fredag 29 november 2013

Lilla korgen

Jag har en massa handarbetskorgar men just nu känns denna bra. Den rymmer ett enda arbete och det känns fokuserat och bra. Måste vara klar före jul!

måndag 25 november 2013

Vilken ska jag ta....

Jag måste sluta sticka mössor till mig själv!

söndag 24 november 2013

Stickspår

Tre timmar på gammaldags spårvagn idag låter som ett nederlag för lokaltrafiken men så var det ju inte, vi var människor från olika ställen i världen och livet med ett gemensamt intresse: stickning!
Jag är inte så bra med kameran men jag fick mycket stickat!  Hej till alla trevliga som var med och tack för sällskapet!

Hur man gör kilen på korta-varv-hälen

Det är verkligen helt olika färg på alla bilder i detta inlägg och inte en enda är rätt... :-)
Okej, jag stickar nattsockor till julklapp till en mig närstående som 1) gillar laxrosa och 2) inte läser min blogg.

Jag har lagt upp 46 maskor per socka, 23 på översidan som har ett litet mönster

och 23 på undersidan som jag stickar slät.

När jag är ungefär där hålfoten tar slut börjar jag öka, en maska i var sida innanför första och sista maskan på vartannat varv på undersidan. Detta gör jag tre gånger.

På ovansidan med mönstret har jag förstås fortfarande 23 maskor men nu är det 23+6=29 maskor på undersidan.

Sedan gör jag kortare och kortare varv, stickar fram och tillbaka men en maska mindre för varje gång. För att slippa hål sveper man garnet om den maskan som man inte stickar. (Barbro beskriver detta bättre!)

Här ser man den lilla kilen och maskorna med den svepta öglan om.
På de här sockorna lämnade jag 7 maskor på mitten. (Lämnar man alltför få blir sockorna lustigt toppiga i hälen men det gör inget för det trampar ut sig!)

Sedan stickar jag ett helt varv och sedan gör jag varven längre igen. På det hela varvet stickar jag både maskan och den ögla som jag svepte runt vändmaskorna. (Som sagt, Barbro har bra bilder och beskrivning på hela korta-varv-grejen!)

Här är hälen klar och man ser att det som var undersidan har nu blivit baksidan på hälen/benet och den är lite längre än översidan/framsidan.
 
På den här bilden ser man den lilla minikilen och vet man var man ska titta så ser man den übertydligt på den här blockade sockan!
Hoppas att detta blev tydligare!
idag ska jag ut och åka spårvagn. Inte så märkvärdigt för en Göteborgare men detta är lite särskilt för det är Stickspår!
Ett rullande stickcafé!
Fint väder får vi också!
Trevlig söndag!

tisdag 19 november 2013

Kilhäl med korta varv, hur gör man?

Jo, jag stickar ju alla mina strumpor från tån och upp så som jag lärt mig på Barbros sida. (Högra spalten, en bit ned.)

När jag nästan är framme vid hälen ökar jag en maska i sidan innanför sista maskan på vardera sidan om det som ska bli under foten, vartannat varv. Detta gör jag tre gånger  så att jag totalt har 6 extra maskor.

Sedan gör jag korta varv som Barbro beskriver på de maskorna som är innanför den yttersta maskan.
När hälen är klar har jag 6 maskor "för mycket" när det är dags att sticka skaft och dem kan man minska bort om man vill men för det mesta behåller jag dem. Jag tycker verkligen inte att man märker dem.

Dock märker jag kilen på så sätt att strumpan sitter bättre på min synnerligen avlånga häl! :-D

Gick detta att förstå?

(Nästa gång jag närmar mig en häl kan jag ta lite kort och visa, steg för steg!)

måndag 18 november 2013

Mer sockor

Undrar hur många jag gjort de senaste åren? Det lär bli fler...
Turkosa tjocka sockor till dottern. Järbo raggi, ingen knut men en ful skarv.
Socka nr ett gottar sig i blockning, :-)
De ÄR turkosa, kameran ljuger! På denna bilden syns min favvohäl bra, det är korta varv med liten kil. Passar bra på folk med höga hälar, om man så säger! :-)

lördag 16 november 2013

Ideal Sphere

Antagligen blir den mer ideal om man inte kör på känsla på slutet när man tappat bort sig...
Garnet är från Regnbågen, ekologiskt baktikfärgat bomullsgarn och virnålen så ynklig att jag får kramp i bröstmuskeln...jag vet, måste försöka slappna av när jag virkar!
Idag är det någon form av redovisningar på sonens skola och sedan åker jag till mamma. Och då uppstår det vanliga problemet; VILKEN stickning ska jag ta med? :-D
Trevlig helg!

