söndag 31 mars 2013

Solig påskdag!


Sitter här efter frukost och njuter av att det verkar bli en fin dag idag med! Är så svältfödd på sol i år, bara njuter att ljuset och de små stråken av värme.
Ett vårtecken:
Små, små tussilago i en flask-kapsyl!
 
Såg inte mycket ut för världen när jag just plockat dem men de kom sig fint inne i stugvärmen!
Här satt jag med förmiddagsfikat igår, bakom stora stenen, framför gamla dasset och med skogen bakom ryggen. Läigt och soligt och helt perfekt!
(Notera fotografen i hörnet! :-D)
Ett annat vårtecken är att det pågår lite konkurrens kring vår nya fågelholk; en talgoxe försöker anpassa hålet lite grand men måste ideligen avbryta sig för att jaga bort konkurrenter. Vi får väl se hur det blir till slut.
Ekorren visar sig inte vara en utan två och de kommer inte överens vid de nedfallna fröerna. Nötskrikan fick dock gå alldeles intill, dumt när folk är dumma mot de sina, kan man tycka. Fast ekorrar är väl kanske inte folk. Typ.

Vi firar inte påsk så intensivt men lite påskpynt i form av  färgad ull i grenen utanför dörren har vi.
Dessutom hade vi på sätt och vis påskbrasa i går kväll; vi skulle elda lite kvistar och ris och då passade det ju bra att göra det på påskafton!
 
 Läste hos Paradiset Kaos att veden ska vara huggen och klar onsdagen före påsk men vi får nog tumma lite på den regeln; hur funkar det med onsdagen före midsommar, räcker det? Det verkar i alla fall vara det tidsperspektivet som är realistiskt just nu!

lördag 30 mars 2013

Påsk i stugan och lynnigt bredband

Vi firar påsk i stugan, stilla och lugnt! Sitter här på morgonkulan och laddar för dagen med att läsa bloggar...men det tycker inte min dongel var en bra idé, den enda blogg den ville öppna var  Sunnas blogg men jag fick inte kommentera. Jag är i händerna på en liten illasinnad elektronisk manick! (Jag förlorade just det slaget men boy, oh, boy, jag kommer vinna hela drabbningen för jag har ett hemligt vapen, mer om det en annan gång!) :-D

Igår spann jag, bara för att få spinna. (Har hört något om att det finns en dag på året när man absolut inte ska spinna, kan det varit lånfredag?) Jag hade tre gröna duttar som blev tre gröna  trådar

som blev ett enda garn
Tror det kan räcka till tossor att ha inuti mina crocs. För nu börjar snart den säsongen, när man stoppar fötterna i crocs när det är dags att gå ut med komposten eller få in lite ved, härligt!
Denna underbara tulpan (tack igen, Ulrika!) får bli min påskhälsning:

Glad påsk, njut av eventuell ledighet, var snälla mot varandra och kör försiktigt!

tisdag 26 mars 2013

Dags att repa upp gammalt UFO

Jag är fortfarande förtjust i idén; jag fick den när jag gick bakom en tjej förrförra vintern.

Den är med dubbelstickad kant och sedan dubbeltstickad i kanaler, liksom. Originalmössan var rutig och maskinstickad men jag tror ändå något sådant här. Min har olika många maskor fram och bak på varje kanal så att det liksom bildar rör, framsidan buktar ut något.

Bara tänk på all luft som skulle bli stående i dessa rör och isolera mot vinterkyla!
Men det är inte roligt att sticka på eländet och jag har så förtvivlat många mössor. Så nu repar jag upp och gör hat-heel sock av det färgade garnet!
(Borde verkligen inte börja på något nytt...men detta kanske inte räknas, att byta ett UFO mot en nystartat projekt fräschar i alla fall upp i sticklistan!)

söndag 24 mars 2013

Nytt projekt

Eftersom jag nu, efter mycket om och men, lyckats avsluta ett ge-bort-projekt startar jag genast ett nytt! Före detta arbetskamraten som signalerat att det ska bjudas på älgfilé endera dagen kan väl vara värd ett par myssockor eller natt-tossor? Hemspunnet garn, lite ojämnt både i färg och spinning men med fjädermönster på framsidan kan nog bli fint:

Mjukt som en tuss bomull är det!

