måndag 31 december 2012

Årets sista dag!

Jag har nog varit väldigt förtjust i snöstjärnor ett bra tag, kom ut i köket i gryningen och blev glad över mina glitterbestänkta plaststjärnor från Home shop som glimrade i halvmörkret.

7 sjöstjärnor...nä, SNöstjärnor har jag virkat, stärkt i sockerlag och sträckt ut.

Den ena sorten är roligare att virka, den andra mer snöstjärning.

Vaknade alldeles för tidigt idag, gick upp, åt frukost,tog mina doser av Sinova (åh, så bra den är!), Zyx och alvedon, grejade, gick och la mig och somnade om. Vaknade HUNGRIG och fylld av verksamhetslust. Lite lurigt det där för den där verksamhetslusten är i allmänhet större än kraften i slutet av en förkylning men det är ändå skönt när den väller in.
Jag har laddat för kvällen också, den kommer gå av stapeln hemma i soffan och jag har en vacker sockstickning:

Ska nysta mitt kabeltvinnade sockgarn och kanske påbörja kollegans supersockor om andan faller på:

Garnet är inte alls så suddigt i verkligheten, det har skarpa konturer!
Sist men inte minst så har jag nog tänkt färdigt ifråga om garnet jag fick av maken i 50-års present:

Länge har tanken varit en sommartröja, randig i rosa och kanske svart men så var jag inne hos Susilull och fick syn på den här. Och plötsligt kändes det som att
"honom ska vi ha!"
Och så kom jag på att det nog var en sådan jag sett nyligen också hos Millbom.
Min far citerade då och då en forskare som han hört svara på frågan om hur man löste proplem med att man gör det genom att "ofta tänka därpå!"
Japp, så är det. Man tänker, tittar, spanar...hjärnan jobbar lite lite på egen hand ( i mitt fall är det då den gör sitt bästa, när inte jag är inne och stör!) och plötsligt PLOPP! levereras lösningen!

Sålunda nöjd med de arbeten jag har på gång ser jag med tillförsikt framemot aftonen och det nya året!
Gott slut på det gamla året och god början på det nya önskar jag alla!

söndag 30 december 2012

Tråkig mellandag

Eller så är det själva jag som är lite tråkig?
Jo, får nog ta på mig lite ansvar där, känner jag, men jag kan nog vila mig i form! :-)
Jag har stickat ännu en "smalsjal". Vet inte vilken i ordningen  men det var hos Rosenvante som jag första gången såg mönstret.
Den är i Schoppelwolles In Silk och det är ett fantastiskt lätt garn. Inte sådär jätteroligt att sticka, dock. Lite stumt men det får man kanske finna sig i om man ska få silkesfibrer runt halsen? När jag valde härvan tyckte jag att den var friskt duvblå, i stickad form tycker jag att det är lite mer åt galonbyxehållet men det kan vara bra för mig att prova lite olika nyanser.
För övrigt har jag virkat fler snöstjärnor, köpte för ändamålet lite bättre garn hos Pernillas garn och pyssel i Skara, liten trevlig butik som ska få fler besök vad det lider...
Kanhända jag känner mig lite mer pepp på tillvaron om jag plockar undan lite och sedan tar mig en kopp te i min nya fina kopp? Värt att prova, i alla fall!

tisdag 25 december 2012

When you wish upon a star...

Med foten i högläge drabbades jag av lust att virka snöstjärnor.
Konstigt.
Jag virkar ju normalt sett inte.
Men i alla fall.
Den här:

hittade jag här.
Den här
 
hittade jag här.
Fina tycker jag!

Så var det dags igen!

Liten juldagspromenad slutade i ännu ett försök från min sida att plöja där ingen plog  varit på många år!
För ganska precis två månader sedan gjorde jag en luftfärd på vägen vid stugan. I diskret mörker.
 
Denna gång en smula mer publikt; mitt på Avenyn!

Jag ska skaffa mig en gåstol!


Dagen efter

julafton.
Så här fina var barnen i hemstickat:
 
Eller...nja...dottern köpte matchande jultröjor till sig och sin bror så de firade julafton med stil!
Sitter här och gottar mig med tända ljus. Har fixat med fötterna, snurrat lite till på min handspinner, bläddrat i nya stickboken och pysslat lite med projektet för 2013, att kunna ledigt sticka med flera färger. Det går sådär...långt kvar till att kunna åstadkomma sådana tröjor som barnen har...
Men, vad gjorde jag med den utslitna hälen, då?
Ingen revolution men i alla fall. Stoppning var utesluten liksom istickad häl, hålen för stora och för högt upp.

