torsdag 29 april 2010

Mormorsrutan och jag!

I min barndom fanns en liten filt av mormorsrutor. Den var min brors och jag tyckte mycket om den. Jag brukade bestämma vilken ruta jag tyckte var vackrast och när jag gjorde det så kände jag mig liksom rik, inte för att jag ägde filten utan för att jag fick välja sådär, helt fritt! Utan förpliktelser och band för jag kunde ju välja om nästa dag!

Därför gillar jag idéen med mormorsfiltar!

Varför får jag nästan krupp av att virka mormorsrutor?

1) Man virkar
2) Man kan välja färger så fritt och stort att det stressar mig och genast jag virkat in en färg tänker jag på hur det skulle blivit om...och så blir jag stressad!
3) Man måste fästa trådar. Några i alla fall!
4) Man måste foga samman.

Lösningen:Jag kommer att virka mormorsrutor av flamgarn.
Dessa kommer bli egensinniga och inte byta färg på kommando. Jag styr inte över detta och kan lugna ned mig och foga mig i hur det blir. Låta mig raskas över.

Jag MINIMERAR antalet fästetrådar.

Jag skickar mina rutor till Stickhjälpen och på så sätt blir det filtar av mina rutor även om jag bara orkar göra 5 stycken. Och jag slipper foga samman!
(Planen är att hålla på tills mitt svarta garn tar slut!)
Och då kommer det kanske någonstans finnas någon som liksom jag får välja och vraka den vackraste rutan och tänk om det är någon av mina som en vacker kväll blir utsedd?!

Sov gott alla ni som vill sova!
Tack för att ni ibland ger er till känna med en liten kommentar, jag blir glad av sådana! Sov gott!

onsdag 28 april 2010

Tillbaka i selen!

Jobbat idag, det har funkat men det är alltid mer jobbigt på jobbet än vad man tror när man är hemma!

Tack för alla snälla kommentarer om mina sjalar!

Den röda är stickad i tjockt garn, jag har i vanlig oordning slängt banderollen men kanske 80 m per 50 g, jag använde nästan 100 gram och stickor 9. Tycker det är svårt att sticka med så tjocka stickor men det fyller ju bra! :-)
Beskrivningen, som jag tror att jag gjorde finns längst ned på sidan, till höger och den är egentligen oberoende av garn.

Echo flowers sjalen är jag väldigt glad åt, klappar lite på den när jag går förbi där den hänger lite obesvärat över en stol, helt apropå...
Nu har jag tagit itu med mormorsrutor, tycker att det är lite tråkigt att virka men det är till Stickhjälpens mormorsfiltprojekt, och en del restgarn går ju åt!

tisdag 27 april 2010

Ur blocken!

Nu är det snart natti natti men jag kunde inte hålla mig längre:Loss-sluppen Echo Flowers!
I slutet ska jag på festlighet där maken ska bära frack. Mina lämpliga klänningar har märkligt nog krympt allihop så jag funderar på att skaffa mig en ny i tjusigt kungsblått och så hänga Echo Flowers lite nonchalant över axlarna... Eller ska jag snabbt som attan sticka min Laminaria och köpa en ljusgrå kreation? Gillar grått just nu. Hm,hm...
Trevliga problem att grunna på!

Sov gott alla sömniga!

Tips och trix!

Troligen börjar jag bli frisk; idag har jag inte bara fått gjort en massa småplock, jag har till och med börjat rensa bland gamla tidskrifter. Och när jag skriver gamla så menar jag det. På 80-talet trodde jag att jag skulle lära mig att sy mina egna kläder. Så då och då köpte jag Allt om handarbete och liknande. Och nu klipper jag sönder dem... eller är det dumt? Ska jag sälja dem dyrt på Tradera som Vintage? Eller lotta ut dem?

I alla fall, idag har jag rivit ut "Hundtandsmönster" (virkning), Dubbel slätstickning, virkad snodd och virkad boll!De ska raka vägen in i min pärm!