För övrigt tror jag att jag ska ta det lugnt idag, sticka lite, så lite fröer och i övrigt samla kraft inför måndagen.
Trevlig söndag!

lördag 23 mars 2013

Äntligen klara!

Presentsockorna som har krånglat så väldigt med mig, nu är de klara. Och jag är till slut nöjd, riktigt nöjd!
 
 Det har faktiskt krånglat hela vägen för när jag repade upp tvåfärgsstickningen lade jag upp lika många maskor utan att tänka på att det blir lite snävare när man stickar med två färger så efter ett tag insåg jag att sockorna skulle passa fint på utanpå Ronald MacDonalds clownskor.
Repade upp.
När sedan hälarna var klara fick sonen prova och igen, denna gång ett par lagom smala men hopplöst för långa sockor. Men till slut så tycker jag nog att allt är som det ska . Eller i alla fall good enough!

Järbo raggi, 36 maskor i fotdelen, hälar med korta varv och korgstickning på framsidan. Mörkgrå med självrandande lila som avslutning i skaften. Liten resår under hålfoten så sitter de extra bra; ja, dessa kan jag ge till den blivande pensionären!
Practically perfect in every way!
Mitt offer för att inte reta stickgudarna genom att sticka perfekt denna gång är att jag stickat betydligt hårdare i början. Avsevärd skillnad, men det kommer inte den blivande ägaren varken märka eller påverkas av

Idag är det fantastiskt väder men jag ska nog sitta inne, är förkyld och fryser tokmycket bara jag får på mig jackan och tänker det minsta på att öppna dörren!

onsdag 20 mars 2013

Varje dag sker små under

Är väl lite vintersliten men har också en underliggande känsla av att snart, snart händer det! Lite oklart vad men troligast vinner jag 226 miljoner på Lotto! Japp! (Mental note to self: Glöm inte spela på lotto, för tusan hakar!!!)

Men i väntan på det så finns det ju desto ljuvligare, mer verkliga och därför desto härligare under. Till exempel så fick jag paket också igår. Ett brunt, prassligt men ändå mjukt paket. Jag är 50 år fyllda men paket är paket så med jacka och handväska på, stående i hallen öppnade jag och fann detta:

Fale fin ull! Tack, Fale Artut! Igår låg den på köksbordet, hemmets absoluta centrum, idag får den pryda sin plats i vardagsrummet. Till påsk ska det bli garn av Värmlandsfår. En sådan underbar lyx att spinna detta, det blir lättspunnet som ett topsband men (till skillnad från många topsband) precis lagom tvättat!

(När jag vunnit de där miljonerna så flyttar jag ut på landet, hägnar in skogen och skaffar får! Det är gott om plats för dem och de ska få skydd att vara i om det är kallt. Och så köper jag en kardmaskin och en elbil.)

måndag 18 mars 2013

Omtanke i grön kuvertpåse!

Årets projekt för min del är att lära mig sticka med två färger.
Inte hjälpligt utan bra. Inte superbra, jag nöjer mig med bra.
Och jag gör framsteg, det går liksom bättre och bättre.
Har stickat muddar, vantar och så en socka som jag repade upp (oj, vilken lättnade det var, fast inte på grund av usel tvåfärgsstickning. Tvärtom, just den biten hade gått bra!)

Nästa projekt är en förenklad variant av en fin mössa i ljus bakgrundsfärg med små blombårder, den kommer bli jättefin. Om jag får till själva stickningen, förstås.
Men så när jag var hos mamma sist så råkade jag läsa i Vävmagasinet och wam-bam, i en av de små annonserna i längst bak var det fyra färgglada mössor, materialsats i shetlandsgarn stod det.
Så nu är den här!