Så med ett djärvt klipp löste jag den gordiska knuten:

Plockade upp maskor ett par varv ned mot tån, där garnet kändes friskt:

Jag rensade också skaften från tunt och slitet garn:

Från tådelen stickade jag min vanliga häl, med korta varv:

Maskstygn är så finurligt men just i själva starten måste jag ha boken öppen, annars hamnar jag fel direkt:

Sådär:

Kunde ha varit lite generösare med att repa upp varv i fotdelen så att det blivit mer symmetriskt. Det hade blivit stiligare om jag haft ett mer matchande garn men jag prioriterade att få rätt grovlek.
 
På det hela taget är jag nöjd. 
Jag hade definitivt haft råd att sticka ett par helt  nya och kanske hade det gått lika snabbt (nästan) men det finns en tillfredsställelse med att ta till vara. Tådel och skaft har många mil kvar att gå och med hjälp av lite restgarn får de nu möjlighet att bli mer slitna innan de blir bortkastade!
God fortsättning!

måndag 24 december 2012

God jul!

Vit jul i Göteborg, vaknade av att det skottades på gården!
Igår bakade vi pepparkakor och det blev inga stjärnor och hjärtan, nej, vi bakade får!

Nu ska datorn få vila och jag ska ägna mig år julen!

söndag 23 december 2012

Julförberedelser

I fredags gjorde jag sista inköpen, ett besök på Deisys avrundade en lyckad shoppingtur, mer om vad som slank ned i påsen en annan gång. Med mig fick jag en massa tips om att sticka med två färger. Det är alltid gott att vara på Deisys
På eftermiddagen gjorde jag knäck...och något mer, minns inte!
Igår var det stora städaredagen och tvättaredagen.
Idag ska här bakas lussekatter (bättre sent än aldrig!), pepparkakor och pyntas. Maken ska koka skinka och göra köttbullar. Vi ska nog få till det här! :-)
I torsdags kväll bakade sonen struvor och jag som är mindre motoriskt begåvad tog hand om resterna och gjorde godis till fåglarna:


Jag har ett annat litet pyssel på gång:
 
Sockorna är stickade i ett garn som dottern och jag köpte i London för tre år sedan. Hon har användt sockorna massor och nu gav sig hälarna plötsligt. (Vill bara nämna här att Fabelsockorna från samma tid ännu inte ens ser slitna ut!) Först tänkte jag göra istickad häl, som Dödergök, men hålen är högt upp på hälen så det funkar inte riktigt... Men nu har jag en plan, en underbar och galen plan!

To be continued...

torsdag 20 december 2012

Sådärja, nu är det över för denna gången!

Ja, nu är sticksuget tillbaka. Jag tror att jag hade liksom dragit igång en sockstickning med för tunna stickor, stickningen blev stum och ful och ojämn... allt kändes bättre när jag rev upp och började om.

Vanliga sockor ska det bli! Och nu känns det bra, inga dumma hål och inga fula varv. Garnet uppför sig ordentligt och är spänstigt och hoppingivande!
För stora stickor och för små, lika hopplöst vilket som, stickningen blir vresig och ful! Jag brukar välja den mindre storleken om det står 2,5-3 men med detta garnet passade det inte alls.

Så är STOOOOORA Singoalla klar. Jag har två pusselmattor men de räcker, inte. Inte alls. Inte på långa vägar.
 
Ska visa den när den torkat, jag kan svepa in mig i den, nästan från topp till tå! Just nu hänger den till tork och så vänder jag den lite då och då så att den ska hänga ut sig jämnt.

onsdag 19 december 2012

En bloggpost för att utrota polio

Världsdel efter världsdel blir poliofri och möjligheten att helt radera den dödliga sjukdomen från jordens yta är inom räckhåll. Det är ingen lätt uppgift men det går. Och du kan hjälpa till. 
Förra året upptäcktes endast 650 fall av polio i världen. Det är inte många men bara några få fall gör att sjukdomen sprids och skördar barns liv. För att helt utrota polio krävs att man vaccinerar varenda unge i varje by. Det gör UNICEF. Genom världens största hälsokampanj ser de till att miljontals barn världen över får vaccin och skyddas mot sjukdomen. Köp vaccin och hjälp till att utrota polio!
För att barn ska få ett fullgott skydd behövs tre doser vaccin. I UNICEFs gåvoshop kostar 60 doser 72 kronor. Det räcker för alltså för att rädda livet på 20 barn.