Allt är förlåtet!

94 gram Fame trend, stickor 3,5.
Sååå nöjd! Totalt värt! :-)
(Måste klaga lite: Köpte nya nålar att blocka med, kunde lika bra använt tallbarr...nästan!)

Proudly presents:

Omvandlingshalsduk i Mohair!

Den är stickad som en tipplös sjal, dvs en halsduk med sneda kanter. En parallelltrapets, om man så vill! ;-)
Den kan bäras som en vanlig sjal, som om man inte märkt att tippen saknas. Värmer gott över axlarna! Eller så vänder man på den och vips ligger den mer som en krage! Den kan då knäppas med en knapp överst men lägger man de sneda kanterna mot varandra och knäpper med fyra knappar så blir det såhär: mer som en fuskpolo eller gammaldags bröstvärmare och då kan den bäras såhär eller möjligen såhär (en anings bredare hade varit bättre för just den varianten!) Knäpper man upp knapparna och vrider sjalen innan man knäpper igen blir resultatet en kort möbiuskrage
som kan bäras såhärKnapparna är alltså helt flyttbara och hela halsduken är ju full av knapphål so there is no end to the possibilities! (Jag har sytt ihop två knappar mot varandra, som gammaldags manschettknappar, fast större!)
Nu är jag alltså redo för den vår de svage kallar höst, frysa om halsen behöver jag inte!

Blev för några dagar sedan galet sugen på att sticka en dragspelsbasker efter att ha läst om Rosenvantes sådan... Och nog för att jag har garn och nog för att jag i PRINCIP kunde fatta hur den var gjord...så beställde jag i alla fall ett stick-kit. Jag har gömt det lite grand men snart så, verkar vara väldigt trevlig stickning.
Lagom för den tågresa till Kiruna som sonen önskar göra, fast då hinner jag nog med nåååågot mer. Helst vill han också ta tåget till Sjisjka, får väl se hur det blir med hela den idéen, lite lockande är det nog, jag gillar att åka tåg!

I vasken ligger mitt älskade sorgebarn. Bitvis rolig stickning och bitvis har det krånglat, mest beroende på mig, förstås!
Det här är en rolig bit, den när det skrynkliga, ynkliga torra plommonet skall vecklas ut till en fjäril... blev kanske lite väl bildlikt där... :-)

måndag 26 april 2010

Sådär, ja!

16 gram garn har jag repat upp, det svarar mot 14 varv, så då fick man en liten ledtråd...5 gram hade nog räckt... ;-(

Jag har också kollat varvet som nu sitter på stickan, maskorna stämmer prixix!)

Den riktiga Edge chart är bara 8 varv, de knäpper jag lätt nu, törs göra ordentliga pluppar OCH har gott om garn till avmaskningen med dubbelt garn!

Onward, merry woman!!

GAHHHH

Jag har gjort FEL!
Nej, nej, inte litegrand!
Snåljåp som jag är kopierade jag halv storlek (trots åldersskumma ögon!) och dubbelsidigt så jag har missat Edge chart och gjort chart-dessförinnan TVÅ gånger istället!
(Miljövän, menar jag, inte snåljåp...)
Då blir det ju inte någon fin blomma i kanten så det går ju inte att låtsas som inget.
Stickar INTE baklänges alla dessa varv. tänker ta en tunnare sticka och plickplocka upp sista okejiga varvet.

Det är sådant här som bygger karaktären, eller hur?

Bråttom, bråttom...

Två varv kvar plus avmaskning...räcker 5 g garn?Stickar stressat snabbare och snabbare för att garnet inte ska HINNA ta slut! :-)
En superdupervåg är inte detta men helt klart ett gott hjälpmedel. Inköpt på en större elektronikkedja nära dig! :-)
Är hemma idag och hostar.

lördag 24 april 2010

Ännu mer ordning!

