torsdag 23 juli 2015

Två olika garner

Jag spann klart merinon och så tvinnade jag ihop merinotråden, corriedaletråden med en Alpacasilktråd.
Det blev inte riktigt som jag tänkt mig, Alpacasilktråden tog över både färgmässigt och strukturmässigt. Garnet skulle ju vara en present och ullen kändes rätt men det färdiga garnet passar bättre till mig! Så kan det gå! :-)
Jag är väldigt nöjd och vet redan vad det ska bli. Det kommer bli finfint på min grå kappa!
270 m men jag vet inte vad väger eftersom jag glömde väga innan jag blötte ner det.
När köpetråden tog slut var det ganska mycket kvar av de hemspunna trådarna så jag tvinnade ihop dem, 130 m och 60 g. Anledningen till att jag valde olika sorters ull var att jag ville ha ett enfärgat garn men tänkte att de olika kvaliteterna skulle göra färgen mer levande och så tycker jag att det blev. Så belåten med det med!
Nu ska jag beställa ny ull, dels till presentgarnet och så kanske något som kan bli julklapp till... :-)

Beeswax sockor

Visa Lisa stickade en sådan fin mössa med sexhörningar på, Beeswax hat av Amy van der Laar. Beskrivningen finns på Ravelry och jag slog till direkt. Ett måste-ha!
Fast jag ville inte ha någon mössa, bara sexhörningarna med lite 3D-känsla, och då mina fötter står stadigt i sockträsket...eller...sockhimlen...blir det nu ett par Beeswax sockor! (Designern hade inget emot det!)

onsdag 22 juli 2015

Ordning och reda

Det finns omständigheter över vilka jag inte rår som kanske påverkar min stick-och-spinn-lust. Men sagda omständigheter innebär också att jag är i stort behov av den vila och glädje stickandet och spinnandet ger. Ett moment 22, kanhända, men jag har löst det genom att shoppa loss!
Detta inlägg kan bli tråkigt att läsa, titta bara på bilderna men skicka mig gärna en uppmuntrande kommentar ändå! :-)
Här följer nu en liten inventering av vad som är någotsånär på gång just nu:
1. Sockor med ett fint mönster som jag snott från köpebeskrivning. Jag vet inte om designern är ok med detta men jag har skrivit till henne och frågat. Visar endast undersidan eftersom hon inte svarat ännu. Garnet är Fabel och det skulle vara honungsgult men är kanske lite mer senap.. Klara 5 aug 2015.
2. Jag blev förtjust i min disktrasesjal men fann att garnet bara skulle räcka till en liten ruta... Det är Vivaldi, jag minns att jag stickde en bolero i det men inte varför. Jag har den kvar och den är rätt fin men inte jag. Nåja, Vivaldi håller på att utgå ur sortimrntet så det var på rea. Dock var det vita slut så jag kommer göra en duvgrå sjal. Har dessutom letat upp ny sorts väldigt elastisk uppläggning som jag tror blir bra till detta garn. Klar 3 okt 2015
3. Kunde inte motstå dessa två sockgarn...Blå sockor klara  3 okt 2015, brandgula sockor klara 2  dec 2015
4. I bilden syns också min grå kofta, jättetrevlig stickning men för tung just nu. Man ser det upprepade vita Cotton light som ska bli till bebisfilt(ar) så småningom. I påsen ligger något jag inte vill tänka på just nu.
5. På hyllan ovanför ligger det skimrande blinblinggarnet som ska bli en helt fantastisk nyårsaftonssjal när jag hittat EXAKT rätt mönster. Där finns också  tove som ska bi till Socks for Elephants...kul men inte nu.
6. I påsarna finns en vit väst, har kommit en bra bit, samt två vantstickningar. Längst bak hänger en riktigt gammal surdeg som jag tänker förtränga lite till och till vänster en påse med spinnsaker; vackert men svårspunnet så det passar inte nu!
7.  Apropå svårspunnet så har jag problem med merino. Antingen får jag för mycket snodd eller för lite, väldigt sällan lagom. Det där projektet blir klart imorgon! Corriedaletråden är klar, halva mängden merino sitter på spolen och sedan ska jag tvinna med en mörkare tråd Alpaca silk. Klart 23 juli 2015.
8. Dotterns lintröja, sååå mysig när jag väl sätter mig men det blir liksom inte av. Skärpning utlovas till helgen! Mars 2016: nu tar jag tag i den! Igen! Klar 29 maj 2016!
9. Mer blingbling! Röd cashmere med pärlor. Fragile hearts påbörjad. Vill man se en väldigt vacker sådan finns en hos Isans knitting. Jag skriver på makens dator och kan inte förmå den att göra länkar, men sök på Isans knitting och sjal till en brud!)
 (Bakom kan man ana ytterligare något jag inte tänker på nu.)
10. Skogssjalen, bara att sticka på! (Betydligt grönare i verkligheten!) Klar 25 dec 2015
11. Under skrivbordet finns en påse med en planerad stickning for a special occasion. Transplantationsfilten...ska se till att sticka färdigt den. Kanske till ett-årsdagen i september!
12. I stugan finns sorterad texel/Suffolk-ull, bara att tvätta, karda, spinna och sticka.
13. I stugan finns också mer sockgarn, inköpta för att kicka igång mig men trots att de är fina funkade det inte då. Raggi cotton och så Arne&Carlos garn i blått och kanske något mer. Sockgarn går åt raskt när rätt läge och stämning infinner sig. Detta är ju inget ofärdigt objekt, bara garnlager!
14. Och tillslut en sockstickning som surnat. Får ont i händerna när jag tittar på den! :-) Dessa har jag repat upp, inte helt klart vad jag ska göra med garnet.
Jag tänker gå tillbaka till detta inlägg och markera allteftersom saker blir klara, 2015 skulle ju vara det år jag gjorde mig av med gamla surdegar, inte startade upp nya! 
Haha!

