söndag 30 mars 2014

Sock-paus

Nja, jag ska inte överdriva, sockpaus finns liksom inte i mitt liv; jag har ett par på gång i väskan och till Umeå tar jag med ett par som jag inte påbörjat än. Och så hittade jag två nystan Fabel som legat undanstoppade som nästan sitter på stickorna redan...och så borde väl Cherry Tree Hill garnet snart stickas...till sockor...nåja.

Jag har bytt allergimedicin i år av pur snålhet. Samma substans, 100 kr billigare och bara en fjärdedel så bra... Fast det sista sa de inte på Apoteket, det har jag klurat ut på egen hand!
Och jag ska till Umeå, björkarnas stad. Får hoppas de inte kommit så långt där som här...

EFTER SIV brukar jag varje år ångra att jag inte ens åkte dit och bestämma mig riktigt hårt för att åka nästa år. Men gör jag det? Nä. Lite avundsjuk är jag just nu på alla som kan sitta i solen och sticka tillsammans men jag får stå mitt kast; hemmahelg med lagom mix av arbete och fix. Bland annat ska balkongen bli vårfin idag. Är det liksom tänkt.

Åter till stickningen:
Jag har en linscarf på gång. Den heter Lace Christmas Rose (gratis Ravelry-mönster) och är väldigt rolig att sticka! Den har en tilltänkt mottagare. En som ofta bär scarfar men hon kan tänkas läsa här så jag skriver inte mer om den saken...  :-)
(För den som ännu inte hänger på Ravelry; skynda, skynda nu att bli medlem. Finns inga nackdelar, inga reklamutskick, inga dolda avgifter, inte en massa uppfordrande mail om donationer. Bara en hel värld av spännande stickmönster och fantastiska projekt. De flesta på engelska men det är inte så svårt. Det finns finfina ordlistor och en hel massa snälla bloggare som gärna svarar på frågor. När jag stickade min första engelska beskrivning (Baronet beret) fastnade jag på ssk, frågade på min blogg och dagen därpå hade jag TRE svar. De sa samma sak, lyckligtvis, men på lite olika sätt!)

Bredvid scafen ligger min nystart på dotterns sommartröja. Den var ursprungligen (för två, tre år sedan!) tänkt i patentstickning men det blev mig övermäktigt... nu är det uppifrån och ned som gäller och moss-stickning och riktigt roligt!

Hoppas att alla kan ha en fin söndag idag!

söndag 23 mars 2014

Tittut, du sol...

Solen skiner idag, ekorren och domherren kalasar på frön och jag har plockat in tussilago...Nu kommer nog våren.
På riktigt!

lördag 22 mars 2014

Hur lång ska den vara?

Håller på med makens halsduk och det är akryl och mjukt som bara den men hur lång ska jag göra den? Är en anings trött på projektet...

Heja Blå-vitt!

Perfekta färger på garnet men inte så rolig kvalitet. Knarrigt, liksom. Hoppas kollegan som gillar IFK blir glad! (Hon är inte en raggsocksanvändare till vardags, men hemma i soffan efter match kanske?):-D

torsdag 20 mars 2014

Tossorna klara!

Till slut känns det rätt! Det fick bli ankelsockor med virkad picotkant i stället för fina Pinky till kollegan L. Garnet är Regia och det gick inte ens åt ett nystan. Det är tur att jag är klar nu för nu börjar hennes konvalescens, typ idag!:-D

söndag 16 mars 2014

Heja grön-svart

Eller hur är det hejaramsan lyder? Nä, det ska nog vara Blå-vitt. GAISarna säger nog något annat, men nu är det väl i alla fall rätt färger!:-D

onsdag 12 mars 2014

Äntligen, äntligen idag!

Äntligen, äntligen idag
Solen gick upp över sta'n
Allt som jag saknat kom igen
Äntligen som en bästa vän
Äntligen!
(Marie Fredriksson)

 Så känns det lite efter två soliga dagar, du finns ju där, kära Sol! De fattiges vän, som vår pappa brukade säga. (Antagligen ett citat...måste googla det!)