Monayaguek Mayen är en månad gammal och ligger i sin mammas famn där han får en dos poliovaccin. Han är på en vårdcentral som erbjuder hälsovård, rent vatten och näringsbehandling till människor som har återvänt till Rubkona i Sydsudan efter att ha varit tvungna att fly undan inbördeskriget.

ps. Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.

tisdag 18 december 2012

Skumt...

Det känns så konstigt men jag har verkligen ingen som helst lust att sticka.
Inte minsta gnutta. Jag vill inte ens starta upp något nytt projekt.
Vad gör man då?

söndag 16 december 2012

Hoppsan! När hände detta, då?

Vill bara säga att bortsett från ett tillfälle när jag missade hela kalaset (faktiskt hela kalaset!) på grund av ett 10 minuters tågstopp i Herrljunga har jag enbart goda erfarenheter av tågåkning och så även denna gång. Sammanlagt 2 tågresor och 4 bussresor under helgen, ingen mer än 2 minuter försenad!

Jag har inte gjort mycket på Singoalla för jag blev genast ivrig att ta itu med tvåfärgsstickningen och valde tydligen rätt garn; det gick oväntat bra!
Fick liksom ett litet tips av en arbetskamrat och så länge jag höll mig till det så flöt det på bra! (Nä, inget märkvärdigt, samma som min syster kommenterade förra inlägget, båda trådarna över pekfingern...fattar inte hur jag gjort förut?!)
Fair Isle next! Om något halvår, eller två...fast först ska jag sticka mina Uppsalavantar!
Muddarna till kollegan höll på att råka ut för ett öde värre än döden! Jag tog med dem men när jag kom till spårvagnshållplatsen skulle det dröja 9 minuter innan vagnen kom och det var för lång tid för mig att stå overksam...så jag tog fram muddarna. Fäste trådarna på den ena och tappade den andra i snön! Jag upptäckte det direkt jag satt mig på spårvagnen så när jag sökt igenom väskan och alla fickor grundligt skickade jag SMS till maken som gick ut i "snöglopp och stänk" och räddade mudden från att trampas av en damstövel! En riktigt hjälteinsats, nästan som Stranne den äldre!

Tillägg: Snöglopp och stänk kommer från Taubes Bluebird of Hull och Stranne den äldre är en "viking, en örn" som går ut i ovädret för att rädda besättningen på Bluebird. Lyssna eller läs, rys och gråt!

lördag 15 december 2012

Jag är så glad att

jag inte ska köra bil till mamma idag! En senare fråga är kanske om det blir så lattjo att åka tåg men med te och yllebyxor så ska det väl gå bra? :-)
Jag ska packa strax, stora Singoalla ska få följa med så kanske den blir klar till jul?
Annars har jag stickat klart ett par stora raggsockor.

Garnet köpte jag i Bergen i somras och det heter Fjell. Rejält sockgarn, vill jag påstå, men eftersom fötterna som ska bära sockorna också är rejäla räckte det lite dåligt så de grå ränderna är från mitt eget, betydligt vekare raggsocksgarn.
Som fullständig kontrast har jag stickat ett par handledsvärmare till min kollega.

Hon har så kalla händer och jag har stickat i restgarn, Aurea från Teetee, 50% babyalpacka och 50% silke, kan OMÖJLIGEN klia, mjukt som en puss! Jag har inte fäst trådarna än, det ska också ske på tåget!

Så har jag fattat ett beslut: Nu SKA jag lära mig sticka med två färger. Det lär ska finnas bästa tricket med garnet på vänstra pekfingret, det ska gå!!!

onsdag 12 december 2012

Mitt i veckan blues

Här sitter man och längtar till landet!
Där var så tyst, så stilla, så snöigt, så skönt.
Orörd snö på vägen ned mot  bron:

Eller, där hann visst någon fram och rörde snön precis när jag knäppte av!
 När det gäller djurfoton har djuren en tendens att fly ut ur bild medan jag trycker på knappen, här hann dottern in i bild! :-D
Här sitter de i snön på bron, härligt med TORR snö som man obesvärat kan sitta i!
 
