torsdag 25 juli 2013

Nu blir det intensivt...

Torsdag: Min syster, hennes son och jag åker till mamma.
Dottern får till slut sina nya nycklar.

Fredag: Alla är hos mamma och hjälper till där

Lördag: Dotterns stora lass går.

Söndag: Vem klarar att få med ALLT på en gång, resten av dotterns saker samt det som maken och jag fått ha i hennes källare ska väck! Sonen fyller år, så i detta flyttkaos ska vi ordna lite födelsedagsfirning.

Måndag: Dottern börjar jobba igen.

Tisdag: Dotterns lägenhet ska vara KLAR!

Varför måste allt hända samtidigt?
Nåja, det är ju roliga och bra flyttar, alla tre, så det är ju synd ändå att klaga. Det gäller bara att sträva på så blir det klart!

måndag 22 juli 2013

Previously in my life...

Rubriken kommer från Miranda, en brittisk komiker som har en show med samman namn och avsnitten börjar alltid med den repliken. (Väl värt att titta på, om man kommer åt!)
I alla fall; tidigare i mitt liv stickade jag ett par sockor till jätten Glufsglufs, det ett par gigantiska strumpor som jag sedan tovade för hårt...
Nu ska jag sticka en "smalsjal" till jätten Glufsglufs och den ska inte tovas, den ska sitta runt min midja och mina höfter och värma gott när hösten kommer. Har en massa sjalar men ingen värmer den medfödda sittkudden. Sjalen är egentligen ett Dropsmönster, Rätstickad sjal i Fabel, men jag har nog inte gjort precis så en enda gång fast jag nog gjort 10 stycken...Trevlig, lättburen sjal/scarf om man gör den i normal storlek, denna kommer som sagt bli enormt stor!

Tidigare i mitt liv hände det att jag spontanshoppade garn, bara för att det fanns och på så sätt köpte jag tre stora nystan med 7 bröder. De två grå kommer nog att räcka till sjalen som ska gå tre varv kring magen!
Det blir bra flyttstickning, lätt att sticka, lätt att ta med.
Min plan är också  att göra ett par nya sockor att tova, skam den som ger sig! Jag har ju övat på tvåfärgsstickning, men det får bli till hösten.
Nu är kollegans vantar i delvis hans egen ull (tolkas hur man vill!) nästan klara, bara tummarna kvar. Jag var lite orolig för att jag blandat de båda bruna nyanserna dumt men är nöjd med resultatet.

Det kommer bättre bilder när de är helt klara!

fredag 19 juli 2013

A room with a view

Vi har fått nycklarna till vår nya lägenhet nu och bara titta på denna utsikt!

Det är den vy jag kommer kunna njuta varje morgon i samband med min dusch, för fönstret sitter inne på toaletten, precis vid duschen.

Men vi har ungefär samma utsikt från vardagsrummet också, så det blir stor skillnad mot vad vi ser nu...

Fast det är förstås inte för utsiktens skull som vi flyttar, vi har helt enkelt varit lite för trångbodda ett tag.

Denna dag....

Nej, årets odlingar blir inte spektakulära, men nu finns det åtminstone en tomat som ser ut som en tomtat. Lite.

Någon har ätit på dessa blad, kan undra vem?

Hela rasket åker snart i komposten, eventuellt räddar jag smultronen längst ned i bild..
Lupinen kommer sig, blomvarv för blomvarv.

Det är ju inte ett vajande, överdådigt blomhav, men jag är fast besluten att njuta av denna blomma! En solitär.

Idag får vi nycklarna till vår nya lägenhet. Jag vill dra dit med sovsäck och flytta in direkt men det är nog smart att ta det i den ordning vi tänkt. Vi ska i alla fall ha fredagsmys där idag, hämtpizza som picknick på golvet!

onsdag 17 juli 2013

Förlåt, sa flickan som gav mig körkortet...

Jag har sett så eländig ut på mitt körkort de senaste 10 åren och hade stora förhoppningar på mitt nya! Gick till fotograf, flinade upp mig mer än  jag trivs med för att inte se så sorglig ut och här är resultatet:

Det ser ut som jag har sidecut och nedkammad tuppkam! Uppenbarligen har jag tittat i kikare som någon buse sotat och pipskägget tycks ha tagit sig så smått. Förr skulle ett öra synas men nu verkar det som att örornen retuscheras bort, mina syns då inte alls. När jag fick syn på körkortet sa den unga postkassören förlåt...mest för att hon väldigt diskret fnittrat till, tror jag.
Tur att man inte behöver visa körkortet så ofta!
För att trösta mig gick jag hem och började nysta vantgarnet. Började som man "ska" med en cylindrisk form men efter ett tag ville garnet liksom klättra över kanten och vem är väl jag att bestämma sådant?