Men det känns lite så i Pinky-frågan också. Det gick bättre med det nya garnet men...öh...pust...stön...
Inte RIKTIGT bra, på allvar.
Och idag kom jag på det. Av skäl som jag inte går in på satt jag på golvet vid kollegan L-s fötter och insåg med huvudet det mina händer nog vetat hela tiden; 64 maskor blir för mycket! Om jag inte stickar i sytråd, typ. Med stickor 0,75!
Lilla älvlika L har förstås fötter som passar på henne! 
Inte supersmå men SMALA! Nätta!
Och Pinky bygger på 64 maskor. Och nej jag tänker inte bygga om mönstret, Pinky är perfekta som de är och beskrivningen är bra men den gäller oss normalfotade!
Så:
Nu är alltihop upprepat!
Vill bara visa att jag gjorde extra stiliga uppläggning den här gången; Channel Island Cast On!
Men nu har jag stigit in i min komfortzon igen, jag stickar ankelhöga, smala sockor, från tån och upp med magic lopp till L:
Äntligen!

måndag 10 mars 2014

Nu går det bra

Fel färg på GAIS-sockorna och ingen bra känsla i Pinky-stickningen förra veckan men nu är det full rulle igen!

onsdag 5 mars 2014

Ur humör och missnöjd

Japp! 

Det är så det är just nu. Och det kan vara på grund av förkylningen. Men jag skyller på Pinky. Jag har repat upp nästan alltihop en gång men det blir ingen go känsla. Alls! Typ HATAR dem, stackars sockor... Så nu repar jag upp dem, separerar garnen, borstar tänderna och börjar om!

tisdag 4 mars 2014

Förlåt, GAIS!

Jag är ju kemiskt fri från sportintresse, särskilt fotboll... och all annan sport...så man kunde lurat i mig att GAIS hade gredelint och guld som sina färger...

Okej, jag får alltså leta upp lämpligt SVART och GRÖNT garn och sticka ett par till.
Gör om, gör rätt!

Någon som vill ha ett par sockor i storlek 40 i BRYNÄS färger?

Pensionärer

En av kollegorna som går i pension till våren hejar på GAIS.
Järbo klubbgarn har de rätta färgerna men är väl med sina 100% akryl inte helt optimalt till just sockor...:-D

söndag 2 mars 2014

Sticka sockor med mig KAL

Tillägg och förtydliganden i rött!
Avsnitt 5: Skaften och avmaskningen
När hälen är avslutad (med eller utan det där "låset") återstår skaften.
Eftersom man lagt till maskor i samband med kilen har man fler maskor på baksidan. Hur många fler beror på om man gjorde en stor kil eller en liten och ifall man gjorde låsmaskan eller inte. Jag ökande totalt 6 maskor och minskade totalt 4  på varje socka så jag har nu 16 på framsidan och 22 på baksidan.
Man kan börja med vilken resår som helst hela vägen runt men jag är ju lite nördig och vill gärna att resåren ska vara symmetrisk.
 Oftast börjar jag därför med resåren mitt på baksidan och eftersom jag nästan alltid har jämnt antal maskor så letar jag upp de 4 mittersta, stickar räta maskor fram till dem, stickar en avig, två räta och en avig samt avslutar varvet med räta maskor. Så gör jag lika
dant två varv till. Då får jag en "resår-ås" mitt bak.

Sedan lägger jag till en "ås" till på resåren på var sida om den första åsen, stickar tre sådana varv.

Det kanske syns bättre från avigsidan:



Mitt fram brukar det då fattas en maska för mig så då lägger jag upp en med ett omslag när det är så dags.

Då blir det såhär mitt fram:

Hur långa skaften ska vara kan bero på vad sockorna ska användas till men jag brukar tänka att skaft och fot ska vara lika långa som man viker vid hälen. Fast kanske lite kortare...om man typ tröttnat lite...
 
Maska av kan man göra precis som man vill, jag gör alltid väldigt elastisk resår om-uti-fall det ska stoppas byxor i skaften. Superelastiskt blir det om man stickar två maskor, sätter tillbaka dem på vänster stickan och stickar ihop dem. Sticka en till maska, sätt tillbaka båda och sticka ihop.
Sedan en tid tillbaka gör jag det med virknål:
 
Med tillförda extramaskor och elastisk avmaskning blir de gärna lite "buckliga" när de är klara:
 
Men på mig sitter de finfint:

De här ska till Syrien så nu är de buntade och ligger och väntar på transport!


Tack för vänliga kommentarer! Jag är också tacksam för förslag på förbättringar, jag har själv tänkt ut att det hade varit smartare med ett färgglatt garn och mer ljus så om jag skulle få tid över kanske jag byter ut fotona. Men finns det något annat som skulle förbättra beskrivningen?
Skulle bli väldigt glad om jag fick se sockorna som kanske ser dagens ljus via denna KAL!

Trevlig söndag!

lördag 1 mars 2014

Morgonstund har guld i mund

Här har jag nu suttit en stund, lyssnat på regnet som plippar på fönsterkarmen, njutit av ljuset som ändå smugit sig på och min ljuvliga, lätt doftande amaryllis.
Tur att jag förankrat den i taket med ett snöre!
Trevlig lördag!