måndag 11 november 2013

Lilla hjärteknoppen

Det väntas barn i bekantskapskretsen. Tror inte att den blivande mamman läser min blogg så jag visar vad jag gjort.
Det är i grund och botten min vanliga bebishjälm men jag ville göra hjärtan på. De var lite svåra att placera men till slut så fick jag till det, tycker jag.
Garnet är Debbie Bliss baby cashmerino och mössan är inte blockad ännu.

söndag 10 november 2013

Nu kan jag ju visa!

Jag har stickat sockor till dottern, det är så roligt att ha någon som verkligen använder det man gör! Var hemma hos henne en stund igår och såg en samling av mina stickade strumpor, nytvättade och fina men lite slitna. Perfekt!
På sin födelsedag fick hon nya:
Hyfsat stor skillnad på före och efter blockning!
Höstliga färger i Raggi mini. Jag stickade dem små och nätta, kanske på gränsen...
Rejäla tofflor i Incawool:

Det går åt precis ett nystan om man maskar av med annan färg. Jag stickar dem från tån och upp med  25 maskor runt foten. När de är 1,5 gånger så långa som breda gör jag häl med korta varv.
Väldigt suddig bild men jag skyller allt på kameran!

Till slut kör jag dem i handdukstvätten och när de kommer ut som små russin rycker och drar jag  tills de sitter fint.
Dottern önskade också tjocka sockor och därför köpte jag turkos Raggi.

Turkos är verkligen inte en färg som jag själv kan ha och det är till och med så att jag inte vill ha turkos så därför var det på sätt och vis lite lustigt när ersättningsgarnet som vänliga människan på Järbo skickade definitiv har sina små inslag av...

...turkos! :-)
Men dottern gillar turkos, så det blir nog två par tjocka sockor till henne!

lördag 9 november 2013

Födelsedagslunch

Nu är allt klart, bara kära dottern som fattas!
Grattis på nittonårsdagen!♥

torsdag 7 november 2013

Nu är det jul igen

Eller i alla fall till hälften. Liseberg har tänt halva granen!

tisdag 5 november 2013

Nu är gåsen plockad

Jo, jag skrev ju tidigare att jag hade en gås oplockad med Järbo. Så nu kommer hela storyn! :-)
För ett par år sedan skrev jag till Järbos konsumentkontakt men fick inget svar. Vilket retade mig.
Men ändå så köper jag Järbogarn ibland; det är trevligt att sticka med, det finns i fina färger och det finns till bra pris på Maxi.
Men senaste köpet blev lite trist för jag hade inte hunnit längre än till lilltån (stickar från tån och upp!) när första knuten kom. Nästa kom vi hålfoten och den sista på den sockan  vid hälen. På andra sockan var det bara en knut men fyra sammanlagt är ju rätt så många på ett enda nystan.

(Jag tog ett foto för att visa så vid varje skarv ligger en stickmarkör utom vid den första där det sitter en lila plastnål.)
Och det var ungefär när jag började fundera på att fästa de där extra trådarna som jag gick i baklås, kände mig sur och övertygad om att det inte var någon idé att kontakta Järbo.
Vid närmare eftertanke lite barnsligt så jag bestämde mig för att agera vuxet och ge dem en chans. I morse skrev jag alltså och klagade och någon timme senare hade jag fått ett mycket vänligt mail där hon som svarade bad om min adress eftersom jag ska få garn i kompensation.
Så gåsen är numera plockad och jag nöjd.
Sockorna är julklappar men jag tror inte att den nye ägaren skulle komma på idén att läsa en stickblogg så det gör nog inget att visa dem såhär! De är ju dessutom avbildade med avigsidan ut och inte ser man den fina avslutande röda randen ordentligt heller...

fredag 1 november 2013

Varierande molnighet

Det är vad väderappen säger. Ösregn och åska kallar jag det, men det är kanske olika.
Ekorren är här igen, den måste älska frö i talg! Har lyckats lirka loss nästa talgkaka ur skalet, den hänger Bara kvar i snöret nu men det löser den nog snart. :-D
Jag stickar i ljuvliga Incawool, berättar mer om det senare!