Tycker att det blev ett fint nystan!
Fin är också min lupin!
  Det är den som blev kvar på balkongen, troligen den enda som kommer att blomma alls i år. Mina odlingar har inte  varit helt lyckosamma men det blir väl en ny sommar nästa år!

Flyttkarusell

Tror nog att bloggen kommer i sista hand ett tag, så här ser min planer ut just nu:
19/7 får vi nycklarna till vår nya lägenhet
24/7 får dottern sina
26/7 flyttar mamma
27/7 flyttar dottern
28/7 tömmer vi dotterns förråd
30/7 lämnar dottern sina gamla nycklar
10/8 flyttar maken, sonen och jag
12/8 börjar jag arbeta igen
30/8 räknar vi med att vara klara med alltihop....
Någon som är sugen på att flyttstäda någonstans? Tapetsera och måla? Packa lådor? Bära lådor? 
Nåja, det kommer att vara mödan värt, vill inte fira ännu en jul utan soffbord! :-D

fredag 12 juli 2013

Husliga sidor

Det finns  troligen någon felkoppling i skallen på mig:; när det blir varmt vill jag gärna göra långkok och baka. Så nu puttrar kalopsen och i assistenten jäser bröddegen. Müslin blev god fast jag snålar in på tranbären den här gången.

Men egentligen tänkte jag bara visa hur det gick med mina afrikanska blommor:

StickadeVirkade (!) i delvis hemspunnet garn och tvättade i 60 grader med handdukarna. Tycker nog att det blev ganska så bra. Ska man göra en filt eller en väska behöver man kanske virka ihop blommorna helt och hållet men i det här sammanhanget räckte det gott och väl att virka i luftmaskebågarna på grannblommorna!

torsdag 11 juli 2013

Nu är vantgarnet klart

Japp, rubriken säger allt! :-)

Fast inte riktigt allt ändå för jag fick lite vitt och lite brunt över så det blev en dutt tvåtrådigt ullgarn extra

Nu ska jag snart börja sticka de där vantarna så att de är klara till mitten av augusti när de ska levereras!

onsdag 10 juli 2013

Dagens fynd

Det regnade i morse så jag startade en brasa och spann en stund; ljusbrun och mörkbrun ull från fåren Lasse och Ida. Jag köpte och tvättade ullen sommaren 2011 och den var finfin att spinna nu. Den ska tvinnas ihop med den vita ullen från kollegans får och en kidsilktråd, det blir goa vantar till kollegan!
 
Sedan åkte vi till Falköping för att titta efter en stege som skulle göra sotaren glad!
I affären hittade vi en av våra nya grannar, visst är världen liten!
Han föreslog dessutom att vi skulle tala med en annan av våra nya grannar, det är mysigt med den lilla världen!
Vi hittade en trevlig second hand affär och jag köpte denna garnvinda för endast 40 kr:

Väl hemma klarnade vädret lite så vi gick tog en promenad i skogen och hittade dessa:

Imorgon åker sonen och jag hem till stan, det är ju mycket kvar av sommaren men vi ska börja förbereda alla flyttningar; mammas, dotterns och vår! Phu!

tisdag 9 juli 2013

Utflykt idag

Jag hade med kameran men glömde ta kort. Ända tills sista utflyktsmålet Här är i alla fall en lista över vad vi hann med samt kort kommentar:
1) Åsle tån; gammal by utanför Falköping. Vackert, intressant, väl värt inträdet.
2) Tomtens kvarn, en av Fale kvarnarna. Fin kvarnbyggnad, fin miljö, lockande vandringsled som vi inte gick
3) Kyrkoruin. Kändes som något STF satt en skylt på en gång och sedan glömt bort. Rund kyrka hade det varit, naturskönt belägen.
4) Fonus begravningsmuseum, ja, där fanns vad man kan vänta sig. Där var för varmt och alltihop kändes liksom lite bortglömt.
5) Wrågårdens bison- och älgsafari... jag brukar sällan skriva negativt men nu gör jag det. 40 kr per person kostade det att knata runt längs leriga traktorspår och detta var vad vi fick se:

Nej, denna gången är det inte att jag r en usel fotograf, detta var allt som fanns att se!!
Det fanns ett fik där man kunde få hemmagjord glass och annan fika och det kanske var fantastiskt men fika kan jag göra hemma, på älg- och bisonsafari vill jag, av någon anledning, se älg och bison. Och så vill jag slussas in i en shop där jag kan köpa älg- och bisonkött och bisonull om den duger något till. Så det det var sista utflyktsmålet och det borde vi hoppat över.

