tisdag 29 juni 2010

Sommarmorgonsfunderingar (Stickfritt inlägg!)

Här kommer en liten berättelse från verkligheten.

Jag ville köpa mozzarella men hittade den inte i ostdisken. Då slog minnet till och för mitt inre såg jag en liten kyl med halloumi i fruktavdelningen, kanske fanns mozzarellan på samma sätt? För att inspirera till goda sallader? Återvände dit, hittade en expedit och frågade efter mozzarella.

Hon såg sin chans att briljera:

"Mozzarella är en OST, den har vi i CHARKEN!"

Jaja, bara expediterna vet var grejorna är kan man förstås ha mjölet bland konserverna och godiset i frysen!

Om inte kameran var på landet skulle jag ta en bild av mina otroliga petunior! I stället lånar jag en bild och så får den goda betraktaren tänka sig blomprakten i rött, lila, kraftigare rosa och framförallt vitt!Och så är det två krukor! :-)

måndag 28 juni 2010

Näverstickning och dominostickning

Har lite restgarn som kunde bli ett hyfsat sittunderlag och så tänkte jag att jag kunde passa på att prova näverstickning. På biblioteket hittade jag en bok om dominostickning som verkade fiffigt och på nätet hittade jag denna blogg med detta inlägg ...

Så nu är jag supersugen på båda och kan inte bestämma mig!

söndag 27 juni 2010

Vardag igen

Jo, jag vet att det bara är söndag men jag är i Göteborg och tvättmaskinerna snurrar så lite vardagskänsla kröp sig på...

Igår gjorde vi en utflykt, vi åkte till Helsjöns folkhögskola och vandrade (stretade!) hela vägen upp till Texelbergets topp. Och det var mödan värt! När man stod däruppe kunde man se ned över den vackra, lugna sjön och miltals med skog och i väst syntes havet som en mörkblå rand.
Men denna kamera bidde det inte bättre än så...
Nedanför fanns flera gångstigar men vi stannade till vid sjöstranden och njöt lite i solen. Där fanns irisar och näckrosor och en liten trädgårdsbro och en fin ruin (vad är det för fel på mig?)
Sedan åkte vi för att leta efter en gammal kvarn (!) i Gunnarsjö (Kungsäter) men tappade sugen lite när en av samhällets seniorer inte kunde påminna sig någon kvarn. Han tröstade oss med såg som låg en liten bit in i Halland, Hällenäs sågMan kunde lätt missat den när man for förbi, fin sjö på vänster sida och så låg den liksom i en kurva. Ingen verksamhet på gång men tydligen möjligt att ringa och få visning.Väl hemkomna gjorde jag om en Panduroflaggstång till slända: Den snurrar tungt och gott men är liksom lite mer traktor jämfört med min nya ferrari-slända!
Sedan får man tänka på att det snart är jul igen: En hälsning från Amaryllisar på grönbete....fast i år ser det inte så lovande ut. De inledde semesterna med att liksom ruttna. Dumt.
Liten hälsning också från mina tovade tofflor som flyttat in i mina trädgårdfoppatofflor. De har alltid varit bekväma men nu är det lite ta-med-dem-till-jobbet-varning... (Nej, jag ska inte!)
De nya tofflorna som jag tror passar dottern bättre hänger filtade och klara nere i tvättstugan, bild kommer senare!

Under dagens bilresa påbörjade jag en dansk knytsjal i manosgarnet. Bilden ger helt fel färger, den skimrar som en nattfjärilsvinge....mmm, härlig stickning! Enkelt och ljuvligt!

Oj, så långt detta blivit!

Bara en sak till: Ett ljudbokstips! Mark Levengood som läser böckerna om Mumintrollen är bara för underbara! Böckerna i sig är favoriter och han gör dem verkligen full rättvisa!

fredag 25 juni 2010

Midsommar!

När jag var barn trodde jag att halva sommaren redan gått när det var midsommar, nu uppfattar jag det med som ett startskott och tycker att all sommar man kan uppleva före är bonus!

Det har blivit lite handarbetat, jag har spunnit lite grand, den nya sländan är lätt och läcker och spinner med bra balans, merinoullen ljuvlig! Ren avkoppling att spinna.

Annars stickar jag på ett par gigantiska raggsockar, storlek 72 ungefär. Det är inte helt och hållet vanliga raggisar och ska så småningom tovas i maskin till mer rimlig storlek. Ganska trist stickning just nu, men de är snart klara. Då, men inte tidigare, får jag börja med dansk sjal i sydamerikanskt garn...
Ovanpå ligger en liten provstickning, lärde mig ur min sock-bok från Londonresan (A Cookie?) att lägga upp i tån på enklare vis än jag gjort hittills.