Försökte igen med Carolas blogg, Blogg om stickning, och denna gång gick det! Barbros går inte, det saknas feeds... är det något jag kan göra något åt?
Nu har jag stickat en stund på kvällskvisten, det är alltid kul! :-)
(Letade på webben efter någon skojig stickningsbild och hittade på sidan 16 på Google images en som jag snodde...från mig själv! Stickade en minisocka för att se om jag kunde sticka tå-upp och häl med korta varv, det är mindre än ett år sedan...)

Award och ordning!

Nu har sonen och jag varit på "Emelies" utgrävning med guidning och allt! Det var trevligt!
Det var kul att kika i groparna och jag fick hålla i myntet från 1650-talet men lite påfrestande med hostan och alltihop... (gnälleri, gnällera!)

Jag har känt mig lite allmänt missnöjd med det där lilla osjälvständiga hjulet nere i hamnen, nog för att Göteborg kallas lilla London ibland men måste vi ha ett "Lilla London Eye" också?! Men framför man den synpunkten blir man genast utmanad; vad ville du de skulle gjort istället, utöver att satsa på äldrevården, skolan, dagis mm och nu vet jag!

Man borde återupprätta bergbanan från Näckrosdammen upp på Johannebergsberget, bygga upp fyren däruppe igen och så servera våfflor med glass på sommaren och varm choklad med vispgrädde på vintern!På den tiden det begav sig (sommarhalvåret 1923) fanns det också en linbana från platsen där Humanisten nu ligger till Liseberg! Bygg en ny sådan fast med påstigning vid fyren!Om det inte görs nu är det väl en UNDERBAR idé inför stadens 400-års jubileum om 11 år; jag kan vänta såpass! :-)
(De som eventuellt är nyfikna på fyrfundamentet och inte vill klänga i terrängen kan gå till Eklandagatan. Mitt emot Carlanderska parken finns trappor upp mot Johanneberg. Om man tar den som ligger närmast Humanisten kan man klättra uppåt och uppåt och så tar man andra gångvägen på höger hand ytterligare uppåt et voila!



Jo, min Award:

Sju osminkade sanningar om Cecilia :

1) Jag tycker att det är tråkigt att äta, utom när det är extra gott eller godis...

2)Jag KÄMPAR för att hitta bättre ordning kombinerat med färre saker. Idealet är som det ska vara på en båt; en plats för var sak och var sak på sin plats. Det går trögt.

3)Jag har en tendens att tala med fåglar...senast i går var jag i gång och pratade med en mås som slet i plastpåse. Pinsamt, tycker barnen, men de skulle bara varit med när min mamma SJÖNG när vi var på stan! HÖGT! :-D

4)Jag har ett stort arkiv i huvudet med sångtexter och andra citat som hoppar fram när man som minst behöver; "Det finns en sång för varje tillfälle!"

5)Jag är lättrörd. När Emil i Lönneberga kör Albert till doktorn strömmar tårarna liksom när musen säger "Öh,öh har den äran..." till Askungen på julafton osv.

6)Jag är ljudkänslig; hoppar till som en groda när telefonen ringer

7)Jag kan inte höger och vänster. (Nä, det hjälper inte med goddaghanden till höger och hjärtat sitter till vänster; allt det där kan jag nog men när jag SNABBT ska peka ut vägen eller berätta vart man ska kika så kommer det inget ord eller fel oftare än rätt!)


Jag har uppdaterat min blogglista och placerat den överst på sidan. De 5 som uppdaterat senast ligger framme. Tyvärr har jag nu TVÅ som inte har RRS eller vad det heter och det är Barbro och det är Carola!

Award och oordning!

Jag har fått en award, och dennna snuviga, hostiga, soliga lördagsmorgon fick jag den två gånger!

En gång från Carola och en gång från Rosenvante!
Tack båda två!

Det är roligt att någon läser och kommer tillbaka och läser också nästa inlägg!