måndag 8 juli 2013

Stickstund

Igår, efter grillmiddagen, satt vi kvar på verandan och lyssnade på Stephen Fry som läser Harry Potter på ett helt fantastiskt bra sätt. Jag spann den vita ullen (har tänkt om beträffande vantarna men återkommer om det) när dottern plötsligt kände sig rastlös i händerna och bad om garn och stickor. Jag sa förstås nej, sådant är inte lämpl... nej, skojar bara!
Jag gick och la mig lite tidigt men nu på morgonen ser dotterns stickning ut så här:
 
Snyggt men inte pråligt, som någon sa! (Garnet är mitt galengarn, en tråd hemspunnet, en tråd Bergå ullgarn)

fredag 5 juli 2013

Mycket snack och lite verkstad

Jag pratar mycket om all ull jag har och att jag ska spinna men blir det något?
 
Ja, nu är det på gång. En kasse full med kammade lockar! Jag ska spinna av den gräddvita ullen jag fått av kollegan och sticka ett par fingervantar till honom. Hans namn består av fyra bokstäver så jag tror att jag ska sticka in de två första på vänstra vantens handrygg och de två sista på högra vantens handrygg, så jag har tagit fram kontrasterande mörkare ull också. Det är två nyanser av brunt och ligger överst i kassen.

(Suddig bild men liksom...fartig?!) Planen är nu två tunna trådar hemspunnet som tvinnas ihop med en tråd kidsilk.  Tretrådigt är fint och så får jag lite ökad styrka och stabilitet med kidsilktråden.
Jag levererade dottern med cykel till Falköping igår (det GÅR att åka tåg med sin cykel därifrån, trots att SJ understundom påstår att det inte går. 30 kr för cykeln och det finns två cykelplatser på varje Öresundståg! Så det så!) och eftersom jag skulle ha en tråd att blanda med mitt spunna letade jag efter garnaffärer och hittade två, båda spännande på lite olika sätt.
Inas garn och postorder hade fantastisk rea med sikte på att gå över till att sälja bara eget garn. Jag höll fingrarna i styr och köpte ingenting men sparade visitkortet på ett säkert ställe i plånboken! :-)
Den andra garnaffären låg vid en gränd ut från stora torget...men jag minns inte namnet, kanske Min garnaffär? Där bestämde jag mig med en massa hjälp för Kidsilk, avstod från massor men föll för Onion-garn.
 
70% bomull och 30% nässla. Lär bli starkt och bra, måste alltså provas. Av just mig. Förstås! :-)

Det som var stora barnsockar i går håller på att bli disktrasa idag.

Jag gör stolpar om stolpar, varannan framifrån och varannan bakifrån så blir det mycket struktur men också mycket luft emellan, det gillar jag när det gäller disktrasor.
Idag blir det nog bilpromenad, bor man i en sådan fantastisk trakt måste den utforskas och avstånden idag blir lite för långa att cykla; Gudhem och Varnhem tror jag båda står på listan. Om inget annat kommer emellan, det är ju trots allt semester! 

torsdag 4 juli 2013

Velpotteri!

Argh, jag är ju hoppelös!
I februari stickade jag färdigt presentmöss...ORNA!
När jag nu skulle bestämma mig för vilken som skulle skickas fick jag ett jättebra tips; ett par små tumlösa vantar till hjälmen, det skulle ju bli bara SÅ sött!
Eftersom garnet till hjälmen var var slut hastade jag iväg och köpte nytt, bomull och bambu och stickade en ny hjälm, lätt som en plätt:

Sedan stickade jag små vantar, men de blev så superfåniga att jag repade upp dem innan de ens var helt klara, de gick inte att ge bort. Bättre att satsa på något jag kan, ett par sockar.
Nu är de klara men de kommer inte få följa med hem till bebisen:

Gigantiska! Värmeljuset är med för jämförelsens skull.
Nä, det blir en fin liten hjälm och när det är dags för dop så blir det en köpepresent.

Tomten runt stugan är alldeles...knottrig. Det är stora stenar och gamla stubbar men de är övervuxna och ser likadana ut. Så jag går lös med spettet; först känner jag efter, hyfsat försiktigt och säger det KLONK så är det en sten, om det inte säger något, en stubbe! Stubbarna hackar jag sönder, stenarna frilägger jag så att vi kan avgöra om vi ska kulta bort dem eller försöka sänka dem eller möjligen låta dem vara.

Frilagd bjässe et compadres i mitten av bilden, sönderhackad stubbe till höger! Jag vill inte ha en smaragdgrön, sammetslen gräsmatta men jag vill kunna klippa någorlunda bekvämt med gräsklippare runt själva stugan för myggen trivs lite mindre bra i kortare gräs...

Mödosamt men tillfredsställande arbete!