar mycket om att flytta saker från punkt Ö till punkt H och fundera lite på om något kan säljas eller slängas eller skänkas.*
Idag blev det i alla fall så att dottern och jag promenerade sista biten till nya stugan i Herrtorp och på håll såg vi några får som fått syn på oss. De signalerade till varandra och så satte de fart!
 

 

 




 
 Jag tror att de ville hälsa oss välkomna till området! Eller hur? Eller ville de ha mat?
(Någon som tror att jag ska be om ull, är det någon bra sort, tro?)

Igår packade vi hela dagen och vissa saker måste provas, barnen provade  värsta torrdräkten.

Det går att springa i den också!

Oj, där gick det undan, här syns bara stövelklacken på min snabba dotter! < 3
Så här såg det ut när hon stod stilla:

Nu ska jag bara, bara vila i kväll, imorgon är det lite bankbestyr och mer packa, packa, städa...

* Ö står för Örby och H står för Herrtorp, Härlunda  utanför Skara.