Den kommer från Stackmora Vävstuga i Orsa. Eftersom jag lite allmänt beställde en färgglad materialsats med rött och blått och orange fick jag lite olika stora nystan i dessa färger  och  ett handskrivet mönster till mössa "Cecilia".
Färgerna är Aubrelia, Modder, Poppy, Hyacinth och Flame. Bara det, så vackra namn!
Vi hade lite mailkontakt och jag sa att det inte var alls bråttom med leveransen och det här var mer än väl värt att vänta på, så vackra färger och så mycket omtanke!

söndag 17 mars 2013

Provstickningen klar!

Eller, ja, hela stickningen är klar. 100 m garn går fort åt!
Här är i alla fall karamelltofflorna:

Garnet är experiment rätt igenom; köpte cheviot-ullen av nyfikenhet, spann tjockare och hårdare än jag brukar (vilket också gjorde det något ojämnare) och till slut färgade jag med karamellfärg. Färgen är väl återgiven, tån är grön karamellfärg, mellanfoten blå, sedan skulle det blivit lila med hjälp av blå och röd färg men det blev bara en mörkare blå nyans och till slut är hälen färgad med röd färg.
Jag drar några slutsatser av detta experiment:
Så fort jag blir rik ska jag köpa en modern spinnrock. :-)
Karamellfärg är lite lurigt,  what you see is not what you get.
Att färga i härvor funkar men om det blir en nästa gång har jag en annan plan

Här har snöat, hur fruktansvärt onödigt var inte det?

fredag 15 mars 2013

Glädjetjuvar

Man talar om energitjuvar och sådana får man akta sig för.
En del stickningar utvecklar sig till glädjetjuvar, dem får man repa upp!
Här är en:

Jag är så nöjd med hur jag lyckats med mönsterstickningen. (Inte lika nöjd med det suddiga fotot men jag skyller på kameran och bristen på ljus!)

Och så nöjd med att jag gjort annat mönster på undersidan, inspirerad av en artikel om slitstarka vantar. Och garnvalet blev efter lite möda en fullträff.
Och ändå ligger den förbaskade stickningen där och får mig ur humör. Kände det som en sten föll av mina axlar när jag insåg att det var denna stickning som fått mig att tappa sticklusten. Och hamna i ett besinnigslöst nystarteri.
Kanske, kanske att jag överdriver liiite men jag känner hur alla pusselbitar i livet faller på plats nu när jag utsett min syndabock! Även pusselbitar på jobbet blev plötsligt lagom stora och passar i varandra.
Jag har börjat sticka på karamellfärgs-färgade garnet:

Jag har bara ca 100 ojämna meter tjockt garn så det får bli typ tofflor. Eftersom jag nystade det dubbelt innan jag gjorde härvor kommer nu garnet fram i samma färg och kommer att växla färg nästan precis samtidigt.

Den kraftigt turkosa tån är alltså gräddvit cheviot som färgats med ättika och grön karamellfärg.
Så, nu när jag bestämt mig för att ge upp den där sockstickningen kanske jag kan sova, också? Jag gör ett försök!

onsdag 13 mars 2013

Snart är det påsk

och min affär saknar GUL karamellfärg? Hur tänkte de då?
Nåja, här framskrider min plan:

En liten härva i varsin liten behållare. I behållarna finns förutom vatten ättika:

Men ingen gul färg, jag hade tänkt blå, grön, gul och röd. Jag har garnet i härvor för jag hoppas på lite skiftningar eller kanske till och med fläckar. Det är ingen idé att innbilla sig att jag har kontroll över processen, lika bra att släppa det där helt och hållet; que sera, sera!
Om det inte blir som man vill får man villa det det blir! Typ! :-D

Grön, blå, lila och röd kan ju också vara bra.
Väskan skulle bli klar efter ett antal turer i micron men jag nöjde mig med ljusare och lite mjölkigt.

Nu måste det torka så att jag kan nysta och börja sticka och då först får vi se om det blev som jag tänkte med dubbelnystningen...