Ett FO att presentera!
Jag vaknade i gryningen av kråkinvasion, några höll vakt på taket medan resten kalasade på mitt dyrbara Snigelfritt! För att hitta jämvikten igen efter att agerat fågelskrämma avslutade jag den här:Jag stickade en provlapp i mitt mjuka bambugarn med linen stitch som Carola tipsade om. När jag gjort massor med gult började randa med grönt... Sedan vek jag västra Sveriges största provlapp dubbel och virkade längs kanten. Det blev alltså en grytlapp eller ett underlägg eller både och.
Idag kommer maken och dottern hitut och nu hoppas jag mycket på de blå himmelsglimtar jag ser om jag tittar åt rätt håll! Det blir midsommarlunch med lite av varje så att alla ska hitta något de gillar och så ska maken själv få ta upp första egna potatisen!
En riktigt skön och solig midsommar önskar jag er alla!

onsdag 23 juni 2010

Diverse! :-)

Småmulen dag, lite av varje på gång:

Volangsjalen är klar. Den är tänkt att bäras på något enkelt plagg som behöver livas upp. Jag lade upp 140 maskor och ökade maskantalet raskt så när det var dags att maska av hade jag 1680 maskor, ENORMT tråkigt! Det var till detta experiment jag köpte fint lingarn på Garnglädje men när jag nystat det var det så vackert att jag vill ha det till något mer säkert projekt. Ligger hemma i stan och väntar på hösten, tror jag. Istället använde jag ett garn jag köpte och ångrade lite grand, lin, bomull och akryl, märklig blandning som i alla fall funkade här!

Idag har sonen och jag promenerat i en liten dal inne i Kinna. Det som var mest fascinerande var nog larvattackerna: Ett träd som håller på att försmäkta, marken runt om får din del av eländet och de korkade larverna ger sig till och med på parkbänkarna! Hur dumt är inte det?!

Sedan åkte vi till Hyssna och besökte de båda kvarnarna, dels Lockö kvarn som är lite svår att hitta och dels Hyssna "kaffekvarn" där vi varit förut.

Sålunda stärkta av kulturhistoria och fika åkte vi hem och sedan har jag varit jätteflitigt i trädgården...nåja, jag trimmade lite gräs runt parkeringsplatsen, i alla fall!
(Dagens foton är lite suddiga och lutande, en sådan dag idag!)

tisdag 22 juni 2010

Första sommaren som bloggare

Jag trodde att sommartid var bloggartid...men,nej! Så mycket annat som lockar och drar!

Deklarerar härmed att det kommer bli glesare mellan inläggen och jag kommer inte läsa och kommentera riktigt lika mycket som vanligt.

Man ska ju hinna med allt möjligt annat, som att vara i solen, greja i trädgården, göra utflykter, sticka, spinna, umgås...om tre timmar har jag kaffegäster här och det är ostädat OCH (värre!) ohandlat!

Stickplan:
Avsluta volangsjal
Sticka andra tofflor till dottern (de andra använder jag, supersköna!)
Avsluta tovade väskan
Glynis
NYA PROJEKT!

måndag 21 juni 2010

Na-na-ni-na-ni-nanna...

Boktips:
Anna Bovallers Svinajakten och Svärmaren, båda klart hör-(läs!)-värda. Spännande och bra inlästa, båda två!
Håkan Nessers De ensamma är bra liksom Anna Janssons senaste, Drömmen förde dig vilse.

Rev just av ett nagelband och det gjorde ont men min enda tanke var att det var tur att det inte var på vänster pekfinger för då blir det bökigt att sticka, liite enfrågeperson har man kanske råkat bli.

Avslutade igår en bebismössa i vanlig modell, de stickar sig nästan själva nu. Och så tvättade/tovade jag dotterns tofflor och de blev söta och nätta men inte riktigt som vi tänkt oss så jag ska göra annan variant i samma garn.I övrigt är det en ganska körig dag idag, tre inbokade tider att passa och däremellan är det lämpligt att hinna till biblioteket med försenad bok, återvinningen med papp-påsen, mata fiskarna, vattna cissusen, hepp, hepp, hepp!

söndag 20 juni 2010

Västergök är bästergök!

Prinsessbröllop resulterade i färdiga sockar till maken:Stiliga, eller hur?Resår under hålfoten för ökad komfort!Extra utlägg i skaftet och superlös avmaskning för det vill han ha.