Vår väg är vintervit och inte brungeggig:
 
Mellan trädstammarna kom barnen tillbaka efter en något längre promenad än jag orkade med:
 
Ån brusar vidare men lite is är det allt, längs kanterna!


Jag ville jag vore där!

Kitty och dumlekolans mysterium

Mysteriet med Dumlekolan som dök upp på mitt skrivbord är ännu inte löst. Möjlig givare nr 2 konfronterades i måndag men även han nekade...här kommer krävas list...Eventuellt är alltsammans ett misstag, någon har tappat ut sin matsäck, någon annan har städat upp den på mitt bord och jag har ätit upp den... :-)

Häromsistens så såg jag en sådan fin nystepinne hos Fale Artut. Eftersom jag saknar ekonomisk självbevarelsedrift så googlade jag genast på nystepinne och du milde så många vackra det finns att köpa!
I alla fall så hittade jag denna sida där de påstår att det går att göra likadana nystan på nystpinne som med nystmaskin!
Så nu har jag slutat göra gurkformade nystan och gör stiliga cylindrar, istället!

Nästan, i alla fall!

Jag stickar lite (= mycket, förstås!) men det är faktiskt ovanligt mycket hemligheter i år!
Efter jul ska jag sticka folkdräktsstrumpor till sonen, synd att han ska ha fin folkdräkt med fotbollsstrumpor till...

söndag 9 december 2012

Varför stickar du dem så spetsiga?

Detta undrade dottern då jag visade hur långt jag kommit på hennes sockor.

Ja, då undrade jag genast det jag med. Och så lade jag undan sockorna för även om jag i princip hyllar idén att hellre repa upp och börja om från början än sticka färdigt något man vet inte blir bra så tvekade jag. Garnet är lite motspänstigt mot att bli upprepad. Det liksom tovar sig lite, allt efter som...

Så efter ett tag (7 månader!) kom jag på att jag kunde ju klippa av spetsen och sy ihop med maskstygn! Inte precis genialt men ändå lite snitsigt.
Så jag tog itu med den gröna tån först:

Eftersom det gick visar jag steg för steg arbetet med den röda tån!

Jag trädde i en tunn sticka i varje maska ungefär där jag vill att tån ska sluta.

Klippte upp toppen och repade upp.

Det var väl lite klurigare än man kunde tro eftersom det är ökningar på vartannat varv som inte är åt rätt håll men med lite envishet så gick det att lirka fram 16 maskor på varje sida, alla prydligt lagda åt rätt håll.
Sedan sydde jag, under stor koncentration, och såhär bra blev det:

Så nu är de inte så spetsiga längre!

Helgen har tillbringats i stugan, härlig torr, kall vinter och fint väder:

fredag 7 december 2012

Att lära sig spinna...

Åh, det är roligt att spinna!
Det första delmålet är väl att få till en tråd och man tager tacksamt emot den tråd det blir, åtminstone gjorde jag det! Sedan börjar man tänka på att tråden ska vara si eller så: tjock, tunn, med mycket snodd eller lite...
I somras njut-spann jag en tråd dutt alpacka från Torestorp och en tråd av dutt fårull från Skene och tvinnade ihop dessa till ett Riesenkolagarn.  Av garnet stickade jag muddar som kommit väl till pass nu, när kylan slagit till.

Härliga, varma.
Såhär ser de ut nu:
 
Det är alltså inte illa fotograferat, den här gången, utan alpackaullen som håller på att ge sig av.
Därmed lärde jag mig kanske något och att spinna ull/alpacka...
Fast vad?
Borde jag ha kardat samman duttarna först? Eller skulle jag spunnit med mera snodd?
Inser (lyckligt!) att jag har MASSOR att lära! :-)

torsdag 6 december 2012

Snabb som en iller!

Ja, det har jag väl varit när sittunderlaget redan är klart?
Satt framför tvättmaskinen och maskade av!
Innan tvätt var det 37 cm brett och 49 cm långt:

Efter tvätt var det 32 cm brett och 39 cm långt:

Jag är inte helt nöjd med hur Nepal tovade sig men det var verkligen ett mysig garn att sticka med. Har lite kvar, undrar om jag kan få någon kul idé...