söndag 19 juli 2015

Nu rullar det på!

En tråd corriedale, en tråd merino och eventuellt en tråd kidsilk ska väl ge ett fluffigt, lent och starkt garn?

Sammanhang; siden, sammet, trasa, stickglädje!

Ibland ser man lätt hur det ena ger det andra.


1) Tidigare i sommar visade Rosenvante en ljuvlig sjal på sin blogg. Jag ville göra en likadan men då affären endast sålde mönster om man köpte garn blev jag snål. Klurade själv ut en variant i mitt lila testgarn.

Sedan gjorde jag annat för den där sjalen skulle nog bli i mitt skimrande garn. Sedan!

2) Stickglädjen ebbade ut och för att inte bli tokig, vad gör man när man inte stickar?!, hittade jag fram till disktrasornas förlovade land. Där hittade jag ännu en variant på mönstret. Utan avig rand. Hm... 

3)  I våras letade jag efter ett garn att tvinna med en hemspunnen tråd och hittade en trasslig dutt Vivaldi som jag nystade snyggt och la i hyllan.

4)  Igår satt jag och väntade på min sega dator, fick syn på Addistickan jag köpte i London, Vivaldigarnet...

Det blir alltså nu en scarf i restgarn med mönster jag hittade på en disktrasebeskrivning!

fredag 17 juli 2015

Liiite mer gnäll

Sticklusten är inte på plats. Jag har haft svackor förut men nu är det all time low. Vill inte spinna heller. Suck, vad gör man då? Spelar dumma spel på iPaden, kanske?
Jag testar med att kroka en disktrasa!

tisdag 14 juli 2015

Favoritsaker

I Sound of music springer barnen in till Maria när det åskar en natt och så sjunger hon om Favorite things. Jag har mest gnällt i bloggen det senaste, av goda anledningar, men det har ju varit bra saker också!
Stege på taket
Kantareller
Färdiga tacksockor
Rådjur i skogsbrynet
Nattlig hämtning av timmer
Ny vägg under fönstret
Gudhemsros (mer om den an annan gång!)
Perfekt grillad marshmallow
med mer
Här kommer bilder på lite av det jag lyckats fota!


fredag 10 juli 2015

Dagens utmaning

Haha, bilden på motorn försvann och nu går den inte att ta kort på, för den sitter på plats inuti mulltoan och gör sitt jobb! :-)

torsdag 9 juli 2015

Stinkande uppgifter...

I morse gick inte motorn till omröraren i mulltoan igång.
Nu har jag skruvat isär toan, lösgjort motorn och testkört enligt instruktion. Motorn är trasig och ny kommer på garantin.
Så imorgon blir det nya insatser med näsan tjugo cm över den så kallade komposten (här lite barmhärtigt övertäckt med gammal duk.)
Jag ser inte fram emot det men det känns skönt att kunna ordna upp situationen.
Känner dock att tingen är lite emot mig; vi har haft hästmyror i väggen, trasig mulltoa och dessutom låter vattenpumpen konstigt...

tisdag 7 juli 2015

Tack-sockor!

Har man spinnrock så får man ull.
"Vill du ha ull?" är en vanlig fråga när folk med får förstår att man spinner. Hittills har jag sagt ja, men ett problem är att klipparna klipper för att ullbefria fåren och ullen jag fått innehåller allt: grov ull, fårbajs, superfin ull, felklippi långa remsor, halm...i en enda röra. Inte alls som på film! :-)
Men det är lärorikt och nu är ett par sockor klara.
En grå tråd från gute, en vit tråd från texel/suffolk och en brun BFL från Sinspiration gav detta brunspräckliga garn.
Sockorna är stickade i vanlig modell med liten fläta resåren.
De ska snart lämnas till ägaren av Gutefåren!