Idag varvade mamma och jag ned med en utflykt till Långasand. Tomt på stranden och flödande sol. I väster hoade en gök. Och äntligen har de förbjudit bilåkning nere på själva sandstranden! Hurra! Inte en dag för tidigt!

fredag 18 juni 2010

Garnglädje

De flesta som läser detta vet troligen precis vad det är men det är dessutom en härlig affär! En liten anspråkslös skylt invid vägen (156:an). Jag har sett den i flera år och precis idag stämde allt, sonen ville, vi hade tid och affären var öppen. Jag skulle ha lite lin till en sjal som jag blev inspirerad till på Rydal men det blev lite mer...Eco-Alpackan ville sonen ha, blir kanske en halsduk. Linea från Ullcentrum till min volangsjal. Manos lace kommer bli en liten dansk knytsjal à la Willow Fairy och Summer breeze...blir säkert till något fint så småningom!
Dessutom fick jag med ett sjalmönster, Bird's Eye Shawl och sist men inte minst kredit eftersom jag är hopplös på att bära med mig pengar.
Butiken är väl värd ett besök, hon säljer ospunnen ull också och Noro.
Nästan framme vid avtagsvägen mot Sätila, till höger om man kommer från Göteborg. Öppet onsdag-fredag 13-18 samt lördagar på förmiddagen, tror jag.

Innan dess var sonen och jag på promenad i en gammal hålväg, inte så kul men vackert!

torsdag 17 juni 2010

Hoppsan!

1) Upptäckte just att man måste skriva lösenord för att kommentera på min blogg, det visste jag inte... tänker ta bort det!

2) Grannen har lånat häckaggregatet av grannen ovanför. Det är då brukligt, ja, nästan tradition! att jag går ut och frågar om jag i min tur får låna det, men jag har ingen lust, tänker stänga dörren och dra ned gardinen åt det hållet!

3) Åkte till Rydal för att få se deras Per Persson, grovstickare, men den utställningen var under ombyggnad. (Men jag fick se ändå, för jag frågade, men blev så till mig så jag glömde fota!)

4) Här står man vid sjalträskets strand och så råkar man gå in på museumaffären på Rydal och glitsch så halkar man i igen! Köpte garn från Hedängens ull och garn med vidhängande beskrivning på brudsjal. "Tjänade" på så sätt 800 kr eftersom det var vad sjalen skulle kostat extra om jag köpt den färdigstickad!

Utflykter utan kamera

Efter väl uträttade ärenden igår (i ett ord!) köpte vi glass på Konsum och sökte sedan vattenfallets källa...
I korsningen vid Frölich grill i Skene finns ett vattenfall och en liten plantering. Jag har alltid undrat hur det ser ut "däruppe" och så finns det en glassätarbänk liksom mitt i spenaten bredvid.
Utsikten var fin, fallets källa mindre imponerande (ett villaområde) och bänken helt okej.
Men då kom sonen att tänka på Ramhultafallet (Sätila) och ville åka dit.
Den här bilden är inte min utan Christer Hanssons.
Där är väldigt oväntat dramatiskt och sonen och jag klängde uppför stupet precis invid fallet som har 65 m fallhöjd. För de någon mindre äventyrligt lagda finns det en stig från parkeringsplatsen som leder till samma plats, till vänster om "huvudstigen". Väl däruppe var en otrolig utsikt över Lygnern.

På vägen hem såg vi ett rådjur, en räv och skeppet Isa. Tror vi.
Jag hade, som sagt, inte kameran med men alla vet väl hur en räv ser ut (listig) och ett rådjur (gracilt) och undrar någon om båten så syntes den knappt för vi var uppe i Sätila när vi fick syn på den, ute på sjön... lite snullet tycker jag nog att det är att inte kameran var med...

När jag precis vaknat idag satt det en julfågel (domherre) på gräsmattan. Den fick jag inte heller fotgraferat...

Men nu ska jag berätta om min överraskningsstickning.
Härom veckan när maken, sonen och jag skulle ut och gå drog sonen och jag belåtet på våra pansarsockor (=kraftiga ullraggsockor!) men maken hade inga... Det verkar ju lite onödigt när jag så raskt kunde sticka honom ett par, men saken är den att DET HAR JAG JU! Men saken är också den att maken tycker att ull är otrevligt, kliar och sticks till och med genom bomullsstrumporna...så nu stickar jag honom ett par sockor i pure syntet! Oväntat behagligt att sticka (jag har väl lite fördomar) men det ska bli intressant att höra av maken hur de funkar i stövlarna... Som plastpåsar, kanske? Återkommer med rapport senare!
De blir ju lite tråkiga så jag var lite crazy och spexade till det med ett varv vridna maskor efter ökningarna... man ser om man tittar noga! :-)

onsdag 16 juni 2010

Ingen avi...

men ett helt paket!Spinspiration är fantastiska, man hinner knappt beställa förrän de skickar!
Jag hade svårt att bestämma om jag ville ha topptyngd eller bottentyngd så jag köpte en slända som var både ock! :-)
Rödfärgad ull till ett tänkt projekt, får se om jag kan, och så mer av den härliga brun-vita.
Suger lite på denna karamell...