Jo, jag är nog nöjd såhär långt! Återkommer inom kort, jag får verkligen inte starta upp fler stickningar men att provsticka det här kan väl absolut inte räknas? Väl?

tisdag 12 mars 2013

Jag har en plan

Ungefär 100 meter inte alltför jämnt spunnet ullgarn, Cheviot, är nu nystat dubbelt och sedan uppdelat i fyra sammanhängande härvor:

Jag har en plan! Får se hur det blir men jag kommer visa de olika stegen...
Igår tog jag upp min första spinnrock ur källaren. Det är för torrt därnere så nu får hon stå häruppe och fukta till sig lite.
Tvinnade lite av min mammas gamla vävgarner, entrådigt ullgarn som nu är tvåtrådigt.
Vet inte riktigt vad jag ska göra med det men har man grimma får man ko, antar jag?

Innan vi for till stugan i fredags fick sonen lust att spinna lite grand.
Han fick bra ordning på alla moment, trampade, höll emot och släppte fram i lugnt tempo, tror att han får hänga med på nästa spinnträff! :-)

måndag 11 mars 2013

Åh, nej! Glömde kameran i stugan...

Och jag är ju en sådan omodern person att jag inte har någon snitsig mobilkamera...
Helgen har alltså tillbringats i stugan och jag har tagit mina vanliga, kassa naturbilder på suddiga domherrar, ekorrar och stjärtmesar. (Skönt att slippa visa dem!)
Hängde ut lite ull i talgbollshållaren som inredning till fågelbon men de dumma fåglarna verkade inte fatta...
Hängde upp en fågelholk under barnens förväntansfulla blickar men jag ramlade inte ned ur trädet och inte holken heller.
Jag har spunnit 150 m kraftigt rosa ull som jag hade kvar från ett tidigare, färgglatt spinnprojekt, och härvlat upp.
Jag har stickat lite grand men sticklusten är inte på topp just nu.
Vädret var fantastiskt och det känns som första helgen i nya stugan med lite sol men kallt som bara den. Längtar efter sol och vår.
Åt lunchen ute på rent trots! :-)

Tillägg vid lunchdags:
Kameran låg på ett osannolikt ställe, i stickpåsen...
Men jag behåller mina suddiga domherrar för mig själv. Får jag korn på en bäver, dock, då kommer jag  att visa den bilden oavsett kvalitet!:-)

måndag 4 mars 2013

Presentstickning med motflyt

Det har varit en riktig skitdag... men det ska väl vara sådana också, så man kommer ihåg att glädjas över alla de andra dagarna, kanske? Jag tycker nog de är fler, ändå, de goda dagarna. Om jag ska vara ärlig.

I alla fall så passar det bra att berätta om min krångliga presentstickning.
Jag vill sticka ett par strumpor eller sockor till en kollega som ska sluta till våren.
Först tog jag fram ett nystan som jag tyckte hade bra färger. Men det blev ingen go stickning och när sockorna var klara var de fina...men inte pensionärs-present-fina.

Sonen blev glad, han gillar dem.
Sedan tog jag fram ett annat garn men ganska snabbt kändes det som att strumporna borde vara till min dotter:

Sedan tänkte jag på lite tjockare garn och kanske lite tvåfärgsstickning? Turkiskt mönster?

Försök nr 1: Mörkgrått och mörkt lila....mönstret syntes inte.
Försök nr 2: Mörkgrått och flammigt i glada färger såg lovande ut först men det var för korta färgpartier och det så prickigt och spräckligt ut.
Försök nr 3 började lovande. Mörkgrått och lila i ljusare nyanser och längre stråk av varje färg...tills det visar sig att en av de ingående färgerna i det lilastrimmiga garnet är...MÖRKGRÅTT. Repade upp igen och bestämde i samma veva att göra en socka i taget. Och helt brutalt klippa bort de mörkgrå partierna. Så nu tror jag att det flyter på...

Förhoppningsvis...

Imorgon lär bli en bättre dag...