fredag 26 april 2013

Spammare!

Vad är det för människor, egentligen, som skickar spam? Till handarbetsbloggar? Dumskallar!
Hur som helst, jag har ju kört med den hemska ordverifieringen ett tag, bytte igår till "kommentarsgranskning" och det tog mindre än 12 timmar innan första spamkommentaren var på plats! Gah!

torsdag 25 april 2013

Sovmorgon med koltrastflöjt

Sovmorgon innebär inte precis att jag sov längre än vanligt, bara att jag inte gått till arbetet ännu. Har ordnat och grejat lite och tänker laga middag innan jag går, smidigt eftersom sonen har konsert ikväll. Då kan han äta mat  innan, om han hinner och vill.
Koltrasten sjunger mjukt och vakert men med en ovanligt frågande ton, tycker jag. Alla slingor slutar med en uppåtgående, lite lam ton. Hoppas att den snart känner mer tillförsikt.
Själv har jag slingrat som en orm framför spegeln i vilda försök att ta kort på mig själv i min nya sjal, Fan shawl:
 
Såhär kommer jag inte bära den mer än fem sekunder. Flikarna trillar ned från mina axlar för jag viftar för mycket med händerna.
 
Antar jag. Såhär, typ:

Man kan ju alltid zooma lite...

Till slut gav jag upp och tog en balkongbild:

Sjalen är mjuk och ljuvlig och kommer bli perfekt när man en ljummen sommarkväll vandrar bort på pubafton en liten bit från stugan. (Krypavstånd hem, som krögarfrun uttryckte sig! :-D )

Vår lilla lägenhet är nu belamrad med med små och stora krukor med späda plantor, just de här ska blir lupiner.
 
Vi kämpade på med lupiner på gamla tomten och det är väl en tradition som tål att fortsättas. Vi lämnar dock inte enda lupin efter oss...för det mesta var det sniglarna som åt upp dem, ett år kom det en flock får och mumsade i sig en enda blomman och knoppen det året.

måndag 22 april 2013

Jaha...ja...kanske det...jo...

Har med blandade känslor stickat vidare på min Fan shawl. Inte helt säker på om jag gillat modellen. Sedan blev den klar och så fäste jag en trilliard med trådar...blötte ned den och nu ligger den i sträck.
Och jag tror nog att jag gillar den...
Vi får se när den sluppit loss!
Den var inte svår att sticka, välgjord beskrivning. Väldig massa trådar att fästa trots att jag fuskade lite och dessutom stickade in en del ändar allt eftersom. Och väldig massa "plocka upp maskor längs kanten". Tror inte att jag stickar någon mer...

fredag 19 april 2013

Fredagskväll

Tänk så tiden går, tycker det var helt nyligen jag fyllde 50 och nu har det gått ett helt år till! Jag fyllde alltså år häromveckan och fick fin orkidée.

Jag har aldrig förut sett en sådan, jättefin. Doftar lite svagt också, som bonus!
Så fick jag finfina presenter!

Lite har jag stickat, här är de av dotterns strumpor som var i tvätten sist.

(Hot socks, Zauberball, engelsk garn, "tefatsgarn" och Fabel)
Idag har hon fått ett par nya, Online sockgarn.

Lite känns det som att jag fastnat i sockträsket och bestämde mig därför för att sticka emellan med en spetssjal, beskrivningen är på holländska för att komplicera det hela en smula.

Japanse Golven heter den och jag antar att det betyder Japanska vågor! När jag såg den ville jag göra den i skimrande silkesgarn som skulle skifta i blå nyanser men det garn jag hittade var antingen för tjockt eller för dyrt så det fick bli Drops Lace. Än så länge ser det mest ut som vältuggad brysselkål, men vänta bara!!!

söndag 14 april 2013

Nystpinnens lov!

Det fanns två bra skäl till att inte nysta upp mitt nya garn med nystmaskinen:
1) Den tar max 100 gram
2) Den finns i stugan
Så jag började veva upp på nystpinnen och även om det tar en stund så är det trevligt, kontemplativt arbete.

Det är roligt att få det fint. Lite snullet med den gröna tråden, tvärsöver...
 
Det är drygt 200 g och det är klart att nystanet blir stooort!
 
Jag vill att sockorna ska börja likadant så det kommer bli en liten rosa tådel och sedan blir det en grön rand. Jag har inte mätt med sådan precision att färgen kommer växla exakt samtidigt på båda sockorna men efter den gröna randen kommer det i alla fall växla till samma färg på båda sockorna. Lite bredare ränder än jag tänkte mig eftersom jag inte tänkte klart, men det gör inget alls! Det ska bli kul att börja sticka dessa!