Har varit duktig med gräsklippare och trimmer idag, bränt mig lite lagom (utom på benen som ännu och trots ALLT lyser marmorvita!).
Och så har jag städat i (= rotat igenom) handarbetskorgen och det ser ungefär likadant ut men nu vet jag i alla fall vad som ligger däruti!Nu ska jag bara läsa lite bloggar och sedan ska sonen och jag åka iväg med ett lass skänke-bort.
I går försökte vi åka till biblioteket i Kinna men det var helt urblåst pga renovering så då åkte vi till Skene men de hade studiedag. Hoppas på bättre tur idag!

(Hm. Ska "i dag" särskrivas eller ska man skriva "idag"? Någon som vet? På google får man 37 milj träffar på "idag" men 62 milj på "i dag"...)
Yepp, jag är ledig och hinner reflektera över väsentligheter!

Maskintvätt!

I går var vi på humör, sonen och jag, för att bada Per Persson!
Att ta isär den är enkelt, det är en underbar mekanisk historia, inga fåniga fjädrar eller ihopgjutna delar; skruva och putta är nog.
Här är en "före-bild":Sedan lossade vi på skruven till veven och lyfte loss det som känns som en skyttel för mig med fötterna väl begravda i vävning: Sedan skruvade vi ut de stora skruvarna på var sida om bädden och då tänkte jag att nålarna skulle trilla ut (dumt nog!) men man fick förstås lossa på en ten först:Sedan var det bara att lyfta loss alla nålarna som fick bada i rödsprit. Badvattnet före: och efter:Här är själva stommen med en liten kugg-spak mitt på. Den rengjorde vi också och så bjöd jag på lite olja på kuggarna:Tillslut fick hela härligheten torka (T-röd avdunstar så det syns!) i solskenet och sedan monterade jag i hop alltihop igen.

Nu hade jag gärna velat avsluta detta inlägg med att berätta att nu spinner Per Persson som en katt och att båda ärmarna på min nya kofta redan är klara...men tyvärr... nålarna halkar omkring rena och fina men det är galet trögt att dra skytteln-släden-stickmojen...
Så här krävs fler insatser!
Har två vänliga kontakter att hoppas lite på i fortsatta Per Persson-äventyr!

Nu sk jag ut i sommarmorgonen, en liten promenad mot brevlådan för att se om där kanske kan finnas någon avi....

tisdag 15 juni 2010

Kråk-kompis

Tisdagsmorgon, natten har varit sval så det blev en liten frukostbrasa, med. Gillar brasor! :-) På verandaräcket sitter en kråka. Först körde jag bort den men den kom tillbaka, satte sig på cykeln och la huvudet på sned och vem kan motstå något sådant? :-) Nu sitter den bredvid mitt lilla solur och väntar på bättre tider, kanske?

Jag är ledig nu, sonen och jag ska väl vara här här i nästan 14 dagar med lite avbrott för mamma-helg, tankläkarbesök och bankärenden, så jag vräkte ned samtliga pågående arbeten i packningen och när jag sedan tryckte ned dem i handarbetskorgen så fick inte alla plats och inte blev det vackert heller, ska nog rensa lite där sedan. Mañana...

måndag 14 juni 2010

Sommarkväll!

Sitter i stugan, en liten brasa i kaminen, det är lite svalt så här framåt kvällen.
När vi kom, sonen och jag, var det fortfarande varm sol. I ampeln växer krasse och en luktärt har grott. Potatisen kan behöva lite uppmärksamhet men vinbär blir det gott om, alldeles av sig självt!Pionen är inte riktigt pigg...
På vägen hit inköptes en insektsdräpare (better to be safe than sorry!) och garn till en överraskning! Jag har med avsikt lagt stickan uppe på nystanen för det är lite annorlunda garn mot vad jag brukar köpa. Det stod stickor 5-5,5 så jag köpte stickor 5 (fast jag tyckte det såg mycket ut!) men det var alldeles för grovt.
Dessutom var det krångligt med runda spetsar, stäva stickor och stel, tjock kabel så nu stickar jag med Knit Pro, 3,5...Det går som en dröm!

Vad det ska bli? Nja, den som ska bli överraskad läser här ibland... :-)

Middagen blev enkel och billig, vi delade på en bake-up-pizza men efterrätten...
Mycket lyxig! (Det är vackrare med mörk choklad till jordgubbar men det är godare med ljus...)