Det är oreda lite varstans idag, i lägenheten, i immunförsvaret (nej, det kanske inte är det det är?) och på bloggen och jag är (jag kanske inte nämnt det?) förkyld så jag tänker göra vara praktisk och slå två flugor i en smäll; jag kommer att ordna min blogglista jag läser fler än de son syns där nu och för några dagar flytta den uppåt på sidan och så skickar jag en vidare till de 7 översta bloggarna som syns precis NU, när just DU läser!

En blogg kommer dock att få ett hedersomnämnande och det är Barbro, den flyttas inte uppåt i in lista av något datortekniskt skäl men det var den första sida jag hittade, och jag var där flera gånger om dagen hela förra sommaren!

7 saker om mig själv ska jag nog klura lite på medan jag bringar lite reda i lägenheten (så att maken kan börja dammsuga. ^^)!

fredag 23 april 2010

Och igen!

Oj, oj!
Sonens orkester ska ha konsert i kväll och då ska det vara "vitt upptill". Så hu har jag handtvättat i farlig fart, rullat i handduk och blåst med hårtork och strax ska jag stryka eländet torrt!

Trevligare tvättning var det lite tidigare idag när jag tvättade ullen jag fick av kollegan. Ullen kommer från en tacka vars mor ska ha varit värmländskt skogsfår och far gotlandsfår. (Lite osäker på om det blev rätt?!) Tror att det finns en hel del korta snuttar i ullen men en del riktigt långa lockar.
Det har varit trögt med själva spinnandet men vad går lätt när man är förkyld... :-(
Apropå spinna; det är vad Serena kommer göra alldeles strax när hon gosat in sig intill dottern och dottern börjar klia henne så där mysigt mellan öronen... :-)

Haha, jag tror att jag gjort bort mig lite...

Förutom att jag har en tendens att prata med vilda fåglar (fast jag inte gillar dem på närmre håll än 5 meter!) vilket ju lokalt kan vara lite pinsamt har jag fått klart för mig att mitt ord för plupparna i min stickning (på engelska "nupps") på svenska kan betyda något helt annat... :-)
Så här ser de ut och görs genom att man i samma maska stickar kanske 4 maskor med omslag emellan. På så vis blir en maska 7 maskor som sedan, och det är här det jobbiga kommer, ska stickas ihop igen. Det blir ju fint när man lyckas men det är lätt att missa en båge och då blir det ingen plupp. I alla fall ingen fin.

Hur bör ordet översättas? Någon som vet?

Sjuk idag, sjukdag.

Ingen idé att släpa sig till jobbet idag, folk skulle med rätta, inta säkerhetsavstånd och själv skulle jag mest tycka synd om mig själv, hänga i köket och göra te.
Så nu har jag hört av mig till jobbet och känner mig genast lite bättre. Kanske att jag orkar sticka lite pluppar, ändå? :-)

torsdag 22 april 2010

Grrrr!

Hatar pluppar!
Förkyld.
Sovit på blanka eftermiddagen, inte bra för humöret...
Grrr!

63 maskor...

var just precis vad jag stickade på mohairmonstret igår. På 80-talet hade jag lodenrock, manchesterbyxor och flanellskjorta och tanken att sticka en fluffig mohairtröja med axelvaddar fanns inte så detta är mitt första möte med "garn av mohairtyp". Inga gamla surdegar mellan mig och garnet, inte! Älskar den knalligt röda färgen! (Den syns inte på bilden här, nej...) Tror fortfarande att det blir en banal och genial modell! :-)


På spinnsidan

De tröga spolarna löper nu lätt och elegant på spinnrocken, lite svinto på axeln och en fiffig liten rundfil som maken plockade fram ur verktygskistan ordnade med detta. (Kikade in i spolarna och såg inget särskilt men när jag filade regnade det ut svarta spån...)

Detta firade jag med att tvinna ihop en tråd sländspunnet och en tråd spinnrocksspunnet, det gick bra. Att tvinna ihop två trådar är inte så dum övning, både på sländan och spinnrocken.

