lördag 27 augusti 2016

Den är som...en blomma!

I samtal med min chef pratade vi om att "frysa in hösten och svettas in våren" ...eller om det ska vara tvärtom? Chefen är inte född i Sverige och funderade på kopplingen mellan kall vinter och gott om rönnbär. Det där är väl troligen lite bakvänt men hon berättade om att de var väldigt mycket bär på deras rönn.  Varpå jag  fick för mig att säga "Ja, på vår med och det är så vackert! Den är som en blomma! "
Hur tänkte jag där?

Garnbeslut

1) Jag gillar inte  garner som saknar tydlig struktur. Jag ska sluta köpa dem. Oavsett läckra färger.
 
2) Jag ska leta efter garner med bra struktur och tydlig ursprungsdeklaration. Dem ska jag köpa.
3) När jag tvinnar ska jag hålla större vinkel mellan singlarna. Detta var något off topic.

tisdag 23 augusti 2016

Här sitter jag och spelar Pokemon go...

Jag vet, jag är 50+, på väg mot 60- och borde göra värdigare saker när jag är sjuk och hemma, men jag blev ju så nyfiken! Och som vi bor dyker det upp Pokemons i lägenheten ibland.  En i soffan idag och igår fångade jag en i sängen! 

söndag 21 augusti 2016

Nu gäller det att göra hösten längtansvärd

Kräftskiva på fredagen, på lördagen spelade makens band på Vänga kvarn och sedan var det trevlig middag hos saxofonisten med familj och nu ligger hela söndagen framför oss.
Vi ska fylla på förråden, kaffet är slut och frysen tom. Kanske baka lite med mjölet maken fick från kvarnen ( rent mjöl i den påsen!). 
Är förkyld och lite trött och vill bara åka ut till stugan. Och stanna.
Så nu måste jag göra livet i staden lite lockande, också.
På Facebook har jag deltagit i tre spinnutmaningar (inte tävlingar!) och den sista hade temat Havet. Man fick färga ull och silke och spinna inspirerad av havet ( eller valfritt vattendrag!) 
Mitt garn ska påminna om hur tungt havet häver sig när stormen lagt sig, lite som flytande glas...
När silket tog slut tvinnade jag resten av ullen.
Nu tänker jag att om jag till slut börjar med sjalen jag gått och tänkt på i nästan sex år i det här garnet så kanske det känns lite kul? En Laminaria med det lite mattare ullgarnet överst, närmast halsen och den mer glänsande ull-silke-blandningen i kanten? Kan det bli min Stanna-i-staden-och-var-glad-muta? 
Japp, det funkar nog!

lördag 20 augusti 2016

Kräftor med tillbehör!

PIgår var det kräftskiva för kollegorna hemma hos idrottsläraren. Det började med att vi fick prova på att ro en underbart vacker båt!
Idag har jag ont i varenda muskel jag visste att jag hade och ett tjugotal till! Man började med att sittande  lyfta åran och placera den mellan benen och rätt upp i luften. Bara det var lite tyngre än man kan tro. Men det var roligt och härligt att vara ute på vattnet en sådan strålande dag!
Sedan fick man vänta medan nästa gäng rodde och det gick att få något svalt och gott att dricka!
Jag glömde alldeles att ta kort på kräftorna och själva festen men det var fina havskräftor, fångade natten till torsdagen, kokta direkt och de var de godaste jag ätit! Därutöver glada kollegor, goda såser, hembakat bröd och sång!
Eftersom jag ska ut på festligheter även idag och ikväll åkte jag hem med halvtiofärjan och månen låg som ett brandgult klot över horisonten. (Det gick inte att fånga med kameran, men jag försökte!)
En sådan härlig kväll!

onsdag 10 augusti 2016

Spånad

Här kan jag sitta och spinna mig från mörker till ljus!
Alf Hambes sång om orgeln är så fin men jag gör om den lite så den passar mig!

Här är originalet:
Det står en orgel

Refr:
Det står en orgel på vinden till ett bågnande hus.
Där står en orgel och skiner som en sol.
Där kan man sitta och spela sig från mörker till ljus
och snurra högre, och högre på en stol.
Härom natten vakna' jag och hörde hur det sjöng
ur bälgen på en orgel någonstans.