Lite bättre dag för dag så idag hade jag matlust när jag vaknade. Härligt! Igår var jag mest otålig och rastlös och pillade med en det ena, en det andra. Bland annat kom jag att tänka på den fina mormorsrutan jag gjorde en gång med hjälp at en beskrivning på internet. Rund i mitten:

Senare har jag letat efter beskrivningen men inte hittat tillbaka och inte fått till det lika bra igen. Igår gjorde jag en egen variant.

Den är, som synes, i självrandande garn och skulle förstås bli finare om man masade sig till att byta färg. Men "man" i det här fallet kommer nog inte virka fler och "man" i det här fallet gillar inte avklippta trådar som ska virkas in eller fästas. Varken eller.

Nu är jag som ett litet barn, tycker att alla andra gott kan vakna och vilja förverkliga mina idéer för dagen! :-D
Jag kanske kan bullra lite i köket? Tappa ett par plåtar? Eller lite diskretare starta diskmaskinen, mikron och radion? Nä, jag är snäll. Jag sitter här i mitt hörn, lyssnar på berättelsen om Arn och stickar.
Jag kan nog reda mig ett par timmar! :-D

lördag 13 april 2013

Färgglada garnet klart

Det var ganska lagom göra igår, det bästa stunderna, att sitta och hålla i två tåtar och låta dem flyta ihop till en i spinnrocken.

Och färgglatt blev det!

Jag är osäker på mycket i detta projekt; den fägglada ullen inköpte jag från Ullaffären, men jag vet inte vilken sorts får den kommer ifrån. Den sedan sammantvinnad med en svagt grön tråd från Bergå som mamma köpte mycket vävgarn ifrån.

Listigt utfört, tror jag, så att sockorna som ska stickas kommer att bli randiga på samma sätt om jag stickar båda på en gång från vardera änden av jättenystanet. 214 g!
Frågan nu är väl mest, två eller tre par randiga sockar eller ett par rejäla knästrumpor?

fredag 12 april 2013

En sådan hyresvärd!

Fixar underhållning för en stackars sjukling!

De är så duktiga, klänger upp och ned, putsar bort den trist gröna hinnan, sprejar efter med något medel, troligen inte miljövänligt.

Fint blir det!

torsdag 11 april 2013

Bekännelse

Igår gjorde det ont i armbågarna och vissa fingerleder när jag stickade. Knäna och höfterna gjorde också ont  men nördig som jag är trodde jag att jag hade ansträngt mig för mycket vid stickning. Så jag sa inget om det. till någon.
Nu misstänker jag influensa. Inte kul i sig men så mycket bättre, ändå!

Värdinnepresenten klar!

Natt- eller mystossor i hemspunnet, det kan väl duga?

Värdinnan i fråga brukar gilla hemslöjd av olika slag, hoppas att hon gillar min! :-) Jag har stickat med magic loop från tån och upp. Slätstickning under foten(resår i hålfoten) och feather and fan (vad det nu heter på svenska?) på ovansidan foten och skaftet.
Nu gäller det bara att inbjudan kommer!

För övrigt hann jag spinna lite på mitt färgglada projekt.

Garnet på härveln är ungefär en tredjedel, en sjättedel sitter på spolen och resten av det färgglada ligger kvar i hyllan. Frågan är nu bara om den entrådiga tråden från bergå räcker, tycker att nystanet minskat oroväckande snabbt. Nåja, den som spinner får se och kommer tråd kommer råd! :-D

tisdag 9 april 2013

Användbar provlapp

Jag ville utforska lite olika idéer på att sticka hålmönster i form av blommor så jag passade på att göra ett rör att sätta på min termosmugg, den blir tokigt varm på utsidan och det är förstås den värmen jag vill ha kvar i mitt kaffe...

Dessutom kan det bli lite varmt att hantera muggen. Jag testade lite olika avstånd mellan hålen och lite olika sätt att göra hålen men, easy does it. Så tätt som möjligt och så enkelt som möjligt blev finast!
Jag har ett färggrant spinnprojekt på gång:
Har spunnit ullduttar som nu ska tvinnas ihop med entrådigt från gömmorna. Tror det blir spinntid på onsdag!

söndag 7 april 2013

Hat-heel sock är klar och jag kapitulerar!

Okej, det var skojigt att börja på hat-heel sockan. Att börja mitt på hälen, vad liknar det, liksom?

Sedan var det mest tradigt. Sticka en liten hatt. Sticka på överdimensionerade öronlappar.

Sätta ihop dem. Plocka upp maskor runt kanten och sticka fotdel. (Vid det laget hade jag lämnat beskrivningen och gjorde både fot och skaft efter eget huvud, vet inte alls hur det skulle vara, egentligen!)