Sedan stickade jag ...
Min plan är att sticka vidare på denna lapp, förhoppningsvis blir det finare och jämnare längre fram och på så sätt kan man se progressionen...om det blir någon! :-)

På den här delen ser man två typer av garn, tunt som är alldeles för hårt spunnet och tjockt som är alldeles för löst spunnet. På de mer normala partierna är det en tråd av var sort som liksom jämnar ut varandra! :-)

Det är roligt att spinna men det är svårare när man är ensam. På kursen var det ett stort stöd att ha andra omkring sig; två som kunde och två som var på min nivå var liksom en lagom mix...

tisdag 20 april 2010

Ibland får man tänka om!

Nja, det blev inte bra med det där garnet och den cowl som jag började på...Så då återgick jag till min ursprungliga plan men insåg att garnet var inte så drygt... På väg till jobbet idag (jag är så lyckligt lottad att jag kan promenera dit!) kom jag på hur det ska bli; någonsorts knäppbar möbius!
Återkommer när den är klar eller om det möjligen hinner ändra sig igen! :-)

På väg hem från jobbet gick jag förbi Emelies utgrävningar. Det var sent och alldeles tomt men det fanns skyltar med foton på hur det så ut när det begav sig, en gång när förra seklet var ungt! Enormt roligt tycker jag! Hoppas de gör fina fynd!


På spinnsidan

Spinnrocken är tvättad och lite oljad och ser fin ut. Jag har kämpat lite med den dumma ullen jag köpte på Panduro...men idag kom mitt nybörjarkit från Spinspiartion! (Hon som stickar fick också sitt!)

Åh, det var ett sådant vackert och omtänksamt paket med en vacker slända och helt underbar ull! Jag tittade på innehållet redan när jag köade i butiken...jag är hopplös med paket, KAN inte vänta tills jag är hemma!
Så provade jag att spinna med sländan och det gick inte så jättebra men var jätteroligt; här ska övas!!!Sedan var det helt nödvändigt att prova spinnrocken:
Jag behöver lära mig spinna och samtidigt måste jag lära känna min spinnrock.
"Drivremmen" har en tendens att hoppa av, det beror dels på att den måste spännas men också på att spolen som sitter på är lite naggad i kanten, borde byta men har inte kommit mig för ännu. (Den uppmärksamme tittaren ser detta hända i slutet av detta klipp, en ledtråd kan vara den lilla svordomen, ursäkta så mycket!)
Dels är den mer känslig för rytmen i trampandet än den jag lånade hos Kerstin, men det går ju säkert att hitta en bra rytm.
Sedan kom maken på att i bekantskapskretsen finns en duktig men pensionerad slöjdlärare, kanske att han har en svarv? Och intresse för att puts lite på detaljer på min spinnrock?
Nu har jag inte tid att blogga mer... :-)

Tillägg: Bytte spole men den var kanske lite smutsig på insidan eller så för den löpte inte lätt nog på axeln...
Silvertejp, som Willow Fairy föreslår är kanske grejen!

måndag 19 april 2010

Så här blir det i kväll!

Tjockt garn, 70% mohair, 30 % annat ska bli en variant på Lacey Mohair Cowl..

Nu vet jag!

Jo, jag har nog tappat självförtroendet och därmed förmågan; stickade några varv på Ech Flowers och kände att det inte gick bra. Kollade i morse och det var rätt. Jag menar att det inte gått bra! YO fattades, denna gång på fler än ett ställe... Kanske på grund av smygande syrebrist, min "smygastma" stör mig lite just nu?
Det gör inget med lite fix och trix men det får inte blir för mycket av den varan och särskilt inte nu, i övergången till bården som liksom ska säga TADA, med pluppar och hela härligheten!