Jag kunde inte sova, fast min sömn är ganska tung
så jag steg upp för att se efter var den fanns.
Det var så mörkt och blåsigt, men där glittrade en å
inunder några gamla sneda hus.
Och på en spång av bräder gick jag över den och så
fick jag höra som ett stigande sus.

Refr.

Öppnade jag dörr'n som stod och hängde smått på sned,
knarrade en trappa för min fot.
Stod jag på en vind med gamamlt skräp så fick jag se
en annan dörr som stod och svängde mig emot.
Och inte kan jag veta vem som spelade på den,
men natten gick så småningom till dag.
Och har jag inte slutat, ja då sitter jag där än,
och vinden blåser, men orgeln spelar jag.
Refr.
Alf Hambe

tisdag 9 augusti 2016

Sommarens alster...

Det har blivit väldigt lite stickat och spunnet denna sommar men här är i alla fall ett par sockor.  Arne&Carlos Regiagarn. Julklapp, faktiskt!

måndag 8 augusti 2016

Girighet

Jag är väl normalsnål, inte onödigt gogiven och inte heller alltför åpen men när jag plockar kantareller vaknar en känsla inom mig som gör mig lite häpen och nästan förskräckt. Samtidigt som jag böjer mig med för att plocka en svamp går huvudet runt, runt, nästan flera varv för att upptäcka nästa svamp... och nästa...
Girigheten gäller inte att ingen annan ska få,  enbart att inte någon svamp får förbli oupptäckt!

lördag 6 augusti 2016

Sommarkocken myser

Igår blev det en rejäl skörd med kantareller, idag blir det finlunch!
Idag fick vi tillslut tag på den grill vi vill ha, enkel, billig, lagom stor, men bord vid sidan och med höj-och-sänkbart grillgaller! Hur svårt kan det vara? Jätte! Vi har tittat på alla ställen vi kunnat komma på men idag fanns den på Jula för 399kr.
Men vi har shoppat mer ändå, hydroforen har knackat och läckt vatten hela sommaren, nu har vi en ny! Röd!
Och vissa dagar fungerar mulltoan också!

fredag 5 augusti 2016

Då satte han på sig skorna och började steppa

Kände mig lite rastlös och irriterad.  Vädret bytte hela tiden och jag kom mig inte för med något.  Men då drog jag ett säkert kort: röjsågstrimmern är en riktig vän! Se så fint det blev på ängen mot maden!

måndag 1 augusti 2016

De finns ännu, män som talar med män

Häromkvällen ryckte jag bort vår ugnslucka på ett felaktigt sätt. Det var inte alls meningen att jag skulle göra det för att städa eller så. När luckan kommer loss sådär lite plötsligt kan gångjärnen gå som i baklås, lätt lutade inåt och vill inte ta emot luckan tillbaka igen.
Maken och jag försökte men alla försök slutade i att gångjärnen förblev lutade åt fel håll och att om något rörde sig så var det själva ungsväggen, synd att riva sönder den. Så vi åkte till Elon på Backaplan. Det var där vi köpte spisen för tre år sedan. Den gången fick vi finfin service och bra bemötande, sådant som gör att man återvänder...
Innan vi gick in sa maken "Du får föra ordet!". Vi gör ofta så, för enkelhets skull och för att inte förvandlas till Piff och Puff, ivrigt pratande i munnen på varandra.
Innanför disken stod en man och jag beskrev vårt problem för honom. Han vände sig omedelbart till maken och ställde en motfråga till honom. Jag svarade, mannen bakom disken svarade, vänd mot maken och ännu en gång svarade jag. Sådär höll vi på en stund tills han berättade att han inte visste och att vi borde åka till ett annat ställe. 
Nu vred han kroppen mot maken för att meddela "den som kör bilen vart bilen borde köras" men där någonstans var mitt mått rågat. 
"Du kan tala med mig och jag vet var Stigs center är!" 
Inte världens vassaste replik men ialla fall.
2016 och dinosaurierna finns kvar, män som helst talar med män om manliga ting som skruvar och vägbeskrivningar. De är färre nu än förr, men på Elon på Backaplan finns en.
Vi åkte till nästa ställe och träffade på en annan, något äldre, man som på ett utmärkt sätt lyssnade på och svarade den person som ställde frågorna, nämligen jag, utan att för den skulle ignorera maken.
Nu sitter ungsluckan på plats! (Med hjälp av våld och visdom!)