Plocka upp maskor runt kanten och sticka skaft. ÅTTA trådar att fästa. Men boy, oh, boy, så bra den sitter på. Som ett korvaskinn sluter den tätt kring hälen och vristen. Får nog spara beskrivningen... :-D

Här kommer då sedan en dyster kapitualtion:
Jag ger mig, elaka spamidioter!
Ni vinner!
Jag kommer att införa ordverifiering på min blogg...suck! En tid i alla fall, för nu är det helt galet mycket skitkommentarer och en del av dem letar sig in i bloggen, de fastnar inte in Bloggers filter. Ni som vill kommentera och tycker bokstäverna är jobbiga; ni har min starkaste medkänsla och jag förstår om ni ger upp. Vill nig mig något viktigt kan ni ju maila istället, klicka på Min profil och på e-post! :-D

lördag 6 april 2013

Dagens fina fynd; en...öh...

Dottern ville köpa bord och det var flera loppis/antikaffärer öppna idag. Hon hittade bord och jag hittade den här.

Utan strumpa på, förstås, vid köpet,  men vad heter den? Mannen i affären trodde det var till att stoppa strumpor på men det är det ju inte. Den kunde varit snäppet större men den är vackert slipad och tydligt använd. Jag kommer hädanefter sticka alla strumpor lite för små så kan jag spänna ut dem på denna...vad-det-nu-heter...
Sedan var vi ute och gick längs ån, barnen särskilt gick på denna bro.

Där gick inte jag.

Sedan försökte vi komma lite närmre en trana men detta var det enda som var någon idé att fotografera.

Om det ens var det?
Bäverspår:

Tydligen hackar de av lagom bitar stam  med bark på och tar till boet som matsäck. När barken är uppäten kastar de ut resten.
Riktig hög vass fanns där också.
 
Sedan satte vi oss i bilen och åkte hem till Göteborg. Inte så sugen på storstadsliv...

Fin-garn!

Ligger kvar i sängen och väntar på att datorn ska starta upp och så är de då där, på maden utanför tomten. Två tranor landar, stolpar runt några steg och flyger sedan vidare. Jag vill INTE åka hem, jag vill ligga här i sängen och fågelskåda!
Igår spann jag fina värmlandsfår-ullen från Fale Artut. Först en tråd:

Sedan tvinnade jag ihop.

Jag har mest spunnit topsband den sista tiden och det här med ull med lite fett kvar i kräver lite andra tag men det var åh, så roligt! Och vilken skönhetskur för händerna! Jag är nöjd med mitt garn, har inte vågen här men 135 m blev det i alla fall.
Igår kom dottern hit och framåt eftermiddagen är det hemresa. Inte så sugen på det. Som sagt. Alldeles nu kom en skränande flock nötskrikor och mitt i flocken en stor uggla. Tyckte lite synd om den, de var sex och den ensam och dessutom brukar väl ugglor sova på dagen? Vad kan den ha gjort för att reta nötskrikorna?

torsdag 4 april 2013

Poesi

Vår ute,
vår inne
Sol i hjärta,
sol i spinne!

onsdag 3 april 2013

I rätt ordning!

Ibland bara måste jag göra saker i "rätt" ordning. Det kan ta ett tag innan jag förstår varför jag inte kommer till skott med den ena eller andra, men det är nästan alltid för att jag försöker fuska med ordningen. Så just nu pågår en massa saker som måste göras först, för att trivsel och lust ska uppstå! Det betyder inte att det där som ska göras först enbart är tråkiga eller pliktfyllda saker, de måste bara göras FÖRST!
(Fast några är ren standard; disken, låna om boken från biblioteket, sätta alla manicker på laddning...)
Jag stickar långsamt just nu, är inte så förtjust i min hat heal stickning, mer om den när den är klar, tror jag.
Men jag harå andra sidan gått fram som en furie i skogen! Det är kul men efterlämnar träningsvärk i en massa konstiga muskler.
Och så har jag spunnit:
Det här är resterna från mitt "var-inte-så-ängslig-i-valet-av-färger"-projekt. Jag köpte de knalligaste topsband jag hittade och så spann jag slumpvis och tvinnade lika oplanerat. Resultatet, ponchon under ullen,  blev förstås färgglad, utan tvekan. Nu spinner jag upp det sista av ullen och så vill jag tvinna ihop med en svart eller vit tråd, tror nog att det kan bli kul sockor!

En del av det gröna gick förstås åt när spinnlusten satte i häromkvällen:
Lite retro-sockgarn-känsla över det, tycker jag. Hyfsat jämnt också!
Här var nedåt minus 10 grader när jag vaknade, vad är det för skojerier?! Inte undra på att både fåglar och ekorrar är hungriga!
 Kanske att  ekorren gillar att åka karusell, också. Runt, runt åker frömataren!
 Fåglarna är i alla fall i full gång med våren; nötskrikan hörs hela tiden, talgoxen signalerar vår. Då och då hör vi gäss flyga över tomten, i går kväll hörde vi en uggla och någon enstaka gång tror vi oss ha hört tranor. Jag har jämfört med tranljuden på min fågel-cd! :-D

Tillägg: Såg nu att detta var mitt tusende inlägg, ojojoj! :-)