Men nu kom jag på vad min skön-stickning ska bli; ska göra en vintersjal/scarf av mitt tjocka, röda mohairgarn. Har en idé om mönster men det skadar väl aldrig att kika, bara helt snabbt (en timme eller två) på Ravelry? :-)

söndag 18 april 2010

Nu är det klart

Det var surt att sticka baklänges på Echo Flowers och det egentliga felET var en enda missad YO.!
Nåväl, nu är den stickningen också i ordning så nu funderar jag på att starta ytterligare något, enkelt...kan detta vara startitis?
Men, skämt å sido, mina andra stickningar kräver läsning av beskrivning, man behöver väl något där händerna kan greja på egen hand, så att säga?

Svaret är ja.

Jag har frostat av frysen idag och rensat i badrumsskåp och nu surrar dammsugaren hemtrevligt i makens händer.

Hm, vad ska jag hitta på nu då? Ska titta i min To-Do-List....

lördag 17 april 2010

Nya tag och något mera...

Bestämde mig för att sluta gnälla om mina stickningar. Planen är nu:

Sockorna "Extra allt" stickade jag på i bilen (mer om det sedan) så nu känner jag att jag är på spåret med dem igen!(Blixtbild!)
Silkessjalen har fått en egen påse, tror inte det är något fel på den stickningen, den vilar bara... (It´s paining for the fjords!)

Branching out repade jag upp och började om; man ska inte påbörja stickningar vid fyrasnåret. Fingrar och huvud är inte på topp då!

Echo Flowers är nog mitt egentliga bekymmer och jag har bestämt mig för att bita i det sura äpplet och repa upp. Det blev fel och så slarvlöste jag det och så blev det inte riktigt bra så jag fuskade på nästa varv...och nästa och nu är det banne mig inte kul längre!
Men det blir kul och jag kommer känna mig duktig när jag väl repat upp, tror jag...

Och titta här:
Vad är väl detta för vissen tråd? Vem har väl gjort den? Jo, jag. På min egen spinnrock! Vi satte oss i bilen, maken och jag och åkte på spinnrocksutflykt!
Jag ska putsa och feja och utforska noga men jag kunde inte låta blir att försöka spinna, bara lite, lite. Och det gick inget vidare men vad kan man begära?! Jag är nöjd och belåten, tror att den blir bra och att jag kan lära mig! (Notera att den har TRE spolar!)
Men nu är jag trött och ska snart lägga mig.
Sov gott!

Inställt!

Maken skulle resa till Portugal i morgon och jag skulle städat balkongen. Makens resa är inställd och jag tänker mig att det troligen är bortkastad möda eftersom det finns en vulkan vars aska så sakta singlar ned....
Nu har jag fler stickningar på gång än jag vågar tänka på och det går inget vidare med någon av dem... :-)
I går strosade jag förbi Panduro för jag tänkte att OM de hade mitt väsktyg där så kunde jag börja på den också, utöver att jag vankar som en äggsjuk höna och väntar på min slända (saknar jag självbevarelsedrift TOTALT?!)
Lyckligtvis så hade de en massa vackra tyger som jag inte tyckte passade till min tänkta väska (phu!) men de har ju alltid stickmarkördelar och dessutom garn som jag inte tänker erkänna att jag köpte... (Marks och Kattens Eco Bomull, benvitt... och lite, lite kardad ull...)
:-)

fredag 16 april 2010

Bara som ren information:

Jag fick reda på att det ska regna i morgon, så nu tar jag mitt pick och pack och smiter ut genom "pärleporten", ut i solen!
Jobba kan jag göra i morgon!

Fortfarande massor att göra...

...så jag måste ändra en inställning på min blogg, förstås! :-)

När jag själv läser och kommenterar bloggar så är det i allmänhet i Bloglovin och för en del bloggar "trillar jag ur" Bloglovin när jag kommenterar vilket är lite irriterande. Bland annat är min egen en sådan...

Så nu har jag ändrat så att kommentarsfältet kommer i ett pop-up-fönster... dags att testa!

torsdag 15 april 2010

Avslutat projekt.

Jag mätte och grejade och lyckades tima in avmaskningen bra; se så korta ändar jag fick!
Och se vad de väger!91 g fast de borde vägt 100 när allt garnet gått åt och det är ju precis skillnaden mellan 13 g och 22 g, det vill säga det fattades faktiskt lite i ena nystanet.Men det gör inget, jag är galet trött i kväll, att skära ned på kaffet var lite tuffare än jag hade tänkt mig och det har varit en del extra att göra denna vecka(så jag hade kanske behövt jämn tillförsel...) men sockorna är klara och jag blev nöjd.
Goa att sticka och hälen blev bra vid första försöket och de är mjuka men tighta, precis som jag ville!
Nästa gång jag stickar flätor ska jag göra på normalt sätt och inte hålla på och fippla med att öka och minska, men Willow Fairy visade hur jag kund öka fint utan att få värsta hålraden, det är bra att träffas lite på riktig ibland, annars hade jag nog liksom inte frågat!
För övrigt har jag nu tagit itu med Echo Flowers i Fame trend igen. Den kom lite i skymundan men nu var det kul att sticka på den igen.
Och så går jag och grunnar på den fantastiska väska jag snart ska sy...kanske!

Miljötips!

Är det fler än jag, out there, som gör som jag gör nu? Har massor att göra och löser det genom att sitta och läsa bloggar och skriva blogginlägg? Ändra inställningar i datorn och delta i omröstningar?

Ja, ja! Jag ska bli jätteduktig snart ville bara påminna om att man kan vara lite snällare mot miljön genom att byta typsnitt i sin mail! I alla fall om hör till dem som skriver ut många mail...

Ecofont ska tydligen vara bäst men i brist på det får man satsa på Century Gothic som tyvärr tar mer papper än tex Arial...men mindre toner...

Kan det inte bara vara enkelt?!

Nu ska jag knalla bort till skrivaren och hämta ut mina utskrifter...

Väntans tider!

Nu har jag beställt och betalat mitt nybörjarkit från Spinspiration!Tisdag, onsdag, torsdag har varit/är galet upptagna dagar men om det kommer imorgon kan jag ägna lördagen åt att städa balkongen och spinna?! :-)
(Sonen som svarvar i skolan har nästan lovat att försöka svarva en slända åt mig så småningom!)

tisdag 13 april 2010

Viss skillnad!

När det började dra ihop sig till Spinnhelg blev jag lite exalterad och bestämde mig för att här krävdes en go stickning för balansens skull, det vill säga i mitt fall en sockstickning.
Svarta fårets sockgarn, stickor 4,5, magic loop och den enda lilla krusidullen syns inte på denna bild.Idag när jag satt på möte om skyddsombud på arbetsplatsen var jag eventuellt lite mer fokuserad på att tänka på hälstickningen och det var väl spenderad tid för jag har fått till hälar som jag är nöjd med... men vad jag inte är nöjd med är nystanen!
Det ena är ännu knubbigt och fint, det andra hotar med att ta slut! Trots att jag inte tullat på nystanet i för väg OCH stickat magic loop!
Provvägde nyss, det större nystanet väger 22 g, det mindre 13 g!

Så då undrar jag; brukar ni provväga era nystan när ni kommer hem från affären? Eller verkar det lite övernervöst, kanske?:-)

Jo, jag ska snart ta bort den nya bakgrunden, den blev inte riktigt bra. Den heller...

Tillägg: Det KAN ju vara så att det är det tyngre nystanet som är för tungt? Jag ska provväga när sockorna är klara!

Dressinminnen!


Ha lite tålamod, blicken riktad lite till höger om den punkt som den vita himmelspilen pekar mot...snart skymtar något rött...vad kan det vara...?
:-)

måndag 12 april 2010

Måndag morgon...

..men helgen var fantastisk!
The Willow Fairy var flitigare med kameran än jag men hon spann minsann också! För mig är det fascinerande att se att dessa gamla spinnrockar fungerar. Har sett så många som enbart är inredningsdetaljer men med lämpligt snöre på lämpliga platser och en tuss kammad eller kardad ull så går det att göra garn! Om man kan! :-)
Att sitta i solen på Kerstins gård och karda till det behagliga surrandet från två spinnrockar var skönt:Det här är Kerstin i färd med att tala om ullens egenskaper (även om en mer uppmärksam fotograf troligen skulle flyttat bort termosen!)
Det fanns två katter, en vit och en grå:(Nä, detta är enbart den vita!)
Fick jag gjort något då? Ja, jag kardade, spann och tvinnade lite, lite garn som jag är omåttligt stolt över!Att spinna med slända var mödosamt och lärorikt, att spinna med spinnrock gick snabbare och kittlar min förtjusning i "maskiner".
Jag kommer att köpa ett nybörjarkit från Spinspiration med slända och fibrer så snart de får in dem igen och nästa gång vi är vid stugan ska jag smyga upp på loppisens vind där jag såg en spinnrock för ett tag sedan.... tänk om den är okej och inte kostar skjortan?!

Så var det på spionkurs, som min mobil envisas med att tro att jag varit på, men nu är det vardag igen...

lördag 10 april 2010

Bildbevis!

The Willow Fairy och jag har varit på halva vårt spinnmöte!
ENBART nyheter för mig!
Men jag har nu spunnit en liten bit med slända:
Det är inte särskilt jämnt och inte någon lång bit men så har jag också kardat innan jag började...Det ser lätt ut när Kerstin gör men för mig saknas åtminstone en hand, kanske två!
Trevligt också att träffa min allra första "bloggkompis" på riktigt!

torsdag 8 april 2010

Utflyktstips och garnaffär...

Det blev dressinåkning!Vi har åkt i Årjäng också men den här banan ligger i Ambjörnarp utanför Tranemo. Detta är väl värt att göra! Om man vill kan man inleda med lunch på Byakrogen, vi åt jättegod Minestrone med äpplepaj till efterrätt och sedan fick vi ut vår dressin. Den väger 60 kg och under sitsen finns två handtag; vid växlar, möten och korsningar kan man behöva lyfta åbäket samt när man vill åka hem igen, 180 grader runt gäller då!
(På marken ligger sittunderlaget som jag stickat i Fritidsgarn och tovat, det ville inte alls följa med och hade grova flyktförsök för sig. Hela tiden!)
Så här ser det ut när man lämnar Ambjörnarp:På vägen passerar man många vackra och spännande saker som till exempel detta vackra uthus: Efter 8 km når man slutstation: och där är det stopp!Det är härligt att susa fram, rälsen sjunger och skenskarvarna säger "kadang-kadang" precis som man var ett riktigt tåg!
På sommaren doftar skogen av skog och smultron, idag luktade det vår, särskilt när det började regna på vägen hem!

När vi ställt tillbaka dressinen gick vi in och berättade det och då fick jag syn på reklam för en LYS (jag har helt nyligen fått reda på att det betyder Local Yarn Store...) och vi åkte dit. I dubbel bemärkelse, för jag behövde verkligen ingenting!
Men 300 kr för allt det här:Och jag hade inga pengar men jag fick kvitto med så kan jag betala via internet när jag kommit hem, hur gulligt som helst! (Järbogarnen i mitten och det gröna bomullsgarnet är sonens.) Dessutom fick vi komma upp i fabriken och se en livslevande stickmaskin modell jättestor, flatbäddsstickning, tror jag att han kallade det. (Tala om att go metal!) Jag (och sonen !) gillar maskiner så vi blev lite exalterade!
Jag lovade att nämna affären på min blogg så här kommer det nu RA-Trikå i Ambjörnarp. De säljer per postorder, också!